lonly 27.07.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witam ForumowiczówMam do ogrodzenia ok 100 mb. Czy ktoś obecnie robił analizę i porównanie kosztów wykonania ogrodzenia z różnych materiałów: siatka, prety met., sztachety, płyty betonowe itd.? Koszty robocizny i materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 27.07.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Myślę że wyniki analizy najłatwiej ocenić "optycznie". Większość ludzi kieruje się przy podejmowaniu decyzji o płocie m.in. ceną. Więc wystarczy popatrzeć jakich płotów jest najwięcej a żeby otrzymać jeszcze dokładniejszy wynik - z czego są zbudowane nowesze płoty (wtedy masz inf. o w miarę aktualnych cenach). Z takiej analizy w mojej okolicy wynika że najtańsza jest siatka i płot betonowy Oczywiście u Ciebie może być inaczej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 27.07.2005 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Zgadzam się z Toba, że to jest chyba najtańsze ale ciekawi mnie jakie są różnice w cenie pomiędzy poszczególnymi typami ogrodzeń. W zasadzie powinienem zmienić zmienić temat postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 27.07.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Przygotuj się, że odpowiedzi dotyczące cen będą bardzo zróżnicowane nawet w tej samej kategotrii, np. "siatka". Zależy jaka siatka (ocynk, PCV, szerokość), jakie słupki, jak gęsto, czy będzie podmurówka, jaka (płyty betonowe, monolit) i jakiej wysokości itp. Czyli dowiesz się np. że cena danego typu ogrodzenia jest od 100 do 300, a innego od 150 do 450 za metr bieżący. Jest to jakaś informacja, ale jednak niewystarczająca. Wydaje mi się, że kilka-kilkanaście numerów Muratora temu były informacje o cenach ogrodzeń, oczywiście z "widełkami" Ja bym chyba podszedł to tego tak, żeby wybrać jeden czy dwa typy jakie nam odpowiadają estetycznie, zastanowić się nad konkretami techniczymi i spróbować dokładniej policzyć, a potem ew. modyfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts