Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stan surowy otwarty

Gość Alina Lozowska

Recommended Posts

Gość Alina Lozowska
Chce podpisać umowę na wykonanie stanu surowego otwartego. Jakie etapy powinnam w niej szczegółowo zarzeć, tak aby wykonawca nie miał wątpliwości na co sie umawiamy? :o :o :o

Gość Alina Lozowska

Dzięki, ale zapewniam, że spędziłam wiele godzin w archiwum i odpowiedzi na tak sformuowane pytanie nie otrzymałam. Ale skoro piszesz,że już masz tę wiedzę napisz proszę krótko, co obejmuje dokłanie stan surowy otwarty.

:lol: :lol:

Poszukaj "umów Fugasa" - są bardzo szczegółowe i precyzyjne.

Albo przyślij mi swojego mail'a, to wyślę własną umowę, którą sporządziłem na podstawie forumowej propozycji Fugasa. Ostrzegam, że to 7 stron + 4 strony załączników. Dwóch wykonawców obmówiło jej podpisania w zaproponowanym kształcie, a ja traktowałem ją jako nienegocjowalną. Ale znalazł się i taki, który podpisał i za miesiąc kończy stan surowy otwarty.

Pozdrawiam. Maciek

Stan otwarty z dachem ???? A schody, tarasy, kominy ?

Twoje pytanie dotyczyło stanu surowego otwartego.

A dlaczego nie z dachem ???? Otwarty, to nie oznacza nie przykryty dachem.

Schody, tarasy - nie muszą, kominy - jeżeli z przykrytym dachem to tak.

Wątpliwości wskazują na nieprecyzyjnie zadane pytanie. Określenie "stan surowy otwarty" obejmuje zakres, który podałem wcześniej. Od Ciebie zależy czy kolejne elementy budowy włączysz to tego stanu. Może być to zdeterminowane albo posiadaną w danym momencie kasą albo porą roku, w której prowadzisz roboty.

pzdr