Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wpisy do dziennika budowy

ewusia

Recommended Posts

od razu mówię że szukałam i nie znalazłam odpowiedzi więc pytam:

wygląda to tak-mam pozwolenie na budowę, jesienią tego roku mija dwa lata, na razie nie buduję z różnych względów :wink: ale drobne prace są prowadzone. Postawiony budynek gospodarczy, działka ogrodzona, woda i prąd na działce. Być może w przyszłym roku zacznę..... I tu pytanie: jak prowadzić dziennik budowy. Teoretycznie pierwsze wpisy to wytyczenie przez geodetę ale u mnie nie ma to miejsca. Kto i co powinien w moim dzienniku wpisać. Ja? Kierownik budowy który do tej pory nie przejął swoich obowiązków bo nie było takiek potrzeby? Co zrobić by nie stracić pozwolenia?

bo na razie nie buduje i nie wiem kiedy zacznę. Nie ma sensu wytyczać dzisiaj a budować za parę lat - paliki tyle nie wytrzymają a i pomiar się może zniekształcić.

To zrób teraz wytyczenie, a za parę lat możesz wytyczyć jeszcze raz. Chyba, że chcesz ponownie występować o pozwolenie.

tyle to i ja wiem.... ale przecież nie wytyczenie budynku jest rozpoczęciem budowy. Czy wystarczy na przykład wpis elektryka z uprawnieniami o podciągnięciu prądu do budynku gospodarczego? Albo zakup bloczków fundamentowych z moim wpisem do dziennika i FV? Nie chcę ponosić dwukrotnie kosztów wytyczenia budynku, przecież to nie ma sensu.....

tyle to i ja wiem.... ale przecież nie wytyczenie budynku jest rozpoczęciem budowy. Czy wystarczy na przykład wpis elektryka z uprawnieniami o podciągnięciu prądu do budynku gospodarczego? Albo zakup bloczków fundamentowych z moim wpisem do dziennika i FV? Nie chcę ponosić dwukrotnie kosztów wytyczenia budynku, przecież to nie ma sensu.....

Moim zdaniem wystarczy wbić łopatę i wpisać "plantowanie terenu" i już budowa sie toczy - a plantować można ....... - ale Kierownik Budowy niezbędny - musi przejąć i dopiero wpisać - bez zawiadomienia Urzędu i powołania Kierownika budowy niema i się pozwolenie przedawni. Ale mogę się mylić :wink: Pozdrawiam.

Ewusia - przeanalizuj ten wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=656340

Tam między innymi jest zacytowane ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 czerwca 2002 r. w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia. (Dz. U. 2002 Nr 108 poz. 953)

http://www.monter.pl/pokaz_p.php?id_przepisu=234&offset=0

§ 9

1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są:

1) inwestor,

2) inspektor nadzoru inwestorskiego,

3) projektant,

4) kierownik budowy,

5) kierownik robót budowlanych,

6) osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy,

7) pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie - w ramach dokonywanych czynności kontrolnych.

2. Osoby, o który mowa w § 6 ust. 5, upoważnione są do dokonywania wpisów w dzienniku budowy w zakresie, o którym mowa w tym przepisie.

zaś § 6 ust. 5:

5. Pod każdym wpisem w dzienniku budowy osoby, których wpis dotyczy, potwierdzają podpisem i datą zapoznanie się z jego treścią.

I sama wyciągnij wnioski. Pozdrawiam.

Prawo budowlane:

"Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.

2. Pracami przygotowawczymi są:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie;

2) wykonanie niwelacji terenu;

3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów;

4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy."

Nigdzie nie jest powiedziane jaka ma być kolejność tych prac, więc wytyczenie może sobie poczekać.

Sądzę, że najbezpieczniej przy wpisach do dziennika posługiwać się zwrotami z ustawy, np. "wykonanie niewelacji terenu".

dzięki olinek i Tomasz M. , czyli bez podpisu Kierownika się nie da.... musi podpisać dziennik i przejąć obowiązki, dalej mogę sobie wpisywać co robię aż do wymarzonego rozpoczęcia budowy, kiedy to on przejmie pałeczkę :D

pozdrawiam :)

Krótko - dokładnie tak jak wyżej zgłoszenie rozpoczęcia budowy do PINB a później nawet i 100 lat moższ się budować.

tylko "wpisywać" możesz roboty budowlane a nie np. zakup bloczków na fundamenty, przerwa w robotach ze względu na brak środków finansowych albo przerwa w budowie na okres zimy itp.

"ewusia" nie podejrzewam akurat Ciebie o takie wpisy ale piszę Ku przestrodze innych czytających.

W końcu wszyscy się uczymy.

• 1 year później...
:cry: jestem w sytuacji, gdzie pieprzony(przepraszam) kierownik budowy, cholerny leser słodko zapewnił że zgłoszenie rozpoczęcia robót i pieczątkę w dzienniku oraz jego oświadczenie załatwi od ręki i że nie musimy się fatygować..... w sobotę mieliśmy wytyczać dom.....napewno wytyczymy.... ten partacz nic nie załatwił od MIESIĄCA!!!!!! :evil: :evil: :evil: ....Co mogę sama, czy on musi miewć cały czas mój dziennik i czy ja muszę kontrolować czy on dokonuje wpisów???? JUŻ WIDZĘ NASZĄ WSPÓŁPRACĘ......a szło tak pięknie... :cry: :cry: :cry: dzięki.u.

Na dwóch praktycznych przykładach moich znajomych mogę powiedzieć, że z dziennikiem budowy nie ma problemów, jesli zostało zgłoszone rozpoczęcie budowy i tym samym masz kierownika budowy. Jedni w praktyce rozpoczęli budowę po 5 latach, inni po 8 latach od wydania pozwolenia na budowę :wink:

Ja planuje budować zgodnie z prawem, ale zwykle kierownik budowy wie jak uzupełniać dziennik :D