gosia1719499730 27.07.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Naczytałam sie wczoraj watku, "komin- spirala absurdu" i im wiecej czytałam, tym mniej rozumiałam Zapamietałam jednak, ze nie mozna murowac kominu na zaprawe wapienna.Dzisiaj zadzwoniłam na przeszpiegi na budowe....i odpowiedzieli mi ze murowali na cenplast, tzn cementowo-wapienna.Mam wrzeszczec, czy nie bo takiej opcji w atku nie było Qurde, im dalej w las.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 27.07.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 zalezy czy masz w srodku wklad jakis czy nie. Wymog murowania na zaprawe cementowa dotyczy kominow bez wkladu tylko z cegly w pozostalych dajesz zaprawe jaka chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.07.2005 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 zalezy czy masz w srodku wklad jakis czy nie. Wymog murowania na zaprawe cementowa dotyczy kominow bez wkladu tylko z cegly w pozostalych dajesz zaprawe jaka chceszNie nie mam wkładu, to taki komin od kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 27.07.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 upsss . to chyba masz problem... ale poczekaj z krzyczeniem na odpowiedz jakiegos specjalisty. ja sie na tym zawodowo nie znam. wiem tyle co z mojej budowy. a moj majster mowil ze musi byc cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 27.07.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 A czy część nad dachem, jest wymurowana z klinkieru?Wapna nie może być przy klinkierze, bo po opadach mogą pojawić się białe wykwity na kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 27.07.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Ci z wątku o najlepszym doradcy na forum może też to przeczytają i nie bedę musiał pisać 2 razy Nie powinno się uzywać zaprawy cementowo-wapiennej do kominów, szczególnie tych, które pracują z kotłami na paliwa stałe, a zatem również kominki. Powodem są spaliny, które potrafią być wilgotne i niosą w sobie związki siarki i inne żrące substancje. Kombinacja temperatury spalin, wilgoci i substancji w nich zawartych oddziałuje z wapnem z zaprawy i ją niszczy. Może to po jakimś czasie doprowadzić do nieszczelności, różnego rodzaju zacieków i wykwitów, a nawet zniszczenia komina w skrajnych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 27.07.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 A u moich babć stoją kominy murowane na "normalną" zaprawę i nic ...od 50 lat. A zaznaczam, że są to kominy od kuchni węglowych w których pali się non stop od rana do wieczora. Przecież powinny się już rozlecieć, rozszczelnić i nie wiem co ro..... jeszcze. To jest właśnie spirala absurdu. Sam mam kominy wymurowane z normalnej cegły i z normalnej zaprawy. Tylko część ponad dachem jest muraowana specjlaną zaprawą do klinkieru (bez wapna). Cały wic polega na tym, żeby murarz b.dokładnie kładł zaprawę (po całośći) i szlichtował od środka - ja dopilnowałem. Pytałem dziesiątki osób (kominkarzy) na temat budowy komina i większość twierdziłą, że nie ma co przesadzać. A czy nie przesadziłem dowiem się za 50 lat. Chociarz babcine kominy jeszcze się nie rozleciały No i zaczyna się znowu spirala .... więc kończę. Pzdrv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.07.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 nurni - babcia pewnie ma kominy murowane na cemencie.Kominy spalinowe niestety staja się nieszczelne po 10 -15 latach. Tak było u moich rodziców.A z klinkierem to wiadomo, że wapna nie lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 27.07.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Nurni............gdzie tu Twoim zdaniem tkwi ta spirala absurdu.........w tym, że komin wymurowany na zaprawę cementową jest teoretycznie bardziej bezpieczny od tego z wapnem w zaprawie ? Czy może w tym, że zaprawa cementowa jest tańsza od zaprawy cementowo-wapiennej ? A może w jakichś kłopotach murowania zaprawą z samego cementu ?Zawsze mnie dziwi niezrozumiały sposób myślenia jaki przejawiaja inwestorzy bydując swoje w końcu gniazdko ??? Ja w każdym razie eliminowałbym wszelkie znane mi potencjalne zgrożenia, jakie dotknąć mogą moje miejsce na ziemi, tym bardziej, że to nic nie kosztuje.Nikt Twojemu kominowi nie odbiera prawa do długoletniej, bezawaryjnej pracy. Jeśli temperatura spalin bedzie na odpwiednio wysokim poziomie i bedziesz palił dobrej jakości, suchym paliwem to rzeczywiście nic sie nie musi wydarzyć. Ale wielokroć jest inaczej. Ludzie spalaja to co maja, kotły są stare i zapaprane sadzą, ich sprawność jeszt szczątkowa.W takich warunkach różne rzeczy mogą się wydarzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.07.2005 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 A czy część nad dachem, jest wymurowana z klinkieru? Wapna nie może być przy klinkierze, bo po opadach mogą pojawić się białe wykwity na kominie.Nie tez z cegły pełnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.07.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Dokładnie jak pisze poprzednik. Babcia pali węglem cały dzień więc ani nie ma wilgoci z mokrego drewna, ani komin się nie wychładza. Widziałem stare kominy z których wypadały cegły po kilkudziesięciu latach, gdzie zaprawę wydrapuje się palcem. To tak dla zrównania obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.07.2005 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Ci z wątku o najlepszym doradcy na forum może też to przeczytają i nie bedę musiał pisać 2 razy Nie powinno się uzywać zaprawy cementowo-wapiennej do kominów, szczególnie tych, które pracują z kotłami na paliwa stałe, a zatem również kominki. Powodem są spaliny, które potrafią być wilgotne i niosą w sobie związki siarki i inne żrące substancje. Kombinacja temperatury spalin, wilgoci i substancji w nich zawartych oddziałuje z wapnem z zaprawy i ją niszczy. Może to po jakimś czasie doprowadzić do nieszczelności, różnego rodzaju zacieków i wykwitów, a nawet zniszczenia komina w skrajnych przypadkach.Zapytałam dzisiaj swojego Inspektora Nadzoru, powiedzial, ze ma byc cementowo-wapienna I co ja do cholery mam zrobic wywalic na zbita morde Inspektora i sama zaczac budowac Przeciez to szlag moze trafic Ryczec mi sie chce z bezsilnosci Ja nie moge sprawdzac Inspektora, murarzy i wszystkich pozostałych.Nie wiem....chyba bede kazała komin rozwalic tylko ze Inspektor znowu mi powie , ze sie " madrosci" naczytałam i on o niczym takim nie słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 27.07.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 A czy część nad dachem, jest wymurowana z klinkieru? Wapna nie może być przy klinkierze, bo po opadach mogą pojawić się białe wykwity na kominie.Nie tez z cegły pełnej Gosiu cegła klinkierowa, też występuje w wersji pełnej i w zasadzie taka na komin jest najlepsza (najtrwalsza), choć najdroższa. A jak chcesz wykończyć komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 27.07.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 ...Nikt Twojemu kominowi nie odbiera prawa do długoletniej, bezawaryjnej pracy. Jeśli temperatura spalin bedzie na odpwiednio wysokim poziomie i bedziesz palił dobrej jakości, suchym paliwem to rzeczywiście nic sie nie musi wydarzyć. Ale wielokroć jest inaczej. Ludzie spalaja to co maja, kotły są stare i zapaprane sadzą, ich sprawność jeszt szczątkowa. W takich warunkach różne rzeczy mogą się wydarzyć ? Wydawało mi się, że piszemy o kominie do kominka. A u babć pali się wszystkim, a najmniej tym czym powinno czyli suchym drewnem. Tu masz rację - dopiero jak napisałeś to przypomniałem sobie, że nie używali wapna tylko była to zaprawa cementowa. Zwracam honor. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 27.07.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 ...Widziałem stare kominy z których wypadały cegły po kilkudziesięciu latach, gdzie zaprawę wydrapuje się palcem.. Jakoś nie mam pewności, że nasze nie będą wypadały niestety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.07.2005 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 A czy część nad dachem, jest wymurowana z klinkieru? Wapna nie może być przy klinkierze, bo po opadach mogą pojawić się białe wykwity na kominie.Nie tez z cegły pełnej Gosiu cegła klinkierowa, też występuje w wersji pełnej i w zasadzie taka na komin jest najlepsza (najtrwalsza), choć najdroższa. A jak chcesz wykończyć komin?taks ie wkurzyłam, ze cI zle napisałam, wykonczony ma byc klinkirem czyli znowy zle bo wapno bedzie wyłaziło.Chyba złapie jakiegos kominiarza i go zaciagne na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.07.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Gosiu - można było zrobić komin systemowy i nie było by takich problemów i rozterek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 27.07.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 A już zrobili Ci ten klinkier ?Jeśli nie to kup zaprawę do murowania klinkieru, w odpowiednim kolorze, i masz problem z głowy. Te zaprawy nie zawierają wapna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.07.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Tu jest fajny artykuł o kominach:http://www.kominiarz.org.pl/2-2001/05.htmTu ś awypowiedzi na temat klinkieru i zaprawy:http://www.crh-klinkier.pl/ekspert.php?id=0#pyt7 A tu jest co prawda o systemowych, ale też wartopoczytać (PDF)http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/20030813Komin.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.07.2005 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 a Inspektorowi i murzaom jGosiu - można było zrobić komin systemowy i nie było by takich problemów i rozterek... Tiaaaa, własnie sie naczytałam, ze nie ma sensu robic kominu systemowego i moj architekt tez tak uwazał Przed chwila dzwoniłam do kominiarza, a ten mi kaze rure wkładac i nie wie jaka zaprawa.Zaraz sama młotem ten komin rozwale a Inspektorowi i murarzom ja....a urwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts