Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obsluga kominka

Dave

Recommended Posts

mamy co prawda kominek od 2 tygodni, ale ponieważ jest to aktualnie nasza najnowsza zabawka to palimy w nim dosyć namiętnie. Mam na razie sam wkład polski, stalowy z szamotem. W domu jeszcze nie mieszkamy, tylko dogrzewamy więc nie mogę zaobserwować całego procesu spalania. Ale generalnie następnego dnia prawie wszystko jest wypalone więc myślę, że nieźle.

Najpierw rozpalam i jak jest już duży ogień, nakladam na niego grubsze kawałki drewna. W kominku są 3 regulatory: szyber, dopływ powietrza i nawiew na szybę. Jak zajmą się grubsze kawałki wówczas zamykam i szyber i dopływ, jednak ten drugi pozostawiam b. otwarty. Nawiew na szybę najoptymalniej jest chyba ustawiać "na pół". Nie ma specjalnej różnicy w kolejności zamykania szybra i dopływu powietrza. Zauważyłam jednak, że szyber nie zagasza tak szybko ognia, jak brak powietrza (to chyba naturalne). W każdym razie powodzenia i opisz o swoich doświadczeniach, bo wcale nie jest powiedziane, że ja robię najbardziej optymalnie.

Pozdrawiam

Kominek odpalilem wczoraj pierwszy raz wiec doswiadczen prawie nie mam. Z tego co zauwazylem na razie to widac wyrazny wplyw regulacji doplywu powietrza - mozna zmniejszyc lub zwiekszyc ogien. Na razie nie dostrzeglem wplywu regulacji szybrem.

Powiem szczerze ze chcialem miec kominek aby zmniejszyc zuzycie gazu ale jak zobaczylem jak wygladja kawalki palacego sie drewna w kominku to doszedlem do przekonania ze kominek warto miec ze wzgledu na sam ten efekt :grin:

D.

Cześć ! Ja mam kominek już kilka lat i ciągle obserwuje coś nowego w technice palenia. W głównej mierze zależy od wkładu, bo każdy trochę inaczej spala drewno, więc trzeba obserwować i wyciągać wnioski. Ja wkładam 3-4 niewielkie kawałki drewna + drobne szczypy i rozpalam, szyber i dopływ powietrza na max.

Po kilku minutach, kiedy całe drewno zajmie ogień, dokładam drewna ile się zmieści ( swobodnie, bez uciskania )i po ok.5 minutach zamykam szyber i dopływ powietrza. Wszystko pali się kilka godzin, po czym decydujesz czy znów nałożyć na full czy pojedyncze drewna , w zależności od panującej temperatury. Pozdrawiam Grzesiek.

Mam w swoim Jotulu dwa "ruchome bolce" do regulacji powietrza, ale który z nich to szyber to szczerze nie wiem!

Na dole pod szybą na środku jeden, a drugi w prawym górnym rogu nad szybą.

Jak rozpalam to oba maksylnie otwarte (w prawo).

Jak się już rozpali to ten dolny zamykam, a górnym reguluję w zależności od potrzeb.

Jeśli otwarty, to szybciej się wypali, ale jest cieplej.

Jak zamknięty, to dłużej się spala, ale oczywiście jego moc jest mniejsza i jest chłodniej!

TOMek

P.S. Możecie wyjaśnić, które ustrojstwo to szyber?

Tomek!

Zrób tak. Zamknij jeden z nich i obserwuj. Różnica jest zasadnicza. Jak ja zamykam szyber to płomienie od spodu nie zmniejszają się tylko robi się ciszej i więcej jest dymu w środku. Natomiast jak zamykam dolny dopływ powietrza momentalnie maleją płomienie. Dosłownie widać brak tego podmuchu od dołu. Zakładam, że masz obudowę kominka, bo jeśli nie to sprawa jest prosta szyber jest widoczny. Pozdrowienia

Tomek - ten na dole - to regulacja doplywu powietrza a ten na gorze w rogu to szyber. Tak ma wiekszosc kominkow.

Najbardziej po tych wszystkich wypowiedziach interesuje mnie teraz czym sie rozni spalanie przy otwartym doplywie powietrza i zamknietym szybrze od spalania przy zamknietym wlocie powietrza i otwartym szybrze. Bo ze jedno i drugie przyspieszy spalanie to jasne. Ale czym sie roznia te warainty ?

D.

Potwierdzam.

Jotul nie stosuje szybra (taka "klapka" przy wylocie spalin)

Regulacja dolna to dopływ powietrza z pomieszczenia - służy głównie do rozpalania.

Regulacja górna to (najprawdopodobniej) regulacja dopływu powietrza z zewnątrz bezposredno do komory spalania.

Ten dolny w jotulu jest do rozpalania a górny to powietrze do spalania ,które dodatkowo opływa szybę.

Jotul nie stosuje szybra ze względu na dużą szczelność kominka,i nie ma problemu z dostawaniem się lewego powietrza.