Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odrolnienie działki

Recommended Posts

Czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa odrolnienia działki czy zawsze sie ja odralnia. Wystapiłem o WZiZT i chciałem zapytac czy działka która w poprzednim planie zagop.przestrz. figurowała jako z przeznaczeniem na budowe (na wypisie BP) to czy na chwile obecna gdy nie ma planu zagosp.przestrz. wystepujac o warunki bedzie trzeba ja odralniać?

U nas było tak:

Brak planów zagospodarowania( na szczęście)

Dostaliśmy WZ i ZT.

Działka była rolna

Aby dostać pozwolenie na budowe musieliśmy część działki odrolnić, zrobiliśmy to na miejscu w Starostwie (Kraków) po tygodniu działka była odrolniona , a koszty znikome bo nawet nie pamiętam ile to kosztowało.

Plany w Gminie weszły w życie , dom już stoi , a działka bez zmian nadal rolna, choć kilka krotnie składałem o przekfalifikowanie kilka lat temu.

Niech żyje Gminny bałagan!

Może poczytaj tutaj

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=48102&highlight=odrolnienie

Sama to przerabiałam tylko miałam inną sytuację bo był nowy plan zagospodarowania.

Odrolnienie ma dwa etapy najpierw zgody ministrów na to - i to jest właściwe odrolnienie (to u mnie załatwili podczas robienbia planów) a potem już w starostwie zmiana użytkowania. W przypadku klas od VI do IV nie masz opłat, przy wyższych klasach są.

Szukaj w wyszukiwarce pod hasłem odrolnienie lub działka rolna wiem że fachowcy lub Ci co to przerabiali dają dobre rady.

Napiszą Ci to w WZIT bez wątpienia.

Czyli jeśli zapisu o konieczności odrolnienia nie bedzie to sprawa z głowy.

Jeśli bedzie to patrz wyżej - zajmie to kilka tygodni, licząc z tym że trzeba zrobić mapke do celów projektowych, arhgcitekt musi wyrysować plan i to zanosisz do odrolnienia. Samo odrolnienie do 2 tygodni (nominalnie miesiąc)

powowdzneia