Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadzór budowlany - Brak zgody na użytkownie

MARJO

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem. Zgłosiłem zakończenie budowy załączając wszystkie dokumenty jakie panie urzędniczki odemnie wymagały w chwili przyjmowania wniosku (za drugi podejściem przyjęły wniosek).

Odczekałem trzy tygodnie i otrzymałem pismo z brakiem zgody na użytkowanie, w uzasadnieniu lista trzech dokumentów, których nie dołączyłem (pomijam fakt, że miałem je w chwili składania wniosku tylko panie stwierdziły że nie są potrzebne)

Moje pytanie to czy po złożeniu barkujących dokumentów nadzór ponownie może nie wyrazić zgody wytaczając nowe argumenty ..obawiam się, że tak można mnie "ciągać" bardzo długo...

Proszę o opinie...

1. Odczekałem trzy tygodnie i otrzymałem pismo z brakiem zgody na użytkowanie, w uzasadnieniu lista trzech dokumentów, których nie dołączyłem (pomijam fakt, że miałem je w chwili składania wniosku tylko panie stwierdziły że nie są potrzebne)

2. Moje pytanie to czy po złożeniu barkujących dokumentów nadzór ponownie może nie wyrazić zgody wytaczając nowe argumenty ..obawiam się, że tak można mnie "ciągać" bardzo długo...

Ad. 1 dziwi mnie podejście urzędników w Twojej sprawie. Powinieneś dostać wezwanie do uzupełnienia złożonych dokumentów. A w przypadku niedostarczrnia ich w wyznaczonym czasie - sprzeciw w sprawie zgłoszenia zakończenia budowy- w formie decyzji a nie jak piszesz "pisma !" od której, możesz się odwołać w terminie 14 dni.

piszesz trzy tygodnie - jeżeli od dnia złożenia do dnia otrzymania decyzji odmownej minęło więcej niż 21 dni to jest ona nieskuteczna.

Ad. 2 mino wszystko obawy twoje są nieuzasadnione - składasz nowy wniosek z brakującymi dokumentami i czekasz 21 dni jak sie nie odezwą to możesz legalnie użytkować.

Tak na marginesie to przejdź się do szefa tego pracownika administracji rządowej i zapytaj dlaczego Twoja sprawa została załatwiona.

Zawsze możesz złożyć skargę na pracownika.