Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a pewnie,ja tez nie z Sulejówka tylko z Izabeli, ale co tam, przeciez to tylko rzut beretem - nie Kraftz?

Naprowdziwso prowda, Pani... Izabela jest cool. :wink:

Dołączam się do życzeń, co by nam wszystkim Święta dodały wiary w siebie a nasze domy żeby rosły jak na drożdżach :D

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

trafiłem na ten temat dość przypadkowo i bardzo się cieszę że można skorzystać z Waszych doświadczeń.

Planuję budowę w przyszłych roku, również w Sulejówku, Nowa Żurawka, niedaleko ulicy Berlinga. Na razie jestem na etapie wyboru projektu...

Niestety w temacie budowy domu jestem amatorem i powiem szczerze budowa nieco mnie przeraża....

Ale nic to. Zawsze jest ten pierwszy raz...

Pozdrowienia dla wszystkich.

Darek M.

Super kraftz że jesteśmy bliskimi sąsiadami.

Czy budujesz może przy nowej ulicy, równoległej do ul.Starych Dębów?

A tak z innej beczki:

wg jakich projektów budujecie domy, czy systemem gospodarczym czy za pomocą firmy budowlanej, jaka powierzchnia użytkowa i ile przewidujecie wydać pieniędzy żeby zamieszkać (nie licząc ceny działki).

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrowienia

Darek M.

A tak z innej beczki:

wg jakich projektów budujecie domy, czy systemem gospodarczym czy za pomocą firmy budowlanej, jaka powierzchnia użytkowa i ile przewidujecie wydać pieniędzy żeby zamieszkać (nie licząc ceny działki).

W każdej firmie, w której się dowiadywałem kosztorys robocizny za stan surowy był o ok. 100% wyższy niż u pana Kazia. Zdecydowałem się na tego ostatniego.

Myślę że za dom 150m2 użytkowej można zmieścić się w 250kpln - do zamieszkania.

Projekt mam z Archonu. Nie znalazłem jakiś rażących błędów, ale niektóre opisy są za ogólne: nie opisany jest np. sposób przebicia kominów wentylacyjnych przez dach, mocowania więźby daszku nad wejściem itp. Drobiazgi.

A tak z innej beczki:

Mój dom jest według projektu Kleo Archipelagu. Powierzchnia użytkowa będzie 116m2. Mam wynajętego wykonawcę (mała firma) i zlecam im pracę etapami. W tej chwili mam podpisaną umowę na stan surowy.

Kto Ci to powiedział?

Jeśli nie bierze prądu od Ciebie, lub jego linia nie będzie przechodziła przez Twoją działkę - nie są potrzebne żadne zgody.

Tak też myślałem tym bardziej że nasze działki są przy drodze publicznej.

Ale sąsiad idzie w zaparte, że ZE wymaga notarialnej zgody sąsiadów. Czyli rozumiem, że linia ma przechodzić przez moją działkę... No way...Muszę to wyjaśnić.

Pozdr

DM

Tak też myślałem tym bardziej że nasze działki są przy drodze publicznej.

Ale sąsiad idzie w zaparte, że ZE wymaga notarialnej zgody sąsiadów. Czyli rozumiem, że linia ma przechodzić przez moją działkę... No way...Muszę to wyjaśnić.

Nic nie podpisuj, dopóki sąsiad nie wyjaśni o co chodzi.

Jak dla mnie to chce Cię wyrolować.

Nad moją działką tez sąsiad miał prowizorkę. Żadnej pisemnej zgody nie było - i nie byłoBY. Jedynie ustna zgoda.

Elektryk i tak postawi słup jak sąsiad będzie chciał i nie będzie wymagał żadnych papierów od notariusza, w końcu to tylko na kilka miesięcy. A Tobie uprawomocnianie tego może się czkawką potem odbijać - np. jeśli sie pojawi jakiś geodta, będzie musiał nanieść taki słup na mapę. A na mapie jest to regularna linia napięciowa - jeśli wejdzie w konflikt z koncepcją zagospodarowania na Twojej działce, gmina nie będzie wnikać czy to prowizorka czy nie.

a u nas sie zaczelo - instalacje, na razie tylko wiercenie , piony elektryka a potem okienka, tynki, wylewki i juz prawie mieszkam :D :D

Chyba do Was podjadę popatrzeć jak to wygląda - zaczynam elektrykę za tydzień :D ...