Gość 26.11.2002 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Posiadam wkład Turbo Fonte - ma on regulacje wlotu powietrza na drzwiczkach. Przy rozpalaniu staram się mimo wszystko nie domykać drzwi do końca, chociaż jak piszę poniżej powietrza mam pod dostatkiem. Jest tam taki system co ponoć zapobiega brudzeniu szyby - są to dodatkowe wloty przez takie zapadki nad drzwiami (powietrze może wlatywać i nie może wylatywać). Jednak to nie wszystko - ostatnio odkryłem, iż szyba nie jest wogóle uszczelniona (jest prześwit 2-3mm na długości 3 boków obwodu szyby) - nie wiem tylko czy jest to celowe czy przez niedbalstwo - przez ten nadmiar powietrza, załadowany w 3/4 wkład spala się w 2-2,5 godz. Czy w swoich wkładach też macie szybę nie uszczelnioną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 26.11.2002 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Posiadam Jotula casette,nie mam w nim żadnych prześwitów ani nieszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 26.11.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 tez mam taki wklad - podobne przeswity (uszczelka tylko na dolnej krawedzi i kawalek na bocznych) i podobny problem ze spalaniem. fachowcy twierdza ze ten przeswit musi byc i jest jakos zwiazany z zapobieganiem brudzenia szyby. niestety nie dziala najlepiej ale nie mam calkiem suchego drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 26.11.2002 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Nie widze zwiazku szybra ze szczelnoscia kominka. Szyber jest do regulacji wyplywu spalin a kominek ma byc szczelny tak czy siak. Z tego co wyczytalem szyber ma za zadanie spowodowac "dopalenie" spalin we wnetrzu kominka a nie w rurze odprowadzajacej spaliny. Podejrzewam ze powinien byc otwarty tylko w momencie rozpalania - zeby zapewnic duzy ciag a pozniej nalezy go zamknac tak samo jak wlot kominka. Tak naprawde kominek powinien miec wiec tylko jedna regulacje otwierajaca i zamykajaca jednoczesnie wlot powietrza i szyber. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 27.11.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Witajcie !Ja czyszczę szybę srodkiem do czyszczenia piekarników SCJohnsonaRozpyla się na szybe (ma postac piany) i "trawi" nalot - po kilkunastu minutach mozna przetrzec szybę papierowym recznikiem (szmat nie polecam) i po sprawie. Czasem trzeba operację powtórzyc.Tez na początku próbowałem popiołem, płynem do naczyń, rozpuszczalnikiem i takimi innymi cudami. Odpada !SCJohnson wypada najlepiej.Nie polecam srodków przeznaczonych do czyszczenia szyb a dostępnych Castoramch , Praktikerach... Sa drogie i nie działają tak skutecznie - próbowałem. Odradzam tez wszelkie specyfiki w płynie ! Takie cos po rozlyleniu spływa i fajda na podłogę ! (tez próbowałem)Piana jest najlepsza. SCJohnsona kupuję w supermarketach (we Wrocku nie we wszystkich jest dopstępne). !!! DZIĘKUJEMY CI SCJOHNSON !!!Co od rozpalania - najpierw wszystko otwarte, jak się rozpali przymykam szyber, jak złapie żar przymykam dopowietrzenie.I działaPowodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 27.11.2002 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Yenot! Jak nazywa się ta piana i ile to cudo kosztuje?Chętnie bym spróbował tego środka! Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 27.11.2002 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Napiszcie proszę o jakiś akcesoriach do kominka, co potrzebne, a co jest zbędnym bajerem. Chcemy kupić znajomym w prezencie jakieś akcesoria typu pogrzebacz, szufelka, ale coś przydatnego, a nie na pokaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.11.2002 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Trafiłaś w sedno Właśnie pogrzebacz i szufelka są najbardziej potrzebne. Powinny mieć długą rączkę. Ewentualnie - szczypce /do przekładania małych szczapek/ - u nas niepotrzebne - mamy duzy kominek i palimy w nim kłodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 27.11.2002 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 A czy na coś zwrócić uwagę przy kupowaniu ?czy one są ze stali nierdzewnej? a rączka ma być drewniana, czy jakaś inna ?widziałam takie zestawy na stojaku, chyba były tam po cztery elementy, nie pamiętam co to było (jakaś szczotka ?), czy to przydatne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 29.11.2002 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Ja posiadam wkład francuski i co sie tyczy tych nieszczelności przy szybach to one są zrobione specjalnie. To ma jakiś związek z samoczyszczeniem sie szyby z sadzy. Używam mojego kominka juz regularnie od 3 miesięcy i nigdy nie mam problemów z czyszczeniem szyby - tzn. jeszcze ani razu jej nie czyściłem od środka. Mój komonek ma szybę z pirolizą - w każdym razie ostatnio jak była u nas moja mama, która wszystko wie lepiej i grzała w kominku na zasadzie ,że ma sie coś delikatnie żarzyć to w ciągu tygodnia zapaskudziła szybę dokomentnie ( no moze przesadziłem trochę w centrum było widać ) ale w przeciągu jednego wieczora ( gdy oczywiscie juz pojechała ) wystarczyło rozpalic kominek na full i przez 2 godziny wszystko wróciło do normy. Norma to jest ,że około 80 % wszyby jest prawie bez nalotu i super odbiór programu a nalot jest tylko koło nieszczelności szyb - ale to musi być aby przypadkiem gdy zamkniesz kominek i całkowity dostęp powietrza nie zaczadziło wszystkich domowników . Ja często wszystkie wajchy jakie mam zamykam na maxa i nie martwie sie ,że stanie sie komus krzywda przez zaczadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.