ewusia 27.07.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 od razu mówię że szukałam i nie znalazłam odpowiedzi więc pytam: wygląda to tak-mam pozwolenie na budowę, jesienią tego roku mija dwa lata, na razie nie buduję z różnych względów ale drobne prace są prowadzone. Postawiony budynek gospodarczy, działka ogrodzona, woda i prąd na działce. Być może w przyszłym roku zacznę..... I tu pytanie: jak prowadzić dziennik budowy. Teoretycznie pierwsze wpisy to wytyczenie przez geodetę ale u mnie nie ma to miejsca. Kto i co powinien w moim dzienniku wpisać. Ja? Kierownik budowy który do tej pory nie przejął swoich obowiązków bo nie było takiek potrzeby? Co zrobić by nie stracić pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 27.07.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 A dlaczego u ciebie nie ma miejsca wytyczenie budynku przez geodetę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.07.2005 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 bo na razie nie buduje i nie wiem kiedy zacznę. Nie ma sensu wytyczać dzisiaj a budować za parę lat - paliki tyle nie wytrzymają a i pomiar się może zniekształcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 27.07.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 pamietaj, ze 2 lata braku postepow na budowie to dezaktualizacja pozwolenia... o ile dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 27.07.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 bo na razie nie buduje i nie wiem kiedy zacznę. Nie ma sensu wytyczać dzisiaj a budować za parę lat - paliki tyle nie wytrzymają a i pomiar się może zniekształcić. To zrób teraz wytyczenie, a za parę lat możesz wytyczyć jeszcze raz. Chyba, że chcesz ponownie występować o pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.07.2005 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 tyle to i ja wiem.... ale przecież nie wytyczenie budynku jest rozpoczęciem budowy. Czy wystarczy na przykład wpis elektryka z uprawnieniami o podciągnięciu prądu do budynku gospodarczego? Albo zakup bloczków fundamentowych z moim wpisem do dziennika i FV? Nie chcę ponosić dwukrotnie kosztów wytyczenia budynku, przecież to nie ma sensu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 27.07.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 tyle to i ja wiem.... ale przecież nie wytyczenie budynku jest rozpoczęciem budowy. Czy wystarczy na przykład wpis elektryka z uprawnieniami o podciągnięciu prądu do budynku gospodarczego? Albo zakup bloczków fundamentowych z moim wpisem do dziennika i FV? Nie chcę ponosić dwukrotnie kosztów wytyczenia budynku, przecież to nie ma sensu..... Moim zdaniem wystarczy wbić łopatę i wpisać "plantowanie terenu" i już budowa sie toczy - a plantować można ....... - ale Kierownik Budowy niezbędny - musi przejąć i dopiero wpisać - bez zawiadomienia Urzędu i powołania Kierownika budowy niema i się pozwolenie przedawni. Ale mogę się mylić Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.07.2005 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 jest Kierownik-bez umowy z nim nie przyjęliby papierów o pozwolenie, Urząd tez zawiadomiony zaraz po otrzymaniu pozwolenia. Czyli wystarczy wpis Kierownika że zrobiono ble. ble, ble...... Ja rozumiem też mogę robić wpisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 27.07.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Ewusia - przeanalizuj ten wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=656340Tam między innymi jest zacytowane ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 czerwca 2002 r. w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia. (Dz. U. 2002 Nr 108 poz. 953) http://www.monter.pl/pokaz_p.php?id_przepisu=234&offset=0 § 9 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: 1) inwestor, 2) inspektor nadzoru inwestorskiego, 3) projektant, 4) kierownik budowy, 5) kierownik robót budowlanych, 6) osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, 7) pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie - w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. 2. Osoby, o który mowa w § 6 ust. 5, upoważnione są do dokonywania wpisów w dzienniku budowy w zakresie, o którym mowa w tym przepisie. zaś § 6 ust. 5: 5. Pod każdym wpisem w dzienniku budowy osoby, których wpis dotyczy, potwierdzają podpisem i datą zapoznanie się z jego treścią. I sama wyciągnij wnioski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 27.07.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Prawo budowlane:"Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.2. Pracami przygotowawczymi są: 1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie; 2) wykonanie niwelacji terenu; 3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów; 4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy." Nigdzie nie jest powiedziane jaka ma być kolejność tych prac, więc wytyczenie może sobie poczekać. Sądzę, że najbezpieczniej przy wpisach do dziennika posługiwać się zwrotami z ustawy, np. "wykonanie niewelacji terenu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.07.2005 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 dzięki olinek i Tomasz M. , czyli bez podpisu Kierownika się nie da.... musi podpisać dziennik i przejąć obowiązki, dalej mogę sobie wpisywać co robię aż do wymarzonego rozpoczęcia budowy, kiedy to on przejmie pałeczkę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 01.08.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 dzięki olinek i Tomasz M. , czyli bez podpisu Kierownika się nie da.... musi podpisać dziennik i przejąć obowiązki, dalej mogę sobie wpisywać co robię aż do wymarzonego rozpoczęcia budowy, kiedy to on przejmie pałeczkę pozdrawiam Krótko - dokładnie tak jak wyżej zgłoszenie rozpoczęcia budowy do PINB a później nawet i 100 lat moższ się budować. tylko "wpisywać" możesz roboty budowlane a nie np. zakup bloczków na fundamenty, przerwa w robotach ze względu na brak środków finansowych albo przerwa w budowie na okres zimy itp. "ewusia" nie podejrzewam akurat Ciebie o takie wpisy ale piszę Ku przestrodze innych czytających. W końcu wszyscy się uczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 02.08.2005 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 dzięki GrześS jak pisałam zgłoszenie rozpoczęcia budowy zrobiłam od ręki po otrzymaniu pozwolenia. Tak więc pozostaje mi udać się z dziennikiem do kierownika budowy..... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 07.02.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 jestem w sytuacji, gdzie pieprzony(przepraszam) kierownik budowy, cholerny leser słodko zapewnił że zgłoszenie rozpoczęcia robót i pieczątkę w dzienniku oraz jego oświadczenie załatwi od ręki i że nie musimy się fatygować..... w sobotę mieliśmy wytyczać dom.....napewno wytyczymy.... ten partacz nic nie załatwił od MIESIĄCA!!!!!! ....Co mogę sama, czy on musi miewć cały czas mój dziennik i czy ja muszę kontrolować czy on dokonuje wpisów???? JUŻ WIDZĘ NASZĄ WSPÓŁPRACĘ......a szło tak pięknie... dzięki.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja77 07.02.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Na dwóch praktycznych przykładach moich znajomych mogę powiedzieć, że z dziennikiem budowy nie ma problemów, jesli zostało zgłoszone rozpoczęcie budowy i tym samym masz kierownika budowy. Jedni w praktyce rozpoczęli budowę po 5 latach, inni po 8 latach od wydania pozwolenia na budowę Ja planuje budować zgodnie z prawem, ale zwykle kierownik budowy wie jak uzupełniać dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts