Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena stropu

Recommended Posts

to prefabrykowany strop z uzbrojeniem zalany betonem, w ksztalcie szerokich płyt, transport i montaz przy pomocy dźwigu. Wykonywany na zamowienie w betoniarniach co do cm. Dookoła wykonujesz tylko wieniec i go zalewasz betonem, odpada ci zalanie nadbetonu, ktory masz obowiazkowo w terivie, montaz tylko 1 dzien w 2 godziny. cena płyty jest drozsza niż samej terivy ale odpada ci nadbeton i pilnowanie podlewania betonu. beton do wienca robisz sam na budowie.

Wiem to wszystko bo sama jestem na etapie stropu-wyceny, ja w swoim domu mam terive w planach ale tez sie zastanawiam nad plytami, zwłaszcza,ze dopiero wyceniam strop i moj dom nie ma poddasza uzytkowego tylko parter. na pewno trzeba sie poradzic architekta czy taka zmiana jest mozliwa lub dobrego inspektora nadzoru. Wszystko tez zalezy od rodzaju scian.

to prefabrykowany strop z uzbrojeniem zalany betonem, w ksztalcie szerokich płyt, transport i montaz przy pomocy dźwigu. Wykonywany na zamowienie w betoniarniach co do cm.

Z tym cm dokładności to lekka przesada. Niejednokrotnie montowałem stropy żerańskie i dokładność wykonania niekiedy pozostawia sporo do życzenia. Ważny jest wybór dobrej fabryki prefabrykatów. Ale sam montaż faktycznie jest przyjemny i szybki. Te stropy to 3/4 stropów w blokowiskach. Występują przy nich jedynie problemy z klawiszowaniem. Ale przy odpowiednim zazbrojeniu szczelin pomiędzy płytami można w pewnym stopniu tego uniknąć.