Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto projektuje przyłącza?

MarzannaPG

Recommended Posts

Pytanie w temacie dotyczy projektu zagospodarowania terenu. Czy mam szukać projektanta z uprawnieniami na wszystko tzn. wodę, gaz, prąd (czy wogóle są tacy? :o ) czy też wystarczy jakikolwiek architekt a sprawa pieczątki od uprawnionego to już jego sprawa? Ile wam 'zaśpiewano' za zaprojektowanie przyłączy?

Projekt zagospodarowania terenu a projekty przyłączy to dwie różne sprawy. Na etapie projektu zagospodarowania terenu nie potrzebujesz projektów przyłączy a jedynie orientacyjne wytyczenie ich przyszłej trasy.

I do tego potrzeba ci jedynie architekta (oraz ewentualnie zgód właścicieli, współwłaścicieli parcel, które mają być krzyżowane trasami przyłączy.

Sprawą kolejną są projekty przyłączy. Wiele tu zależy od konkretnego zakładu i chyba w różnych miejscach Polski różnie to wygląda. Np w moich okolicach projekt przyłącza gazowego robi obowiązkowo gazownia (problem z głowy), elektrycznego może robić i zakład energetyczny i niezależny projektant (trzeba przekalkulować co się bardziej opłaca), wodnego trzeba znaleźć projektanta obowiązkowo bo "woda" się nie zajmuje projektowaniem.

Naturalnie do projektowania jakichkolwiek przyłączy niezbędne są stosowne uprawnienia. Zwykle architekt takich nie posiada.

Wczoraj zleciłam za 1500(gaz, prąd, wod-kan), inny chciał 2200, jeszcze inna 1200, ale miała zrobić dopiero we wrześniu, a tak za 2 tyg mam mieć złożone dokumenty w starostwie.

Ile płacicie za adaptację części budowlanej?

A dlaczego prąd? - przyłacze z tego co wiem robi energetyka łacznie z projektem :o

Prąd jest zwykle do wyboru. Energetyka może, i owszem, sama zrobić sobie projekt ale zezwala również na samodzielne (przez uprawnionego projektanta) wykonanie projektu - w takich przypadkach cena za wykonanie przyłącza jest niższa.

Niekiedy więc opłaca się samemu postarać o projekt.

Prąd jest zwykle do wyboru. Energetyka może, i owszem, sama zrobić sobie projekt ale zezwala również na samodzielne (przez uprawnionego projektanta) wykonanie projektu - w takich przypadkach cena za wykonanie przyłącza jest niższa.

Niekiedy więc opłaca się samemu postarać o projekt.

Albo i odwrotnie. U mnie energetyka się wycwaniła i daje nazwijmy to ceny zaporowe bo wszystko jest w opłacie przyłaczeniowej tj. za zamówiony KW cena zgodnie z ustawą. U nas co kraj to obyczaj. Dlatego należy zrobić u siebie dokładny wywiad co w zakres opłaty wchodzi.

Projekt zagospodarowania terenu a projekty przyłączy to dwie różne sprawy. Na etapie projektu zagospodarowania terenu nie potrzebujesz projektów przyłączy a jedynie orientacyjne wytyczenie ich przyszłej trasy.

I do tego potrzeba ci jedynie architekta (oraz ewentualnie zgód właścicieli, współwłaścicieli parcel, które mają być krzyżowane trasami przyłączy.

.

To już nic z tego nie rozumiem. :o Chciałam zgłosić wykonanie przyłącza energetycznego (od skrzynki do domu), powiedziano mi, że muszę mieć projekt i wystarczy jeżeli jest wrysowany na projekcie zagospodarowania terenu. A skoro go nie ma to muszę robić od nowa cały projekt zagospodarowania tzw zastępczy i od nowa wystąpić o pozwolenie na budowę! :o

SKoro tak, to chciałam kompleksowo zrobić projekt zagospodarowania bo nie mam tam też gazowego i szamba, żeby za każdym razem nie kupować mapy do celów projektowych, która tania nie jest.

Proszę o dokładne wyjaśnienie kwestii tych projektów. Już nie wiem co mam robić. :(

witam:)

Sprawa prosta. Przyłącza (do granicy eksploatacji)na zgłoszenie,

fragmenty instalacji wewnętrznej ułożone na zewnątrz (np w przypadku elektryki kabel od licznika w ogrodzeniu do budynku) na pozwolenie na budowę.

Moja rada, mapa do celów projektowych, warunki przyłączenia mediów i kumaty jeden projektanmt branżysta. On zorganizuje kolegów z innych branż, spotkanie z Tobą i opracują Ci to czego wymagają przepisy i to co będziesz chciała.

Nie jestem pewny Marzanno czy dobrze cię rozumiem ale sprawa powinna wyglądać tak.

Zanim uzyskasz pozwolenie na budowę powinnaś się postarać m.in. o:

1. Projekt zagospodarowania działki - wykonuje go architekt, który orientacyjnie wyrysowuje na mapce trasy przyszłych przyłączy

2. Warunki przyłączenia z miejscowego Zakładu Energetycznego, dla zasilania placu budowy i potem docelowego budynku.

Na podstawie warunków przyłaczenia, uprawniony projektant musi wykonać projekt przyłacza i uzgodnić go w Zakładzie Energetycznym (ewentulanie robi to sam ZE). Dopiero uzgodniony projekt przyłącza jest podstawą dla wykonania tegoż i podpisania umowy z ZE.

Wyjątkiem jest tu chyba przyłącze prowizoryczne dla zasilania placu budowy.

Nie jestem pewny Marzanno czy dobrze cię rozumiem ale sprawa powinna wyglądać tak.

Zanim uzyskasz pozwolenie na budowę powinnaś się postarać m.in. o:

1. Projekt zagospodarowania działki - wykonuje go architekt, który orientacyjnie wyrysowuje na mapce trasy przyszłych przyłączy

2. Warunki przyłączenia z miejscowego Zakładu Energetycznego, dla zasilania placu budowy i potem docelowego budynku.

.

Ha! Ja już mam pozwolenie i to co widać pod nickiem jest efektem prac budowlanych. Zatem mam też projekt zagospodarowania. Niestety nasz poprzedni projektant się nie natrudził: narysował wszystko ot tak sobie: garaż (osobny) bez zwymiarowania, butlę gazową bez nitki przyłącza, szambo linią przerywaną twierdząc, że jest to umiejscowienie przykładowe i mogę je sobie zmienić, brak oczywiście pozostałych nitek przyłączy. :evil: Gdybym skończyła architekturę to pewnie wiedziałabym, że to bubel. Dziwi mnie, że gmina to przyjęła a nawet mamy pozowlenie na budowę szamba, tyle że teraz w starostwie powiedzieli, że ma byc tak jak na projekcie (a tam nie ma wymiarów, a jak je obliczyć w skali to wychodzi niezgodnie z przepisami- mniej niż 5 metrów od okien budynku!). Obecnie chcę przystąpić do wykonania nitek przyłączy i wyszedł klops. W związku z tym właśnie pytam, co mam zrobić, żeby na okrągło nie płacić za kolejne mapy do celów projektowych i nowy plan zagospodarowania a zaznaczę, że do pozwolenia na garaż musieliśmy już to wszystko od nowa wykonać :evil:. Ile można płacić za to samo? :evil:

witam:)

Niestety architekci niektórzy tak robią, zlokalizują budynek a reszta dla nich to jakieś tam kreski. Współpracuję z wieloma i widzę, że wiele z tych wielu nie ma całkowitego pojęcia o normach i przepisach branżowych.

Współpracuję również z poważnymi architektami którzy biorą temat z pozwoleniem na budowę WSZYSTKIEGO. Inwestor podpisuje tylko kwity.

Co masz zrobić?? Pisałem wyżej ale powtórzę, mapa do celów projektowych z zamierzeniem tego co jest wykonane i jeden sprytny branżowy projektant któremu zlecisz całość prac z prawomocnym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem. Pewnie to będzie więcej kosztowało ale jakież to są wydatki w porównaniu nawet z Twoimi obecnymi problemami?? Nie wspomnę już o całej budowie.

OK, dzięki! Chociaż mnie nie pocieszyłeś... :wink:

Jeszcze moja nadzieja w znowelizowanym prawie budowlanym - ponoć nie będzie potrzeba ani pozwolenia na budowę ani zgłoszenia w przypadku przyłączy na działce (tych od 'źródła' do domu). Może obejdzie się bez projektów i wystarczy sama inwentaryzacja geodezyjna?

• 2 weeks później...

Marzanna Guzikowska

Właśnie szukam na forum jakiś informacji o znowelizowanym prawie budowlanym ponieważ podobno podpisła już ją prezydent i nie będzie trzeba robić projektów przyłączy, więc nas inwestorów będzie to mniej kosztowało może zna Pani jakąś strone na internecie gdzie mogłabym dowiedzieć się coś więcej na temat nowej ustawy ????