Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obsluga kominka

Dave

Recommended Posts

Posiadam wkład Turbo Fonte - ma on regulacje wlotu powietrza na drzwiczkach. Przy rozpalaniu staram się mimo wszystko nie domykać drzwi do końca, chociaż jak piszę poniżej powietrza mam pod dostatkiem.

Jest tam taki system co ponoć zapobiega brudzeniu szyby - są to dodatkowe wloty przez takie zapadki nad drzwiami (powietrze może wlatywać i nie może wylatywać). Jednak to nie wszystko - ostatnio odkryłem, iż szyba nie jest wogóle uszczelniona (jest prześwit 2-3mm na długości 3 boków obwodu szyby) - nie wiem tylko czy jest to celowe czy przez niedbalstwo - przez ten nadmiar powietrza, załadowany w 3/4 wkład spala się w 2-2,5 godz. Czy w swoich wkładach też macie szybę nie uszczelnioną ?

Nie widze zwiazku szybra ze szczelnoscia kominka. Szyber jest do regulacji wyplywu spalin a kominek ma byc szczelny tak czy siak. Z tego co wyczytalem szyber ma za zadanie spowodowac "dopalenie" spalin we wnetrzu kominka a nie w rurze odprowadzajacej spaliny. Podejrzewam ze powinien byc otwarty tylko w momencie rozpalania - zeby zapewnic duzy ciag a pozniej nalezy go zamknac tak samo jak wlot kominka. Tak naprawde kominek powinien miec wiec tylko jedna regulacje otwierajaca i zamykajaca jednoczesnie wlot powietrza i szyber.

D.

Witajcie !

Ja czyszczę szybę srodkiem do czyszczenia piekarników SCJohnsona

Rozpyla się na szybe (ma postac piany) i "trawi" nalot - po kilkunastu minutach mozna przetrzec szybę papierowym recznikiem (szmat nie polecam) i po sprawie. Czasem trzeba operację powtórzyc.

Tez na początku próbowałem popiołem, płynem do naczyń, rozpuszczalnikiem i takimi innymi cudami. Odpada !

SCJohnson wypada najlepiej.

Nie polecam srodków przeznaczonych do czyszczenia szyb a dostępnych Castoramch , Praktikerach... Sa drogie i nie działają tak skutecznie - próbowałem. Odradzam tez wszelkie specyfiki w płynie ! Takie cos po rozlyleniu spływa i fajda na podłogę ! (tez próbowałem)

Piana jest najlepsza. SCJohnsona kupuję w supermarketach (we Wrocku nie we wszystkich jest dopstępne).

!!! DZIĘKUJEMY CI SCJOHNSON !!!

Co od rozpalania - najpierw wszystko otwarte, jak się rozpali przymykam szyber, jak złapie żar przymykam dopowietrzenie.

I działa

Powodzenia !

Ja posiadam wkład francuski i co sie tyczy tych nieszczelności przy szybach to one są zrobione specjalnie. To ma jakiś związek z samoczyszczeniem sie szyby z sadzy. Używam mojego kominka juz regularnie od 3 miesięcy i nigdy nie mam problemów z czyszczeniem szyby - tzn. jeszcze ani razu jej nie czyściłem od środka. Mój komonek ma szybę z pirolizą - w każdym razie ostatnio jak była u nas moja mama, która wszystko wie lepiej i grzała w kominku na zasadzie ,że ma sie coś delikatnie żarzyć to w ciągu tygodnia zapaskudziła szybę dokomentnie ( no moze przesadziłem trochę w centrum było widać ) ale w przeciągu jednego wieczora ( gdy oczywiscie juz pojechała ) wystarczyło rozpalic kominek na full i przez 2 godziny wszystko wróciło do normy. Norma to jest ,że około 80 % wszyby jest prawie bez nalotu i super odbiór programu a nalot jest tylko koło nieszczelności szyb - ale to musi być aby przypadkiem gdy zamkniesz kominek i całkowity dostęp powietrza nie zaczadziło wszystkich domowników . Ja często wszystkie wajchy jakie mam zamykam na maxa i nie martwie sie ,że stanie sie komus krzywda przez zaczadzenie.