gogi25 28.07.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czytałam różne posty na temat kupna działek i zauważyłam, że taksa notarialna jest różna przy różnych kwotach. Mam zamiar kupić działkę do 30000zł i chciałabym sobie sama wyliczyć koszty z tym związane. Mam już inne potrzebne do tego celu dane ale nie wiem jak to jest z tą taksą notarialną. Jaki jest to procent. Liczy się go od ceny kupna czy wartości działki?Proszę o odpowiedźAha i jeszcze może ktoś wie ile wynosi opłata sądowa za wpis prawa własności do KW. Pewnie to też jest liczone procentowo.Pozdrawiam Gocha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Veronika 28.07.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Zobacz na stronę : http://www.irbis.home.pl/centrum/wk_in.htm o ile dam radę wkleić adres poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 28.07.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 dokładnie tak jak podała Veronika.Targuj się, taksy podane są jako najwyższe.Napewno utargujesz - jak nie to zmień notariusza, oni tez biją się o klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 28.07.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 W przybliżeniu:taksa notarialna ok. 1,5 %opłata sądowa ok. 1,6%podatek od czynności cywilno prawnych 2%pośrednictwo w kupnie (jeżeli zatrudnisz pośrednika) ok. 2,5%.Jeżeli kupisz działkę od gminy to doliczą Ci do ceny podatek VAT 22%.Taksę, podatek, opłatę sądową pobiera notariusz, licząc od ceny nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 28.07.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czytałam różne posty na temat kupna działek i zauważyłam, że taksa notarialna jest różna przy różnych kwotach. Mam zamiar kupić działkę do 30000zł i chciałabym sobie sama wyliczyć koszty z tym związane. Mam już inne potrzebne do tego celu dane ale nie wiem jak to jest z tą taksą notarialną. Jaki jest to procent. Liczy się go od ceny kupna czy wartości działki? Proszę o odpowiedź Aha i jeszcze może ktoś wie ile wynosi opłata sądowa za wpis prawa własności do KW. Pewnie to też jest liczone procentowo. Pozdrawiam Gocha. witam Taksę notarialna zapłacisz taka jaką sobie utargujesz u notariusza. Zapytaj kilku i wybierz najtańszego. Po prostu. Jesli chodzi o opłatę sądową to przy kwocie 30.000,- zł zapłacisz: 440,- zł przy kupnie w obrocie prywatnym, 220,- zł przy kupnie od Skarbu Państwa lub Gminy dodatkowo w obu przypadkach zapłacisz 30,- zł jesli konieczne bedzie sprostowanie oznaczenia nieruchomości w dotychczasowej Kw i 40,- zł jesli bedzie konieczne założenie nowej Kw. W przypadku ustanowienia jakiejs słuzebności drogowej kolejne kilkanaście/dziesiąt zł. Wszystkie opłaty zwiazane z transakcją (taksa, VAT od taksy, podatek od czynności cywilnych, taksa za wypisy, wpis sądowy) ustali i pobierze notariusz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 30.07.2005 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2005 Na stronie http://www.gratka.pl znajdziesz gotowy kalkulator do policzenia wszystkich opłat u notariusza. Kupowałem ostatnio (w ciagu roku) dwie działki (u różnych notariuszy) i opłaty policzone tym kalkulatorem były dość dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitosam 31.07.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 nie zapomnij o kosztach zalozenia ksiegi wieczystej (jesli masz taka koniecznosc), bo kosztuje niemalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts