Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

yuko:

pewnie masz rację z tymi schodami, ale ja należę do tych bardzo praktycznych osób :)

Ponieważ mam już dwoje potomstwa, wyobrażam sobie tylko jak trochę podrośną i będą znajomych spraszać do domu. I aby przejść do swoich pokoi za każdym razem będą musieli przejść przez salon.

Może wyda się to śmieszne, ale to tylko moje widzi mi się :)

Faktycznie - pięknie wykończone schody mogą być jednym z ciekawszych elementów aranżacji wnętrza.

aga

aga_m6: no właśnie, często to co ładne okazuje się mało praktyczne.

Chociaż biuro, od którego kupiliśmy projekt posiadało także wersję z zabudowanymi schodami i poprzez odpowiednie ustawienie ścianek całkowicie wydzieloną częścią parterową od poddasza. Takie rozwiązanie polecane było właśnie dla rodzin z dorosłymi dzieciakami.

Proszę podzielcie się namiarami na jakiegoś koparkowego - potrzebuję do usunięcia humusu :p

Pogodnych Świąt !

Dzięki za namiar.

Mi ten pan 'koparkowy' zaproponował 120 PLN/h - jak myślicie czy to rozsądna cena ?

Wydaje mi się trochę dużo.

Albo inaczej: ile czasu może zająć usunięcie humusu z pow. ok. 200 m^2 ? - działka płaska, bez żadnych przeszkód itp.

pozdrawiam.

Poszukujemy takze geodety iws czy moglabys podzielic sie namiarami, ktore wyslalas do joannaj75 (z gory dziekuje).

Prv - mam nadzieję, że się sprawdzi :)

ALE MAM NERWA !!!!!! Wspaniała Pani Geodetka dała niezły popis ....no szlak mnie trafił wczoraj wieczorem maxymalnie :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jak był u niej mój mąż to zapytała JAK MA BYC WYTYCZONY BUDYNEK ....

no to ja obdzwaniam ekipę , kierownika budowy itd.... ustalono że wg. OŚI ŚCIANY no i ok .... maż dowiózł jej dokumenty : projekt z adaptacją i dziennikiem - nie było jej więc zostawił tam gdzie wskazała z KARTECZKĄ : wytyczyć budynek wg osi ścian z możliwością odtworzenia po robotach ziemnych "

Pomijam już fakt ; że była za pierwszym razem i się spóźniła przeszło pół godziny to nie zrobili tego co mieli bo coś tam nie było na miejscu , za drugim podejściem znów się umówiła na 8,30 - oczywiście znów nie na czas przyjechała , bo po co ( a mnie tacy ludzie dobijają , bo czas każdego jest cenny )

) to na dodatek jak mąż wrócił wieczorem i zaczął mi mówić co zrobła to się okazało że : WYZNACZYŁA KRAWĘDZIE BUDYNKU !!! noszzzzzzz oszaleć można !

Dzwonię więc do niej i pytam co ona wytyczyła i jak a ona, że budynek wg adaptacji , pytam czemu nie tak jak było ustalone , a ona że zrobiła rzut parteru i nie wie czy to jest z ociepleniem czy nie bo zrobiła to wg. adaptacji

........ ??? Więc wychodzi na to , że du..pa blada bo teraz jak ja zmienie ocieplenie wg projektu o 5cm wiecej to będzie zabawa z wymierzaniem ścian i ław....

Tak się zastanawiam czy nie powinnam złożyć u niej reklamacji ... czy może maci jakiś pomysł na to ... wiem że to nie tragedia, bo pewnie ekipa sobie jakoś z tym poradzi ale.... TO zA CO JA PŁACIŁAM I PO CO TAKIE USTALENIA JAK POTEM robi i tak jak jej się podoba !!!!!

Co o tym sądzicie ? co robić z tym wytyczeniem ?

ALE MAM NERWA !!!!!! Wspaniała Pani Geodetka dała niezły popis ....no szlak mnie trafił wczoraj wieczorem maxymalnie :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jak był u niej mój mąż to zapytała JAK MA BYC WYTYCZONY BUDYNEK ....

no to ja obdzwaniam ekipę , kierownika budowy itd.... ustalono że wg. OŚI ŚCIANY no i ok .... maż dowiózł jej dokumenty : projekt z adaptacją i dziennikiem - nie było jej więc zostawił tam gdzie wskazała z KARTECZKĄ : wytyczyć budynek wg osi ścian z możliwością odtworzenia po robotach ziemnych " (...) ,

Dlatego my nauczeni doświadczeniem nie płacimy wcześniej i staramy się nie dawać zaliczek. Sprawa jest wtedy dużo prostrza.

A tak jako rada - ja bym się domagała poprawnego wytyczenia.

nom .....ja staram się nie dawać ale był u niej mój mąż .....

ja jestem bardziej - wymagająca klienta :) ale za to jak wszystko ok zrobione to doceniam i odpłacam z korzyścią

Coż .... pozostało na tym ,że ekipa jakoś sobie to wyznaczy kwestia przesunięcia gwoździa w tym narożniku i tyle ... nie będę się z babą użerać... tylko kwas mnie zalewa ...ehh

Poza tym , ona nie ma nawet uprawnień jeszcze , bo podpisał się w dzienniku ktoś inny jakiś Pan.. co z nią tam był..

Witajcie sasiedzi

Wejscie ekipy budowlanej zbliza sie wielkimi krokami

Niestety droga dojazdowa jest grzazka - glina , blotko

Poszukuje gruzu ceglastego z ekipa ktora przywiezie , wysypie i wyrowna okolo 120m drogi

Jesli ktos posiada , prosze na namiar

Pozdrawiam

Witamy. W którym miejscu budowa?

okolice czynu spolecznego i przejazd

Powiem Ci że mam namiar i po wielkich perypetiach okazało się że jednak Pan miał rację ( pomimo, że sąsiad mówił że wjazd źle zrobiony itd ) i dobrze że zaufałam temu wykonawcy bo bym dołozyła następną kase na gruz a tak jest ok i wiem że doradzili mi dobrze

namiar wyśle Ci na priv.

U mnie była ziemia jak masło - zrobili mi wjad taki że potem nic tylko kosteczke kłaść na podjazd