Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź Kassanda. My planujemy mieć podobną orientację domu względem stron świata.

Czy możesz mi napisać ile Was kosztowało wybudowanie Letycji do stanu surowego otwartego. Czy 200tys. zł wystarczy?

Jak się ma kosztorys projektu do rzeczywistości?

Pozdrawiam,

Ada.

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Kassada,

Musze przyznac, ze na ten rok zawiesilem inwestycje. W grudniu bede mial okna wraz z brama garazowa.

Od nowego roku wchodzimy do srodka, wiec zaczalem sie mocno zbroic w srodki platnicze;). Mam cicha nadzieje, ze ceny uslug i materialow mocno spadna z racji poglebiajacego sie kryzysu.

Podeslij pare fotek jak sie uporacie z elewacja.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Halo, co słychac?

Nav, okna wstawione?

Adka? Co robicie? Mieszkacie juz?

U nas w końcu weszła ekipa wykonczeniowa, kończą sufity podwieszane i inne konstrukcje g-k, za chwilę ruszają łazienki.

Wybieranie róznych rzeczy do domu mnie osłabia, najgorzej było z podłogą drewniana, ale to tez mamy juz z głowy. Z grubszych rzeczy zostało nam zamówienie schodów... Bardzo nam sie podobaja z tej firmy:

http://www.grot.pl/schody

ale cenią się niestety. Wkurzaja mnie te schody wchodzące do dolnej łazienki, ale cóż :(

Robi sie coraz bardziej realny ten dom :) Zaczynamy myslec o meblach.

• 3 weeks później...

Czesc,

Wlasnie wrocilem z wakacji z Karpacza, nam tez sie cos nalezy od zycia :wink:

Okna beda jutro, potem ocieplenie poddasza i elewacji.

Co do schodow to my zrobilismy mala zmiane, otoz pociagnalem scianke dzialowa do gory tym samym zmniejszajac swiatlo klatki schodowej. Po tym zabiegu mamy regularne ksztalty w lazience na dole ale za to musialem zmienic sposob wejscia na gore. Teraz bedziemy "zabiegac" z parteru przy scianie lazienki i "ladowac" u gory przy scianie garderoby.

Fajnie macie, ze jestescie na etapie mebli. :D :D

• 4 weeks później...

Witam,

Zastanawiam się czy jest sens kupowanie kosztorysu z Archipelagu w przypadku Letycji. Co o tym myślicie? Jeśli tak to jaki podstawowy czy rozszerzony. Czy jest on zgodny z rzeczywistością czy jest to tylko niepotrzebne wydawanie pieniędzy.

U nas górna łazienka zrobiona w 80%, pomalowana większosc pomieszczen.

Czekamy na grzejniki kanałowe (od 5 miesięcy!!), pod koniec lutego układanie podłóg, połowa marca - montaż schodów, kończenie łazienek (sufit w dolnej zrobią nam dopiero po montażu schodów), koniec marca - montaż kuchni.

I kwiecien-maj przeprowadzka - mam nadzieję :)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

U mnie leca instaklacje: elektryk, hydraulik wraz z CO. Skonczone juz poddasze tzn ocieplone plus regipsy. Na zewnatrz lecimy z ociepleniem.

W maju startuje z tynkami i przydomowa oczyszczlnia sciekow (i tu mam maly problem)

A tak to mniej wiec ej teraz wyglada

http://img18.imageshack.us/img18/8624/obraz019al.jpg

http://img177.imageshack.us/img177/1731/obraz025f.jpg

Kuchnia i salon czeka na odpowiedni projekt, wiec poza elektryka i TV nic nie ruszone. Pozostale pomieszczenia na dole posiadaja juz instalacje CO i elktryczna.

Kurcze, jak fajnie się ogląda taki sam dom :)

U nas podłogi gotowe (deska klon kanadyjski), kuchnia prawie tez, w tym tygodniu dojedzie blat, ściany pomalowane.

W środę i czwartek montaż schodów, w końcu przestaniemy chodzić po drabinie :)

Generalnie zostały do skonczenia rózne drobiazgi typu listwy przypodłogowe, gniazdka itp plus niektóre meble. No i dolną łazienkę będą robić dopiero po montażu schodów.

Mamy problemy z kanalizacją, która miała byc już, jest w ulicy, ale okazuje się, że woda stoi w rurze, więc nie wiem czy nie skonczy się na szambie, bo nie wiadomo ile potrwa wyjasnianie, a nie mamy zamiaru czekać do nie wiadomo kiedy z przeprowadzką.

Co do drabiny to znam ten bol ale gdy by byly schody to nie wiem jak bysmy wniesli regipsy do gory. Teraz zamontuje jakies prowizoryczne, bo jeszcze wanne naroznkowa trzeba bedzie do lazienki wtargac. Co do podlog to mam tez problem, bo zdecydowalem sie na podlogowke na calym dole. Chcial bym miec drewno ale ono jest za dobrym izolatorem cieplnym i moze dlawic mi przedostawanie sie ciepla ponad podloge. Martwie sie, ze rezygnujac z grzejnkow kanalowych bede skazany na polozenie paneli podlogowych-cos za cos.

Kassada to kiedy parapetowa? 8)