Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tydzień temu byłam u Kowalczyka i miałam przyjemność zobaczyć na żywo jaki jest cyrk. Zapisy bez gwarancji towaru i ceny, kłótnie. Poczułam się jak moi rodzice gdy budowali się w 83 r. Popatrzyłam 5 minut i wyszłam. Pojechałam do Mińska i dostałam Maxa po 3,8. Może nie najtaniej ale z gwarancją ceny i dostawy na 2 kwietnia.

pozdrawiam Monika

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich przyszłych bliższych i dalszych sąsiadów :)

Zamierzam wystartować za miesiąc jakoś.

Część informacji potrzebnych zgromadziłem, część mam nadzieję pozyskać od bardziej doświadczonych przedmówców ;)

monia77w1: gdzie ty się będziesz budowała? pytam, ponieważ moja działka od frontu ma dokłądnie 33m, więc może jesteśmy sąsiadami :)

300 pln za m3 betonu to dużo za dużo. Mam gdzieś spisane, ceny betonu to chyba cena 210 pln jest ok.

Jakby ktoś miał jakieś pytania to śmiało na priv.

Ratunku

mam jedno ważne i pilne pytanie

Ile mapek dawalicie projektantowi przyłączy, nasz zarządał 9orginałów. Czy do pozwolenia na budowę dołączaliście projekt przyłączy???? Jeśli nie to na czym wam je wrysowano, te przyłącza??? Proszę o odpowiedź w komentarzach sprawa arcy pilna, znowu mnie wstrzymano ze złożeniem pozwoleniem a czas mi ucieka

Ile mapek dawalicie projektantowi przyłączy

Przyłączy jakich? Wszystkich?

Ja 3 mapkami obskoczyłem wodę, kanalizację i prąd. Gazownia sama sobie zrobiła mapki.

Czy do pozwolenia na budowę dołączaliście projekt przyłączy????

Nie.

Jeśli nie to na czym wam je wrysowano, te przyłącza???

Na czystej mapce do celów projektowych.

Q.

Ratunku

mam jedno ważne i pilne pytanie

Ile mapek dawalicie projektantowi przyłączy, nasz zarządał 9orginałów. Czy do pozwolenia na budowę dołączaliście projekt przyłączy???? Jeśli nie to na czym wam je wrysowano, te przyłącza??? Proszę o odpowiedź w komentarzach sprawa arcy pilna, znowu mnie wstrzymano ze złożeniem pozwoleniem a czas mi ucieka

Po co mu tyle? Ja bym go zapytał o każdą sztukę - gdzie chce je składać.

Witam wszystkich w dniu wiosny i chcę powiac optymizmem :

1- od roku 2008 wchodzi w zycie obnizka VAT na 7 % dotyczy takze małego budownictwa czyli osoby fizyczne budujace nie przez developera!!

2-ceny materialow rosną bojest taki popyt kazdy zaczyna start budowy od wiosny a nikt sie nie spodziewal ze bedzie tylu kupujacych wiec po prostu nie nadarzyli z produkcja a wykorzystuja moment i podnosza w hurcie ceny -radze nie panikowac kto nie musi zaczynac budowac warto poczekac sadze ze za pare miesiecy sie unormuje

3- Idzie wiosna lato ma byc dlugie i cieple

:)) pozdrawiam

radze nie panikowac kto nie musi zaczynac budowac warto poczekac sadze ze za pare miesiecy sie unormuje

pytanie: na jakim poziomie? :D

Ja słyszałem taką tezę, że brak cegieł na rynku nie jest wynikiem wyłącznie nadpopytu, tylko świadomej reglamentacji producenta. Kto zagwarantuje że spekulacja nie ma na celu ustalenia cen na znacznie wyższym poziomie? Moim zdaniem nie jest oczywiste, że ceny, dajmy na to pod koniec roku, spadną do poziomu z zeszłego roku.

A propos czekania na obniżkę cen:

W styczniu 2007 wydano 60% więcej pozwoleń na budowę niż rok wcześniej.

Wzrost płac w budowanictwie będzie trwał bo nie ma komu robić.

Część cen np. stali, ropopochodnych (papa, styropian, itp.), betonu ma chartakter globalny (mali żółci bracia + monopole).

Pozdrawiam,

M.