Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

Poszukuję inwestorów, skłonnych do wymiany doświadczeń, którzy zdecydowali się na budowę domu o nazwie Letycja z Wrocławskiego biura Archipelag (http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990400&ProjID=507). Ja właśnie jestem po pierwszej rozmowie z architektem tego biura i będę wdzięczny za Wasze opinie dotyczące tego projektu. Jest to nowy projekt tego biura, wiec tym bardziej zależy mi na Waszych opiniach.

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 4 months później...
  • 2 months później...

Witam, wlasnie zakupilismy projekt letycja i juz nie moge sie doczekac kiedy wszystko ruszy pelna para....jednoczesnie jestem pelna obaw...

Dopiero od kilku dni wczytuje sie w forum i juz jestem wdzieczna, ze tu trafilam :D

Jak to bywa przy budowie pierwszego domu, chetnie poslucham wszelkich rad.

Moze jest tu ktos kto go buduje lub juz wybudowal i jest cos co chcialby zmienic??

Piszcie ludziska, wszelkie sugestie mile widziane

serdecznie pozdrawiam

magda

Zmienilismy 3 rzeczy:

- usunelismy schodki na parterze - wiec cały parter jest teraz na jednym poziomie (mamy 2 małych dzieci i głównie dlatego)

- powiększyliśmy pomieszczenie gospodacze za garażem - i co za tym idzie - łazienke na górze

- podnieślismy scianke kolankowa o około 20 cm

No i budujemy z Porothermu a nie z Ytonga.

Własnie wróciłam z budowy :) Fundamenty skonczone (ława i bloczkii).

No w końcu ktoś z forum Letycje buduje... :wink:

Na ta chwilę fundamenty zalane i czekam na Ytonga...

Ja wprowadziłem takie zmiany:

::parter::

- ścianka oddzielająca gospodarczy od kotłowni nie będzie budowana

- na prawej ścianie zewnętrznej garażu wstawię 2 okna z luksferów

- duże okna w salonie i jadalni nie będą miały podziałów ale to z wyjściem na taras będzie miało szerokość 2,5m a nie 3m co spowoduje że ścianka salonu zostanie przedłużona o 0,5m

::piętro::

- garderoba, pralnio-suszarnia i łazienka zostaną połączone w jedną dużą łazienkę w kształcie litery L

- w łazience, ścianka na której znajdują sie umywalki zostanie pchnięta w stronę sypialni o grubość komina (o 40cm, tak że umywalki schowają się w cieniu komina)

- prawdziwa sypialnia będzie pomieszczeniem nr 2.5 wg rzutu i od niej będzie wejście do garderoby a nie od korytarza.

Czym i jak będziecie ogrzewali Wasze Letycje?

Pozdrawiam,

Wojtek

Czesc,

Skoro juz zebralo sie nas tu paru co buduja Letycje to proponuje abysmy pisali w jednym watku. Widze, ze jest tu grupa ktora prawie jednoczesnie zaczela budowac. Zobaczymy czyj domek bedzie pierwszy do zamieszkania :wink:

Ja narazie ciagne bez kredytu ale chyba juz niedlugo :p . Troche sie przeliczylem w oszcownaiu kosztow. Materialy sprowadzam z Niemiec, bo sa ciut tanisze i co najwazniejsze sa dostepne od reki.

Pozdrawiam...

Tak, popieram, piszmy w jednym wątku.

My zdecydowalismy sie dołozyc jeszcze 1 poziom bloczków fundamentowych, więc ekipa dzis to robi plus ocieplenie fundamentów. Hydraulicy kończą też wyprowadzenia i niestety tydzien przerwy bedzie - majster idzie na urlop ;) Jak wróci - zalewamy chudziakiem.

Rezygnujemy z okienka w spiżarni i w kotłowni. Ponieważ mamy powiększone pomieszczenie gospodarcze i kotłownie (przedłuzone), to zrobiły się dwie długie kiszki i jakos inaczej te scianki działowe bedziemy stawiac. Przez powiekszenie tych pomieszczen powiększyła sie tez łazienka na górze i jedno okno to chyba za mało - obok prawdopodobnie zrobimy drugie.

Drzwi do spiżarni przesuwamy w strone okna i robimy je tylko na 60 cm (drzwi jak szafki kuchenne beda a nie takie prawdziwe drzwi) a po lewej od wejscia do spizarni zmiescimy wtedy lodówke.

Wieczorem spotkanie z wykonawcą dachu - umówieni jesteśmy na wrzesień.

Co zamierzacie zrobić jeszcze w tym roku? My ciągle w rozterce czy zostawić do wiosny stan surowy otwarty czy działać od razu. Kiedy macie nadzieje sie wprowadzic?