Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doświadczeni temacie drenażu, help meeee!

Recommended Posts

24 godziny po uruchomiemiu drenażu i wypompowaniu wody wciąż widać, że woda sączy się ze ścian piwnicy, a dodam, że woda tam stała przez 3, może 4 tygodnie, wysoka woda, do połowy gumowca :-?

Wodę rzecz jasna wypompowałem, ale zauważalnie jej przybywa, ma ktoś w tym temacie jakąś wiedzę? :roll:

opisz jak zrobiłes drenaż, a także metodę przeprowadzenia. I może słówko o terenie i piwnicy :wink:

Opaskowy. Teren: glina (nieprzepuszczalny, wiem)

Sąsiedni bydynek ma kanał w garażu w wodę zasobny, a jakże :-?

Dno rury z jednej strony budunky wychodzi ponad poziom ław, z drugiej strony normalnie, pod ławami, czy tak może być? Kierownik budowy mówi, że OK :-?

opisz jak zrobiłes drenaż, a także metodę przeprowadzenia. I może słówko o terenie i piwnicy :wink:

Opaskowy. Teren: glina (nieprzepuszczalny, wiem)

Sąsiedni bydynek ma kanał w garażu w wodę zasobny, a jakże :-?

Dno rury z jednej strony budunky wychodzi ponad poziom ław, z drugiej strony normalnie, pod ławami, czy tak może być? Kierownik budowy mówi, że OK :-?

Proszę jaśniej. Czy mam rozumieć, że część drenażu przechodzi pod fundamentem na wewnętrzną stronę ścian fundamentowych :o ?

- ile jest zagłębiona piwnica w ziemii?

- jaka zastosowaliście izolację?

- jak wysoki jest poziom wód gruntowych?

- gdzie tą wodę wypompowujecie?

- czy drenaż jest zrobiony naokolo całego domu + pod wylewką w piwnicy?

- gdzie macie odprowadzoną wodę z rynien?

- ile jest zagłębiona piwnica w ziemii?

- jaka zastosowaliście izolację?

- jak wysoki jest poziom wód gruntowych?

- gdzie tą wodę wypompowujecie?

- czy drenaż jest zrobiony naokolo całego domu + pod wylewką w piwnicy?

- gdzie macie odprowadzoną wodę z rynien?

160 cm...130 cm (grunt ze spadkiem)

izoplast, folia kubełkowa

:o

rów melioracyjny

nie pod wylekami :cry:

rów melioracyjny

nie mam dachu, no to trudno o rynny, dren odpaliliœmy 30 godzin temu,

JA SIĘ GŁOŒNO ZASTANAWIAŁEM, CZY TRZEBA POCZEKAĆ NA JEGO DZIAŁANIE I JAK DŁUGO...PI x DRZWI!

u nas woda przestała napływać po 3 dniach, sucho zrobiło się po 2 tygodniach, wtedy wzmocnilismy wylewkę w piwnicy.

Majka serdeczne dzięki za konkretną odpowiedź, ja uznałem drenaż za wadliwy, powiedziałem, jak sobie wyobrażam i wykonawca poprawia partactwo. Tylko cholera, czy ja mam pojęcie o drenażach, a on mnie wziął za efendi :o

Pozdrawiam!

ja miałem podobne (choć nie tak powazne) problemy z wodą w piwnicy. Drenaż ma największy wpływ i odprowadza wodę o ile nie jest przytkany (u mnie byl na wylocie, przetkałem i po kilku dniach woda opadla). Jak chodzi o wodę lejącą sie po ścianach, to coś mi się wydaje, zę dopóki nie będzie dachu i woda będzie odprowadzana poza obrys domu, to zawsze będzie wilgoć. U mnie dopiero dach coś zmienił w widoczny sposób. Mimo, ze mam dodany uszczelniacz do betonu ścian w piwnicy i porobione wszelkie możliwe izolacje.

Pozdrawiam