Gość 14.04.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 a pewnie,ja tez nie z Sulejówka tylko z Izabeli, ale co tam, przeciez to tylko rzut beretem - nie Kraftz? Naprowdziwso prowda, Pani... Izabela jest cool. Dołączam się do życzeń, co by nam wszystkim Święta dodały wiary w siebie a nasze domy żeby rosły jak na drożdżach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 18.04.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam wszystkich, trafiłem na ten temat dość przypadkowo i bardzo się cieszę że można skorzystać z Waszych doświadczeń. Planuję budowę w przyszłych roku, również w Sulejówku, Nowa Żurawka, niedaleko ulicy Berlinga. Na razie jestem na etapie wyboru projektu... Niestety w temacie budowy domu jestem amatorem i powiem szczerze budowa nieco mnie przeraża.... Ale nic to. Zawsze jest ten pierwszy raz... Pozdrowienia dla wszystkich.Darek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam Sąsiada, no to my baardzo po sąsiedzku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 18.04.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Super kraftz że jesteśmy bliskimi sąsiadami. Czy budujesz może przy nowej ulicy, równoległej do ul.Starych Dębów? A tak z innej beczki:wg jakich projektów budujecie domy, czy systemem gospodarczym czy za pomocą firmy budowlanej, jaka powierzchnia użytkowa i ile przewidujecie wydać pieniędzy żeby zamieszkać (nie licząc ceny działki). Byłbym wdzięczny za odpowiedź. PozdrowieniaDarek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A tak z innej beczki: wg jakich projektów budujecie domy, czy systemem gospodarczym czy za pomocą firmy budowlanej, jaka powierzchnia użytkowa i ile przewidujecie wydać pieniędzy żeby zamieszkać (nie licząc ceny działki). W każdej firmie, w której się dowiadywałem kosztorys robocizny za stan surowy był o ok. 100% wyższy niż u pana Kazia. Zdecydowałem się na tego ostatniego. Myślę że za dom 150m2 użytkowej można zmieścić się w 250kpln - do zamieszkania. Projekt mam z Archonu. Nie znalazłem jakiś rażących błędów, ale niektóre opisy są za ogólne: nie opisany jest np. sposób przebicia kominów wentylacyjnych przez dach, mocowania więźby daszku nad wejściem itp. Drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bulgaricus 20.04.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A tak z innej beczki: wg jakich projektów budujecie domy, czy systemem gospodarczym czy za pomocą firmy budowlanej, jaka powierzchnia użytkowa i ile przewidujecie wydać pieniędzy żeby zamieszkać (nie licząc ceny działki). Mój dom jest według projektu Kleo Archipelagu. Powierzchnia użytkowa będzie 116m2. Mam wynajętego wykonawcę (mała firma) i zlecam im pracę etapami. W tej chwili mam podpisaną umowę na stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 21.04.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Ja buduję Wierzbę II z Domy na Horyzoncie, a jutro wjadą gruchy betonu i zalewanie ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bulgaricus 22.04.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 U mnie ławy fundamentowe zalali w piątek. Dzisiaj je podlewałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 26.04.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze chciałbym zapytać o jedną rzecz.Na działce obok mojej sąsiad zamierza budować w tym roku, jednak musi mieć prowizorkę na prąd, na co wymagana jest zgoda sąsiadów.Czy moglibyście wytłumaczyć łopatologicznie o co w tym chodzi? PozdrowieniaDarek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 26.04.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Na działce obok mojej sąsiad zamierza budować w tym roku, jednak musi mieć prowizorkę na prąd, na co wymagana jest zgoda sąsiadów. Kto Ci to powiedział? Jeśli nie bierze prądu od Ciebie, lub jego linia nie będzie przechodziła przez Twoją działkę - nie są potrzebne żadne zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 26.04.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Kto Ci to powiedział? Jeśli nie bierze prądu od Ciebie, lub jego linia nie będzie przechodziła przez Twoją działkę - nie są potrzebne żadne zgody. Tak też myślałem tym bardziej że nasze działki są przy drodze publicznej. Ale sąsiad idzie w zaparte, że ZE wymaga notarialnej zgody sąsiadów. Czyli rozumiem, że linia ma przechodzić przez moją działkę... No way...Muszę to wyjaśnić. Pozdr DM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 26.04.2006 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 ?? my nie potrzebowalismy żadnej zgody sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 26.04.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Tak też myślałem tym bardziej że nasze działki są przy drodze publicznej. Ale sąsiad idzie w zaparte, że ZE wymaga notarialnej zgody sąsiadów. Czyli rozumiem, że linia ma przechodzić przez moją działkę... No way...Muszę to wyjaśnić. Nic nie podpisuj, dopóki sąsiad nie wyjaśni o co chodzi. Jak dla mnie to chce Cię wyrolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 26.04.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Prawdopodobnie chce mieć to przyłącze wykonane w ziemi, a nie jako przyłącze napowietrzne wtedy tak może się zdarzyć, bo ZE stawia róóóżne bariery jeśli nie mijają ustawowe 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Nad moją działką tez sąsiad miał prowizorkę. Żadnej pisemnej zgody nie było - i nie byłoBY. Jedynie ustna zgoda. Elektryk i tak postawi słup jak sąsiad będzie chciał i nie będzie wymagał żadnych papierów od notariusza, w końcu to tylko na kilka miesięcy. A Tobie uprawomocnianie tego może się czkawką potem odbijać - np. jeśli sie pojawi jakiś geodta, będzie musiał nanieść taki słup na mapę. A na mapie jest to regularna linia napięciowa - jeśli wejdzie w konflikt z koncepcją zagospodarowania na Twojej działce, gmina nie będzie wnikać czy to prowizorka czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 26.04.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 a u nas sie zaczelo - instalacje, na razie tylko wiercenie , piony elektryka a potem okienka, tynki, wylewki i juz prawie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 26.04.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 a u nas sie zaczelo - instalacje, na razie tylko wiercenie , piony elektryka a potem okienka, tynki, wylewki i juz prawie mieszkam Ej no pięknie:) ja teeeeż już tak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 26.04.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Dzięki Dobre rady zawsze w cenie.... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.04.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 a u nas sie zaczelo - instalacje, na razie tylko wiercenie , piony elektryka a potem okienka, tynki, wylewki i juz prawie mieszkam Chyba do Was podjadę popatrzeć jak to wygląda - zaczynam elektrykę za tydzień ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 27.04.2006 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 A my tkwimy w funadamentach. Kto wie gdzie można kupić niedrogo Styrodur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts