johny27 27.07.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 moze pytanie laika ale nie znam odpowiedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 27.07.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 a używałeś kiedyś na tym forum funkcji szukaj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 27.07.2005 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 uzywalem... a swoja droga dziekuje za "mila" odpowiedz - rownie dobrze mogles mi napisac po co sie go zdejmuje w jednym zdaniu a nie byc zlosliwym od poczatku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 27.07.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 ja nie jestem złośliwy tylko wklikałem w wyszukiwarce słowo humus i jjeeessssttt tegggooooo duuuużooooooo, nawet z fotkami jak tą wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 27.07.2005 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 tez czytalem - tylko sa rozne opinie czy zdejmowac czy nie - nie zawsze jak ktos zada pytanie wynika z tego ze nie szukla wczesniej odpowiedzi na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.07.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 uzywalem... a swoja droga dziekuje za "mila" odpowiedz - rownie dobrze mogles mi napisac po co sie go zdejmuje w jednym zdaniu a nie byc zlosliwym od poczatku..... On nie jest złośliwy, ON chce byś szanował pracę i czas poświęcony przez ludzi którzy opisywali to zagadnienie wcześniej. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=51634&highlight=humus http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47657&highlight=humus http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=50207&highlight=humus http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=31398 itd. tez czytalem - tylko sa rozne opinie czy zdejmowac czy nie - nie zawsze jak ktos zada pytanie wynika z tego ze nie szukla wczesniej odpowiedzi na forum... A czy myślisz, że teraz uzyskasz inne odpowiedzi. Ludzie którzy tego nie robili i nic się nie dzieje powiedzą, że nie ma takiej potrzeby, Ci którym coś się dzieje powiedzą, że bezwzględnie, ci którzy ściągneli powiedzą, że powinno się to robić, ale tak na prawdę nie wiesz w jakich warunkach oni wszyscy budowali. Ci którzy nie ściągnęli i nic się nie dzieje może budowali w takim miejscu gdzie warstwa organiczna nie występuje, lub jest bardzo uboga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.07.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 ja nie jestem złośliwy tylko wklikałem w wyszukiwarce słowo humus i jjeeessssttt tegggooooo duuuużooooooo, nawet z fotkami jak tą wygląda.Eee, po co od razu, krzykiem ja długo, nie potrafiłam korzystac z funcji "szukaj"dopiero, * mi ułatwiła, a o gwiazdce tez dowiedziałam sie z czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.07.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Funkcja gwiazdki jest ładnie opisana w szukaj. Szukaj Słów Kluczowych : Możesz używać AND aby określać, które słowa muszą znaleźć się w wynikach, OR dla tych, które mogą się tam znaleść i NOT dla tych, które nie mogą wystąpić. Znak * zastępuje dowolny ciąg znaków. Aby szukać zwrotu umieść go wewnątrz "" Myślę, że często nie czytamy uważnie i z tego biorą się takie sytuacje. Tak samo jak często zakłądamy nowy wątek mając taki sam albo bardzo podobny o kilka poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 27.07.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Tyle energii poszło aby cię ustawić do pionu - i zadnej odpowiedzi.!!! Bo humus gnije i zmniejsza swoją objetość. Proces ten mógłby powodować osiadanie podłogi. Poza tym przyda ci się celem rozplantowania po działceChyba też jest taki wymóg prawny aby go zdejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 27.07.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Bo humus to część biologicznie czynna więc czasami zachodzą w niej procesy gnicia a znam lepsze odświeżacze powietrza a swoja drogą johny27 zapraszmy do klubu budowniczych do grupy łodzkiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara. 27.07.2005 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Humus zaleciła sciągać Unia w trosce o zachowanie ekologicznej polskiej ziemi (ma pozostać niezniszczona zanim ja cudzoziemcy wykupią ....) taki sam pogląd na forum lansuja niektórzy "fachowcy" straszą, że podobno nieściągniecie humusu grozi katastrofą ?? :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 27.07.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Humus zaleciła sciągać Unia w trosce o zachowanie ekologicznej polskiej ziemi (ma pozostać niezniszczona zanim ja cudzoziemcy wykupią ....) taki sam pogląd na forum lansuja niektórzy "fachowcy" straszą, że podobno nieściągniecie humusu grozi katastrofą ?? :o te bo ktos ci spodnie sciagnie zamiast humusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.07.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Stoi mnóstwo domów z nie-ściągniętym, w których nie dzieje się NIC strasznego. Nic nie gnije, nie kiełkuje, nie bulgocze pod posadzką, a nawet co gorsza posadzka owa nie pęka, nie siada i nie śmierdzi Mnie do całej akcji przekonały względy stricte praktyczne - po co mam płacić za więcej dobrej ziemi do ogródka, jeśli mogę zapłacić za mniej? Tzw humus juz się rozrzucił po działce i przygotowuje podłoże pod ogród . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara. 28.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Stoi mnóstwo domów z nie-ściągniętym, w których nie dzieje się NIC strasznego. Nic nie gnije, nie kiełkuje, nie bulgocze pod posadzką, a nawet co gorsza posadzka owa nie pęka, nie siada i nie śmierdzi oczywiście Baba, że nic się nie dzieje ! to tylko formowi "fachowcy", którzy już niejednemu zrobili wode z mózgu, plotą takie bzdury jak rzekomo szkodzi humus - szkodzi nawet mimo izolacji pionowej folią ! - a plotą farmazony, bo oczytali się pseudoliteratury i gazetek reklamowych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 28.07.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Ciekawe poglądy. Powiedzcie ile da się zaoszczędzić na nie ściąganiu humusu? A ile można stracić? Potem dopiero próbujcie doradzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara. 28.07.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 a ile mozna stracić, filozofie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.07.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Sara - poszukaj trochę o kłopotach - podkreślam, że nie każy je ma, ale też warstwa organiczna nie jest wszędzie równa i jednakowa. Są ludzie którzy uważają, ze nie trzeba zbroić ławy fundamentowej, nie należy ocieplać podłogi, nie trzeba impregnować więźby... bo są domy które tak mają, a nic się nie dzieje. Czy zaryzykujesz i Ty? Ściąganie humusu było jeszcze przed unią więc nie wiem skąd ta propoganda. A, że warto... baba_budowniczy podała inny całkiem sensowny powód, ja dzieki temu też sporo zaoszczędziłem. Teraz te pieniądze przeznaczę na co innego a nie na zakup ziemi do obsypania. Jeśli jesteś takim przeciwnikiem ściągania to podaj 3 argumenty czemu nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara. 28.07.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 podaj 3 argumenty czemu nie warto. 1. koszt koparki i samochodu na wywóz i przywóz setek ton ziemi 2. zrobienie sobie stawu - bajorka - po opadach na czas budowy scian i wylewania stropu - kłopot z dojazdem bezpośrednio pod budynek 3. piasek kopany - "byle jaki" z mułem - czesto zageszczony jest o wiele gorzej pod posadzka niz grunt rodzimy, pod posadzka wypadaja dziury a ludzie stosuja zamiast chudego betonu - beton konstrukcyjny B15 lub B20 o wiele drozszy od chudziaka wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 28.07.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 a ile mozna stracić, filozofie ? A próbowałeś to policzyć, praktyku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.07.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 podaj 3 argumenty czemu nie warto. 1. koszt koparki i samochodu na wywóz i przywóz setek ton ziemi W przypadku mojego domu to koszt ok 300 zł czy to tak wiele? 2. zrobienie sobie stawu - bajorka - po opadach na czas budowy scian i wylewania stropu - kłopot z dojazdem bezpośrednio pod budynek Mam pod spodem glinkę, kiedyś było tu pole, potem nieużytek, na wierzchu warstwa orna ok 20 cm, potem glina. Mimo niekiedy intensywnych opadów jakoś nic się nie działo z opisywanych przez Ciebie przypadków. Błoto za to się zrobiło na podjeździe gdzie nic nie było nigdy ściągane... 3. piasek kopany - "byle jaki" z mułem - czesto zageszczony jest o wiele gorzej pod posadzka niz grunt rodzimy, pod posadzka wypadaja dziury a ludzie stosuja zamiast chudego betonu - beton konstrukcyjny B15 lub B20 o wiele drozszy od chudziaka wystarczy ? 1. W twoim interesie jest załatwienie odpowiedniego, do wypełniania fundamentów kosztuje niewiele. 2. Niewiele domów ma posadzkę na poziomie gruntu rodzimego, a nawet jakby to wylejesz ją wprost na darnę która tam jest. Przecież to będzie gniło i na 100% chociaż trochę osiądzie. Do tego zagęszczanie powinno się wykonać warstwami, a ludzie często albo nie robią nic, albo nawalą do pełna i ubijają. 3. Po co dawać zamiast chydziaka B15 lub B20? Możesz mi to wytłumaczyć? Chydziak to chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts