Domakini 27.07.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witam, Wkrótce rozpoczynam budowę w Sulejówku pod Warszawą. Przeglądam forum jednak trudno mi odnaleźć moich "sąsiadów budowniczych", a myślę że byłoby warto wymienić się doświadczeniami, przekazać sobie namiary na sprawdzone ekipy, hurtownie, ponarzekać lub pochwalić panie w Urzędzie itd.itp.. Zachęcam więc wszystkich budujących w Sulejówku lub okolicy (Halinów, Wesoła, ....) do wpisów. Piszcie na jakim etapie jesteście, co budujecie lub poprostu dajcie znak swojej obecności w pobliżu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 03.08.2005 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Nikt nie buduje w tej okolicy???? ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Buduje, buduje, tylko w ten dział się rzadko zagląda Sporo ludzi się produkuje w grupie Wawerskiej - chyba tam tez mamy jakiś sąsiadów. Na jakim jesteś etapie? Ja mam już pozwolenie na budowę, na razie nie miałem żadnych zgrzytów podczas załatwiania spraw biurowych. Wszystko miło i spokojnie, tylko ten sezon ogórkowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 03.08.2005 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 uff nareszcie! jednak mam jakichś sąsiadów Ludzi z naszych okolic widziałam na forum jednak chciałam nas tak "jakoś bardziej zebrać", ale widać budowanie wątku nie poszło mi najlepiej, oby z budowaniem domu było inaczej Jesteśmy na etapie wstępnym i aktualnie dopracowujemy projekt, w tym tygodniu spotkamy sie z architektem i mam nadzieje podejmiemy ostateczną decyzję co budujemy, no i wtedy czeka nas papierkowa robota. Czy zaczynasz budowę w tym sezonie czy czekasz na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Huba 04.08.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Witam, razem z żoną mamy zamiar budować się właśnie w Halinowie i jesteśmy mniejwięcej na tym samym etapie czyli załatwiania wszystkich niezbędnych formalności (jak narazie idzie całkiem sprawnie). Ambitny plan jest taki aby w tym roku wylać fundamenty . Projekt domu to Jupiter II z pracowni DOMUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 04.08.2005 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Czyli rozpoczynacie w tym sezonie a nam większość osób odradza i każe czekać na wiosnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Huba 05.08.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Dlaczego odradzają? Nas troche czas goni, wlasnie jestesmy w trakcie sprzedaży mieszkania tak więc zależy mi na możliwe jaknajszybszym rozpoczęciu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 05.08.2005 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Odradzają głównie ze wzgledów pogodowych, że teraz i tak niewiele zdążymy zrobić, zaraz zimno będzie i w niewiadomo jakim stanie zakończymy ten sezon, no a różne specyfiki umozliwiające budowanie na chłodzie i mrozie zwiększaja wydatki(oczywiście co innego prace porządkowe i przygotowawcze) Chociaż przyznam, że my też chcielibyśmy być jak najszybciej na swoim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 05.08.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Pozdrowienia z Izabeli - to po drugiej stronie trasy mińskiej.A całe życie mieszkałam w Wesołej. Więc te rejony mam obeznane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Hej Moira! No to coraz nas więcej Domakini: Też nie rozumiem tego odradzania, chyba że chcecie w grudniu zaczynać Rozpoczęcie na początku października to jeszcze całkiem niezły termin, dociągnięcie do wieźby to przecież nie więcej niż miesiąc. Więc przy założeniu że praca jest dobrze zaplanowana i p. Kazio jeden z drugim nie zapije - na koniec listopada masz gotowy stan surowy z dachem. Ja się rozpędzam bardzo powoli, więc same fundamenty też biorę pod uwagę, ale uważam że jeszcze wszystko jest możliwe w tym roku. Szacowałaś ile czasu potrzebujesz żeby się 'zapiąć' formalno-prawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 jeszce pytanko: znaleźliście jakiś Kierowników Budowy z tego terenu? Solidnych, rzeczowych, zaangażowanych w budowę i naturalnie nie drogich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 05.08.2005 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Witam, widze że nas coraz więcej! kraftz własnie tak gdzieś w październiku czy nawet jeszce we wrześniu planowaliśmy zacząć, ale tyle się nasłuchaliśmy że nam sie odechciało. No i odpuściliśmy, a teraz to juz pewnie nie damy rady, no i żałuje jak słysze że Wy tak łatwo nie odpuściliście Ale chciałabym aby na wiosne było juz wszystko przygotowane i co moge zrobić teraz? zastanawiam sie też czy grodzić działke teraz (ogrodzenie tymczasowe - najprowdopodobniej siatka bez fundamentów) czy poczekać (bo ponoc kradną) czy wcale nie grodzić (tak robili sąsiedzi obok)? Jak z tym "kradziejstwem" w Waszych okolicach? wiecie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Jesli wierzyc opowiesciom przyszlych sasiadów, trzeba sie liczyc z proba wlamania w najblizszej okolicy 1/rok. Ostatni taki przypadek na Starej Zurawce byl kilka tygodni temu - u mojego sasiada wlasnie. Panowie wywiercili dziurki w oknach i uspali cala zawartosc domku. Ale kazdy z nich powtarza ze wcale by sie nie zamienill na mieszkanie w bloku, z czego wnosze ze ++ mieszkania na wlasnym sa olbrzymie Ja swojej dzialki nie grodze przed budowa. Sadze ze bedzie latwiej sie budowalo jesli dostep nie bedzie wylacznie przez brame. Ekipa bedzie przez czas budowy mieszkala na miejscu. Z drugiej strony - tak jak mowisz, 'bezpanska'siatka moze kusic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Huba, podobno w Halinowie mozna gdzies (na rynku?) znalezc latwo 'Ruskich'. Orientujesz sie moze gdzie mozna ich szukac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Huba 07.08.2005 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Ja też ogrodzenie będe stawiał dopiero w przyszłym roku, co do włamań to cóż jedyne co pozostaje to dobrze pomyślany system alarmowy i monitoring. Domakini do czego ci ruscy? chcesz budować czołg czy bunkier? A tak serio to rynek w Halinowie jest bardzo mały wiec jezeli wogóle są jacyś chętni do pracy z za wschodniej granicy to z łatwością znajdziesz - sądze że najszybciej na targu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 08.08.2005 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Ruscy potrzebni nie mi tylko kraftz A tak a'propo przyjezdnej ekipy i ich zakwaterowania: kraftz gdzie będa spać? sami sobie cos załatwiaja czy ty im? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 08.08.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Witam wszystkich. Ja mam działkę w Cisiu na granicy Halinowa. Jestem obecnie z żonką na etapie załatwiania formalności (architekt adaptuję nam Wierzbę II z Horyzontu) a geodeta rysuje mapki. Chciałbym w tym roku zrobić fundamnety żeby sobie poleżakowały przez zimę. Chociaż jak patrzę na kalendarz, to widzę, że czasu coraz mniej a zaległości wiele Najwyżej się nie uda wystarować w tym roku to wtedy pełną parą od wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 A tak a'propo przyjezdnej ekipy i ich zakwaterowania: kraftz gdzie będa spać? sami sobie cos załatwiaja czy ty im? Jeden pan Kazio ma swój hangar kilka ulic dalej więc jeśli ten będzie budował - nie ma kłopotu. Drugi pan Kazio sypia na razie u sąsiada. Na Allegro ponoć można kupić blaszak za kilkaset złotych. Więc tez chyba nie będize sprawy. Z innej beczki: wiecie gdzie można wypożyczyć (tanio ) piłę, taką do obcięcia gałęzi na drzewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Witam wszystkich. Chciałbym w tym roku zrobić fundamnety żeby sobie poleżakowały przez zimę. Chociaż jak patrzę na kalendarz, to widzę, że czasu coraz mniej a zaległości wiele Najwyżej się nie uda wystarować w tym roku to wtedy pełną parą od wiosny. My się też nie napinamy. Kiedyś znajoma - niedawno pobudowana - powiedziała taką rzecz, która bardzo mi się spodobała i chciałbym z taką filozofią przejść przez budowę: cieszcie się budowaniem, mówi, bo to strasznie szybko mija a to czas kiedy człowiek ma szansę w pełni wykreować coś od podstaw - można decydować o każdej pierdułce i sprawdzać jak będzie grała w całej kompozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Strasznie dużo mi sie sypło tych postów - mam pytanie do Was - jak się zamierzacie zabezpieczać przed wodą? U mnie do maja na działce woda bulgotała jak się szło po działce. Teraz poziom wody mam jakieś 1,5 m pod gruntem.Będziecie wynosić mocno ponad grunt? Jakieś odprowadzenia, dodatkowe warstwy antywilgociowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts