ackj 27.07.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Obecnie dokonuję adaptacji projektu. Część budowlaną robi jeden projektant a resztę zleca innemu. Budowlanka jest już zrobiona, ale ten pan ma również w naszym imieniu oddać dokumenty do uzgodnień. Kiedy zapłacić? Po otrzymaniu pozwolenia na budowę, czy dać mu część pieniędzy za wykonaną już pracę. Jeśli część, to w jakim stosunku procentowym? Jak Wy to praktykujecie? Kiedy płacić za projekty przyłączy, czy po uzyskaniu pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 27.07.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Projekty tzw. branżowe powinny zawierać uzgodnienia ZUDP oraz ( co najistotniejsze ! ) zatwierdzenia u lokalnych operatorów ( np. wodociągów ).Bez tych uzgodnień nie ma co płacić ! Uzgodnienia są - projekt jest ważny !Załatwianie spraw w urzędach przez pośrednika to oczywiste wydawanie dodatkowej kasy.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.07.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 do uzgodnien ida tylko przyłącza, na ZUD tylko zagospodarownie dzialki - zresztą nie wszedzie. Projekty branzowe instalacji wewnetrznych jesli takowe są zmieniane nie podlegają uzgodnieniom.Ja zwykle rozliczam sie etapowo - nie wiem jak w przypadku adaptacji bo takowych nie robię. Przy oddaniu dokumentacji do urzedu rozlicznie zamyka sie w kwocie 60-80 % (wraz z wczesniejszymi etapami) . Reszta po uzyskaniu pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 31.07.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 do uzgodnien ida tylko przyłącza, na ZUD tylko zagospodarownie dzialki - zresztą nie wszedzie. Projekty branzowe instalacji wewnetrznych jesli takowe są zmieniane nie podlegają uzgodnieniom. Ja zwykle rozliczam sie etapowo - nie wiem jak w przypadku adaptacji bo takowych nie robię. Przy oddaniu dokumentacji do urzedu rozlicznie zamyka sie w kwocie 60-80 % (wraz z wczesniejszymi etapami) . Reszta po uzyskaniu pozwolenia.Bardzo dobrze robertmówi, ja zapłaciłam wczesniej i mam w plecy 7000 a na dodatek okazało sie ze projektowany dom jest wyzszy niz pozwalaja warunki zabudowy.Pan Architek mnie jednak olał jak najwieksza kwote zostawiaj na sam koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 31.07.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 do uzgodnien ida tylko przyłącza, na ZUD tylko zagospodarownie dzialki - zresztą nie wszedzie. Projekty branzowe instalacji wewnetrznych jesli takowe są zmieniane nie podlegają uzgodnieniom. Ja zwykle rozliczam sie etapowo - nie wiem jak w przypadku adaptacji bo takowych nie robię. Przy oddaniu dokumentacji do urzedu rozlicznie zamyka sie w kwocie 60-80 % (wraz z wczesniejszymi etapami) . Reszta po uzyskaniu pozwolenia.Bardzo dobrze robertmówi, ja zapłaciłam wczesniej i mam w plecy 7000 a na dodatek okazało sie ze projektowany dom jest wyzszy niz pozwalaja warunki zabudowy.Pan Architek mnie jednak olał jak najwieksza kwote zostawiaj na sam koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts