Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopiero zaczynam czy ktoś mi pomoże?

Recommended Posts

Zaczynam czyli funadementy

ale tak sobie czytam i czytam i może ktoś mi wyjaśni bo te wszystkie pojęcia to trochę magiczne są

co to jest np.

chudziak, ława

ytong, porotherm

bloczki fundamentowe

czy fundamenty lać z gruszki czy z betoniarki?

czym różnią się fundamenty z bloczków

nie mam pojęcia

a chciałam sie dowiedzieć

może ktoś pomoże

:cry:

Chudziak to chudy beton podkładowy,

ława fundamentowa to to na czym opiera się dom i jest najgłębiej w ziemi,

ytong, porotherm, bloczek - materiały na ściany,

fundamenty szybciej ( ale trochę drożej ) z gruszki.

Pozdro

J

... to tylko na początku tak źle wygląda :wink:

Serdzecznie dziękuję.

chudy betnon podkładowy ???

a do czego on służy?

Ja też pozdrawiam

Jeżeli rzeczywiście już zaczynasz to może ci pomóc tylko b. dobry kierownik budowy, inspektor nadzoru i Stróże z twojego miasta. 8)

:wink:

No ale chodzi o to żeby zrozumieć ich mowę.

I wyjść choć troszku z twarzą.

A swoją drogą czy można bezgranicznie polegać na ich zdaniu czy też należałoby sprawdzać ich pracę.

Jak sądzicie?

A swoją drogą czy można bezgranicznie polegać na ich zdaniu czy też należałoby sprawdzać ich pracę.

Tak tak można polegać i wierzyć na słowo - w końcu to fachowcy, nawet jak zrobią z dykty i podeprą kołkami... :wink:

A tak na poważnie - do wszytskiego trzeba podchodzić z dozą nieufności, wszystko sprawdzać i kazać sobie tłumaczyć czemu tak a nie inaczej, przed jakimś etapem warto pytać jak to chcą zrobić i czemu tak a nie inaczej, i rób ze wszystkiego zdjęcia, ile wlezie. Jak zalewają łąwy rób zdjęcia wykopu, szalunków, zbrojenia, jak kładą instalacje rób fotki instalacji (wszystkie instalacje warto obfotografować lub obfilmować, w tle postaw coś (np. łatę z podziałką) by mieć punkt odniesienia do wymiarów - zobaczysz jak się przyda przy poszukiwaniu gniazdek i wierceniu by nie trafiać w kable i rury.

Domagaj się odbiorów poszczególnych faz budowy, domagaj się wpisów kierownika, odwiedzaj budowę tak czętso jak to tylko możliwe i w różnych godzinach bez zapowiedzi, żądaj certyfikatów np. na beton, pobieraj próbki betonu, mów o tym w betoniarni (że tak robisz - próbki). DOmagaj się szczegółów na fakturze (jaki beton, jaka ilość a nie np beton cena i koniec).

Oj można by wiele pisać, ale to samo znajdziesz po przeczytaniu kilku dzienników, a czego się wystrzegać dowiesz się po przeczytaniu kilkunastu postów typu "Ratunku ..."

Obyś nie potrzebowała tak pisać.

Pozdrawiam

Gość M@riusz_Radom
Ja - tylko rok młodsza.

:cry:

niestety

A to ciekawe, mam tę fotkę tylko w całości. Wychodzi na to, że to Ty na niej jesteś ;)

To ciekawe, bo ktoś mi zafałszował podpis pod zdjęciem w takim razie albo podszywa się pod Ciebie :/

A co do chudziaka to ja się powoli wdrażam, bo teraz czeka mnie robienie wykopu pod wylewkę do ogrodzenia ;)

Od czegoś trzeba zacząć.

Gość M@riusz_Radom

I to jeszcze jaki. W czasach młodości i raczkującym w Polsce internecie, każdy z nas miał dyski zapchane tysiącami zdjęć połnagich aktorek albo modelek :) Mam gdzieś w szufladzie starusieński HDD z tymi zdjęciami. Ciekawe czy jeszcze działa..

A co do budowy - jak to mówi mój brat inwestor - najgorzej jest zacząć, potem jakoś idzie ;)

Jak na osobę,która dopiero zaczyna budowanie,świetnie sobie poradziłaś ze sformułowaniem samego pytania.Slicznie wszystko pogrupowałaś,kolejność odpowiednia. :lol:

Sporo tu kierowników budowy,na pewno Ci pomogą. Chociaż troszku. :lol: