Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam witam

media mamy wszyskie, prawie (kanalizację dociągnę tego lata) w granicy działki. Więc mamy ale trzeba dociągnąć

męczę sie teraz z geodetą podobno mu śnieg przeszkadza

ze wszystkim musze na niego czekać

No to pięknie. To sie jeszcze zapytam niezobowiązująco o cenę z m2 za grunt.

U nas nie było wody - ale już jest, w zeszłym roku w sierpniu Gmina pociągnęła.

mam dwa pytania:

1. jak długo czeka się w Sulejówku na pozwolenie na budowę (działka objęta planem),

Myśmy czekali 1 miesiąc

2. czy wiecie może jakie napięcie mają linnie energetyczne odchodzące ze stacji rozdzielczej przy ul. Przejazd/Berlinga (dokładnie to chodzi mi o tą w kierunku Czynu Społecznego)
Wielkie nieba, a na cóż Inwestorowi takie info?? :o :)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za info :)

czy wiecie może jakie napięcie mają linnie energetyczne odchodzące ze stacji rozdzielczej przy ul. Przejazd/Berlinga (dokładnie to chodzi mi o tą w kierunku Czynu Społecznego)

Wielkie nieba, a na cóż Inwestorowi takie info?? :o :)

Bo działka, która mi sie podoba leży dosyc blisko tego (jakies 40m) i trochę się tego obwawiam. Przejrzałam wątki na temat linii energetycznych, ale niewiele mi to pomogło, bo ilu forumowiczów tyle opinii :-?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Troche sie z tym wstrzymywalismy, bo czekalismy na zgode powiatu na przesuniecie linii zabudowy. Moglismy takiej zgody nie dostac.

Ale jest :)

No cóż, ja swojej nie polecam :-?

Czy przesunięcie linii zabudowa pozwala zbliżyć fasadę domu do ulicy? Nie słyszałem o czymś takim. O co chodzi?

Teraz tak sobie myślę - jeśli mogę doradzić - podpisałem umowę na budowe domu z wyszczególnieniem w Załączniku prac w poszczególnych etapach i z wynagrodzeniem podzielonym na etapy.

Było to bardzo pomocne w kilku momentach i namawiam do takiej umowy.

Z drugiej strony majster tez odwoływał sie do tej umowy mówiąc że czegoś nie zrobi - w ten sposób nie mam wymurowanych ścian działowych. Nie ma chyba takiej możliwości żeby przewidzieć i wpisać do umowy wszystkie prace.

Dlatego gdybym teraz spisywał umowę, wsadziłbym bardzo jednoznaczy zapis że obowiązkiem Wykonawcy jest wymurowanie domu wraz z wszystkimi elementami w projekcie, że projekt jest nadrzędny w stosunku do Załącznika zawierającego prace w etapach. Czyli - jesli czegoś nie ma w Załączniku to Wykonawca musi to wykonać jesli jest w projekcie.

Nad formą trzeba się zastanowić.

No cóż, ja swojej nie polecam :-?

Czy przesunięcie linii zabudowa pozwala zbliżyć fasadę domu do ulicy? Nie słyszałem o czymś takim. O co chodzi?

Ok, to ekipy bedziemy szukali sami.

A z linia zabudowy to tak jak napisales.

W nowym planie zagospodarowania jest 15 m od drogi. A wszystkie domy stoja 8 m.

Na szczescie mozemy budowac w linii starych domow.

Qdlaty

Wczoraj dostałam warunki przyłączenia prądu. Będąc w Otwocki strasznie zwodzili mnie z odpowiedziami na moje pytania. Ile czasu od momentu podpisania umowy mieliście prąd.

Czy te 14 dni od momentu spełnienia przez mnie warunków może trwać rzeczywiście do 2008?

Czy powinnam sama przygotować dokumentację techniczną i wtedy będę miała prącd w 4 miesiące?

Dużo zależy od speca którego zatrudnisz.

Mnie szczerze rzekłszy, nic to wszystko nie obchodziło - całą robotę papierkową z elektrownią załatwiał elektryk. Postawił słup wtedy kiedy potrzebowałem. Przyszedłem, popatrzyłem i wybudowałem :wink:

Znalezienie człowieka miejscowego który z racji swojej pracy jest dobrze znany w elektrowni ma swoje wymierne korzyści 8)

Witam!

W tym roku zaczynam budowe w Gorkach w gminie Debe Wielkie wiec bliska rodziną inwestorow z Sulejowka nie jestem ale kuzynem tu na pewno!:)

Mam pytanie, ktore juz padalo kilkukrotnie (choc bez odpowiedzi): znacie moze jakiegos dobrego kierownika budowy?

Pozdrowienia!