Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do administratorów - forum w RSS?

pasco

Recommended Posts

Witam

Od pewnego czasu bardzo popularną metodą przeglądania informacji są kanały RSS. Może byłaby możliwość zaimplementowania takiej funkcjonalności na moim ulubionym forum? Myślę, że stworzenie kanału RSS do przeglądania wątków było by niezwykle wygodne, i z pewnością wielu forumowiczów doceniłoby wasz wysiłek włożony w unowocześnienie forum.

Kanał RSS (skrót od Really Simple Syndication) służy do agregowania wiadomości wyświetlanych na stronach. Czytnik RSS przypomina trochę klienta pocztowego - przychodzą nowe nagłówki wiadomości, a po kliknięciu można przeczytać jego treść. Przeglądanie jest lekkie, łatwe i przyjemne, bez przeklikiwania się przez wiele stron WWW. W polsce RSS udostępnia m. in. Gazeta Wyborcza. Są specjalne programy do odczytywania tychże wiadomości (wystarczy w wyszukiwarce wpisać RSS, a na pewno znajdziesz jakiś czytnik. Ja używam Thunderbirda - chociaż to normalnie program pocztowy, to jednak ma możliwość odczytania RSS. Bardzo sobie chwalę ten wynalazek.

• 3 weeks później...
Oczywiście, że czytamy. Rozważamy różne inowacje. Czekamy na Wasze uwagi i propozycje.

A czy może jest jakaś lista rozważanych zmian na forum? Tak przy okazji - zastanawiałem się kiedyś, czy istnieje może jakiś program, za pomocą którego można by czytać posty (ale nic takiego nie udało mi się znaleźć).

No i jeszcze jeden pomysł na modyfikację: uważam, że przydałoby się dodanie w ustawieniach możliwości wyłączenia oznaczania wiadomości jako przeczytanych przy wylogowaniu. Nie zawsze mam czas, żeby przeczytać wszystkie posty na raz (właściwie prawie nigdy go nie mam :-? ).

Dzięki za zainteresowanie i promyk nadziei

Ja sobie innej formy niż klasyczna php.bb nie wyobrażam :D

Zastanawiam się też, czy czytnik RSS sprawdzi się w przypadku Forum z tak dużym dziennym przyrostem postów.

Co do wyłączenia oznaczania wiadomości jako przeczytanych przy wylogowaniu - popieram; na dole strony głównej, i w każdym podforum można odhaczyć posty jako przeczytane.

Cieszę się, że nie zostałem sam z moim pomysłem. Co do sposobu rozwiązania RSS to możliwości jest wiele: podział na kategorie, nowe posty co np. 30 minut (lub uzupełnianie na bieżąco), śledzenie pojedyńczych postów (zamiast powiadamiania przez maila), możliwość przeglądania treści postu - same korzyści, a i obciążenie dla serwera i łącza Muratora może być mniejsze (a widać, że czasami dostaje "czkawki").