Willie 28.07.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Rozważam skrócenie o 1-2 metry mojego wyyysokiego komina.... ale nie wiem czy przypadkiem nie kwalifikuje się to pod Istotne zmiany wymagające tej całej procedury z akceptacją zmian w PNB...... na co nie bardzo mam czas.Ktoś to może przerabiał??? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 28.07.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Od walorów estetycznych dużo ważniejsza jest prawidłowa praca komina, czyli ciąg w nim, aby następowało skuteczne wurzucanie spalin na zewnątrz. A to przede wszystkim zależy od wysokości komina i jego usytułowania na budynku. Jeśli więc jest to komin spalinowy, to pomijając wszelkie aspekty formalne - o czym nie mam pojecia - nie spieszyłbym sie z takimi decyzjami. Skrócenie komina o 2 metry to istotna zmiana jego parametrów technicznych..... na gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.07.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 No właśnie - czemu chcesz dokonać takiej zmiany. Najczęściej ludzie podwyższają komin, bo architekcie robią malutkie o słabych parametrach... (bo im nie pasuje do bryły domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 28.07.2005 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Dzieki za ostrzeżenie, - jak napisałem rozważam to jeszcze nie zdecydowałem. Oczywiście kwestia prawdiłowej pracy jest bez dyskusji. Mój dylemat to połaczenie bezpieczeństwa konstrukcji komina z wysokością Jest to komin zewnętrzny przy ścianie salonu który obsłuży kominek zamkniety w salonie + drugim kanałem otwarty na tarasie (bliźniaki ) Minus jest taki że 4 metry są nad połacią z racji umiejscowienia na zewnętrznej ścianie. Minus dla mnie generalnie polega na ryzyku że tak wysoki komin nie zwali mi się na głowę przy jakiejś wichurze........ Pogadałem z Schiedlem i są dwie opcje: - usztywnić dodatkowo (zazbrojenie i zaprawa) i do tego się skłaniam - skrócić - sugetsia Schiedla - jak im podam jaki kominek i jaki grill to policzą niezbędną minimalną wysokość (wstepnie mówi o 5 metrach) Wykonawca tez mi radzi rozważenie, ale obaj (i Schiedel i wykonawca) generalnie wskazują na stronę wizualną a nie bezpieczeństwo. Więc rozważam.......ale jeśli schiedel twierdzi że moje 7 metrów można bezpiecznie używać to bym jednak został przy nich. Na szczęscie Mi i Małżonce akurat się podoba taki długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.07.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Na szczęscie Mi i Małżonce akurat się podoba taki długi No małżonce się nie dziwię... Jeśli to tylko kominek to może wykoaj go z cegły a w środek załóż wkłąd kamionkowy? Z doświadczenia wiem, że Schiedel jest dość elastyczny. Przy tradycyjnym zrobisz szerszy który powinien być stabilniejszy. Na koniec przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - może obmurować systemowy cegłąmi które go usztywnią? Wiem, że to podniesie koszt, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 28.07.2005 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Dzieki za pomysły! chyba stanie na usztywnieniu zbrojeniem i zaprawą wewnątrz kształtek... a wysokość zostanie........ choć szczerze mówiąć w poście chciałem zapytać czy jeśli bede skracał to powinienem to zgłaszać jako zmianę do projektu z drugiej strony kto to potem bedzie mierzył przy odbiorze..... spradwzał ktoś u Was wysokośc kominów???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.07.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Dzieki za pomysły! chyba stanie na usztywnieniu zbrojeniem i zaprawą wewnątrz kształtek... a wysokość zostanie........ Jak zaprawą między kształtkami? Między pustakiem a wkładem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 28.07.2005 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Jak mi pokazywał doradca schiedla to zazbroimy w kanale wentylacyjnym pustaka. Wewnętrzny kominek bedzie miał własny wpust powietrza w fundamencie a zewnętrzny bedzie ssał z ogrodu......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.07.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czyli wyzbywasz się kanału wentylacyjnego - domniemam, że w związku z tym masz zwykłe Rondo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 28.07.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Jeśli dobrze zrozumiałem Williego, to ma dwukanałowego Schiedla, więc to musi być Rondo Plus, a zbrojenie pójdzie w otwory technolgiczne w samych narożnikach pustaka. Ciekawi mnie jednak zdanie doradcy Schiedla. To jak w końcu?? Zbroić?? Z którym rozmawiałeś Willi ?? Z Darkiem?pozdrawiampokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 01.08.2005 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Jeśli dobrze zrozumiałem Williego, to ma dwukanałowego Schiedla, więc to musi być Rondo Plus, a zbrojenie pójdzie w otwory technolgiczne w samych narożnikach pustaka. Ciekawi mnie jednak zdanie doradcy Schiedla. To jak w końcu?? Zbroić?? Z którym rozmawiałeś Willi ?? Z Darkiem? pozdrawiam pokar Doradca mówi - zazbroić w otworach w naroznikach i bez problemu może stać 7 metrów. Ale dodaje że "warto" skrócić przez poszerzenie kanałów z planowanych 200 na 250 mm...... mój wykonawca go popiera...... tylko ja jakis nieprzekonany na razie Schiedel kalkuluje jakie wysokości komina to minimum niezbędne dla prawidłowej pracy planowanego wkładu salon + grilla taras. ps - schiedel wysłał na moja budowę "miejscowego" doradcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.08.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 No to co innego zazbroić otwory w narożnikach a co innego kanał wentylacyjny !Co do przekroju to do kominka mam fi200 i tu reczej kłopotu nie ma. Trochę żałuję, że do kotłowni (mam kocioł na drewno) nie zrobiłem fi 250 tylko fi 200 choć w czesie testów nie wykazywał mimo złej pogody jakiś negatywnych objawów. Tylko, że nie wiem jak by szło na fi250, ale przynajmniej miałbym przekrój zalecany przez producenta kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts