joannaj75 03.04.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Nie ma sprawy - służę pomocą :) Jestem ciekawa jak u Ciebie wyjdzie ten wjazd , ja byłam wczoraj po 5 dniach w tym czasie już wjeżdzały tam auta osobowe i jest super twardo normalnie można chodzić po tym jak po asfalcie prawie tak się ubiło .. a co było gadania o tym że popełniliśmy błąd itd.. myślę że jakby był nawiezion sam gruz to by się to potopiło a tak pospółka weszła w szczeliny pomiędzy kruszywem i zbiło się to na twardo ... Mam nadzieję , że i u Ciebie wyjdzie elegancko ....zrób tak żeby potem nie trzeba było poprawiać tylko od razu wykorzystać to na podjazd do domu /// Dziś mój mąż wynajął z wojska moto-pompe i pompuje wode z oczka hihihi żeby osuszyć grunt na działce ... bo od poniedziałku fundamenty !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuko 06.04.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Cześć. Jako, że dzień rozpoczęcia naszej budowy zbliża się wielkimi krokami mam do Was pytanie natury socjalnej: w jaki sposób rozwiązaliście problem noclegów Waszych ekip pochodzących spoza okolic miejsca Waszych budów ? A może ktoś, chciałby odsprzedać/wypożyczyć jakąś przyczepę lub barak mogący pomieścić 4-5 osób. Będę wdzięczny za namiary/podpowiedzi. pozdrawiam,lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 07.04.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam, Pilnie poszukuję osoby do wykonania projektu na wodę, przebudowy drenów, podłaczenia wody, gazu i kanalizacji.Będę wdzięczna za dobre namiary. Pozdrowienia,Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 07.04.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Cześć. Jako, że dzień rozpoczęcia naszej budowy zbliża się wielkimi krokami mam do Was pytanie natury socjalnej: w jaki sposób rozwiązaliście problem noclegów Waszych ekip pochodzących spoza okolic miejsca Waszych budów ? A może ktoś, chciałby odsprzedać/wypożyczyć jakąś przyczepę lub barak mogący pomieścić 4-5 osób. Będę wdzięczny za namiary/podpowiedzi. pozdrawiam, lukasz ja kupiłam salonkę oficerską -super sprawa - nawet mają prąd w środku , ekipa zadowolona jak na wczasach hhihihi...do odsprzedania ale pewnie za rok , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuko 07.04.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 joannaj75: a możesz w dwóch słowach opisać co to jest "salonka oficerska" ? bo nie bardzo kojarzę, a szukam pomysłów dzieki. lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 08.04.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Prosze o namiar na firme gdzie kupie kotwy do mocowania" murlaty".(albo zaklad slusarski itp.) Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iws 10.04.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Co myślicie na temat rolet zewnętrznych? Zamierzacie montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 10.04.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 joannaj75: a możesz w dwóch słowach opisać co to jest "salonka oficerska" ? bo nie bardzo kojarzę, a szukam pomysłów dzieki. lukasz Łukasz ..salonka to zdjęta z samochodu wojskowego naczepa do mieszkania z elektryką i łożkami i szafkami itp suuuper sprawa , mogę odsprzedać ale na przyszłą wiosnę....( może jak mój mąż pozwoli bo już pół rodziny się na to napaliło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 13.04.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Czy 10 tys za całość roboty hydraulicznej to dużo??? 110 m2 podłogówki, montaż kotłowni, co i kaloryfery 8 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 14.04.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 tosinek i inni montujący podłogówkę czy na całej jej powierzchni macie płytki czy pod drewnem też się sprawdza ?? Chciałabym podłogówkę, ale też chciałabym deski. Podobno jest drewno, ktore lepiej przewodzi ciepło ... ale jak dobrze ? czy taka podłoga rzeczywiscie ogrzeje dom i czy to sie opłaca tzn podlogówka pod drewnem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozimek 14.04.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 tosinek i inni montujący podłogówkę czy na całej jej powierzchni macie płytki czy pod drewnem też się sprawdza ?? Chciałabym podłogówkę, ale też chciałabym deski. Podobno jest drewno, ktore lepiej przewodzi ciepło ... ale jak dobrze ? czy taka podłoga rzeczywiscie ogrzeje dom i czy to sie opłaca tzn podlogówka pod drewnem ? Ja mam w całym domu podłogówke. Nie mam w całym domu płytrk, w sypialniach sa panele, w salonie drewno egoztyczne. Na razie nie mieszkam jeszcze, ale przez zime grzałem ( wykończeniówka) i jak na razie chyba będzie to wszystko działało, ale okaze sie na 100% jej wydajnośc po przejsciu następnej zimy. Co do podłóg, to oczywiście najlepsza jest glazura, jest wtedy najmniejsze róznica temperatury miedzy wylewka a podłoga. Co do drewna, można stosować, ale tzreba wybierać jak najcieńsze drewno, najlepiej aby były ta deski łączone na pióro wpust, w budowie warstwowej. Parkiet 22mm nie jest dobrum materiałem. Ważne te jest rodzaja drewna, i jego skurcz. Drewno pod wpływem zmian tempertury pracuje, chodzi o to aby jak najbardzie wyeleimonować ruchy drewna. Dobre takie parametry maja drzewa egzotyczne. Ja w salonie mam podłogę warstwowa, DLH, Doussie, 10 mm grubości. Dobre jest jescze merbau. Trochę szukałem informacji, i porównuja wyglada to tak - na glazurze róznica temperatur jest mniejsz niz 1 stopien. - panele to ok 1,5 stopnia roznicy - deska barlinecka i drewno wartswowe ok 2,5 stoponia - parkiet nie wiem ale pewnie wiecej niz 4-5. Generalnie przy drewnie strata energi jest niewielka w porównaniu do glazury. Gorsza sa jednak mozliwośc grzewcze, gdzy podłoga jest zimniejsza o te 2 -3 stoponie, wiec gorzej jest ogrzac pomieszczenie. Trzeba zwiękaszac temperatue zasilania, a takze dobrze jest na etapie projektu podłgówki, odpowiedni geściej dawać rury, aby zminimalizować ta roznice. Co do straty, jest niewielka jak pisałem, gdyz jest to tylko strata energi która poszła na styropian do dolnej cześci podłogi ( wziemie). Jest niewielka, bo styropina powinien nie przepuszczac jej, strata jest tylko to co przepuści. Na przykłądzie 1. podłoga w glazurze temp. wody zasilajacej 40 stp, woda oddaje ciepło, powrac w temp. 35, piec ja podgrzewa dlaje o 5 stopni i zasila podłogówej dalej w 40 stp. 2. podłoga w drewnie temp. wody zasilajacej 40 stp, woda oddaje ciepło, powrac w temp. 37,(gorsze warunki oddawania ciepła, stad temperatura powrotu wieksza o 2 stp.) piec ja podgrzewa dlaje o 3 stopni i zasila podłogówej dalej w 40 stp. Wnioski. Energia zuzuywana jest prawie taka sama, aby nagrzac pomieszczenie do takiej samej temperatury ja pom w glazurze, musi minąc wiecej czasu. W zwiazku z tym dłuzej występuje uciekanie ciepła w ziemie. i to jest ta strata. Ale z razji tego iz ziemia jest ocieplpna styropianem, to im go wiecej tym mniejsza strata. Trochę sie tutaj moze zapętliłem, ale opisałem to własnym jezykiem to co kiedy poczytałem. Drewno moze być, na podłogówce, ale najlepiej aby nie było samo. Starty sa nieweile większe, jednak skutecznośc grzania jest gorsza w stosunku do np. glazury. Wtedy należy jeszcze większa uwage zwrócic na ocieplenie domu(straty energi) i najlepiej zwiększyć gestośc rur w tym pomieszczeniu gdzie jest planowane drewno. Wazne sa tez strefy brzegowe w podłogówce. W innym przypadku moze dojsć do niewydolności podłogówki w ogrzaniu pomieszczea, co ważne przy błedach prjektu podłogów do warunków domu, moze się to nawet zdarzyć przy glazurze !! Jedna drewno, troszkę ta sytuację jeszcze pogarsza. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 14.04.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Kochani szukam dobrej ceny na piasek ( do fundamentów ) Będę wdzięczna za cenę poniżej 450 zł z dowozem za 14m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 14.04.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 rozjasniło mi się trochę. rozimek dziękuję za wywód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuko 14.04.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Cześć ! Poszukuję siatki na prowizoryczne ogrodzenie działki. Może ktoś z Was chciałby się pozbyć - chętnie odkupię (oczywiście za rozsądną ceną ). Potrzebuje ok. 100m (może być w kawałkach różnej długości). Pozdrawiam, lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 14.04.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Cześć ! Poszukuję siatki na prowizoryczne ogrodzenie działki. Może ktoś z Was chciałby się pozbyć - chętnie odkupię (oczywiście za rozsądną ceną ). Potrzebuje ok. 100m (może być w kawałkach różnej długości). Pozdrawiam, lukasz My mamy do odstapienia siatke tzw. lesna, oczka 10x10 cm. Z rolki zuzylismy 27 mb, wiec zostalo chyba 23 mb. Jakbys chcial to daj znac na priva. Pozdr. dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 17.04.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 HOP HOP ..co tu taka cisza, dziś pada to chyba prace bud. sporadyczne ....Potrzebuję namiaru na "skoczka" do ubijania piasku w fundamencie GDZIE TO MOŻNA WYPOŻYCZYĆ CZY COŚ ??!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 17.04.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 HOP HOP ..co tu taka cisza, dziś pada to chyba prace bud. sporadyczne .... Potrzebuję namiaru na "skoczka" do ubijania piasku w fundamencie GDZIE TO MOŻNA WYPOŻYCZYĆ CZY COŚ ??!!! W Ramirencie na Ostrobramskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 17.04.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 HOP HOP ..co tu taka cisza, dziś pada to chyba prace bud. sporadyczne .... Potrzebuję namiaru na "skoczka" do ubijania piasku w fundamencie GDZIE TO MOŻNA WYPOŻYCZYĆ CZY COŚ ??!!! W Ramirencie na Ostrobramskiej W Mar-Kopie też mają zagęszczarkę ale bardzo dużą 400-kilową. W zeszłym roku płaciłam 150 pln za dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 17.04.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 I na Bronowskiej w Wawrze tez jest wypozyczalnia sprzetu budowlanego. Maja swoje www i tam sa ceny - sprawdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 18.04.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 a tak już sprawdziłam 70 zł za dobę i 14 zł za godzinę , ale znalazłam MAR-BUD w Sulejówku na Mickiewicza 8 i bliżej mimo że 80 zł za dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts