Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY STARA FOLIA NA BRAMIE

Recommended Posts

O rany - sorki ale nie wiem - faktem ze zakładajac m bramę Panowie przestrzegali nas ze maksymalnie po miesiacu należy sciagnać folię- a na samej bbramie jest ostrzeżenie zeby to zrobić 2 tyg. po montazu. Raz ze pojawia sie klopot taki jak twój - ale dwa moze dojść do przebarwień bramy i innych klopotów bo ta folia reaguje z powierzchnia bramy- a juz najgorzej jest jak wystawione to wszystko na dzialanie słonca.

Moze po prostu zapytaj u Wiśniowskiego lub innego producenta- moze mają juz jakieś doświadczenia z unieszczęśliwionymi klientami i znają jakis patent.

No, niezbyt to było rozsądne zostawiać tę folię na 3 lata, ze wszystkiego trzeba ją sciągać jak najszybciej, bo się wulkanizuje pod wpływem warunków atmosferycznych i potem za cholerę tego nie usuniesz. Mój sąsiad od paru miesięcy folii nie sciąga z nowych, białych okien, słoneczko przygrzewa, ciekawe, jak on sobie później poradzi.

Co do usunięcia - to albo zdzierać po milimetrze, albo pozostaje zamalować, bo środki chemiczne mogą zniszczyć samą bramę (tzn. jej wierzchnia warstwę).

No, niezbyt to było rozsądne zostawiać tę folię na 3 lata, ze wszystkiego trzeba ją sciągać jak najszybciej, bo się wulkanizuje pod wpływem warunków atmosferycznych i potem za cholerę tego nie usuniesz. Mój sąsiad od paru miesięcy folii nie sciąga z nowych, białych okien, słoneczko przygrzewa, ciekawe, jak on sobie później poradzi.

Co do usunięcia - to albo zdzierać po milimetrze, albo pozostaje zamalować, bo środki chemiczne mogą zniszczyć samą bramę (tzn. jej wierzchnia warstwę).

Osobiście odradziłbym malowanie, bo co bedzie jak po roku farba zacznie płatami schodzić razam z folią?? Ponowne malowanie i tak co roku ???

Osobiście odradziłbym malowanie, bo co bedzie jak po roku farba zacznie płatami schodzić razam z folią?? Ponowne malowanie i tak co roku ???

O, i to jest super metoda na pozbycie się folii :lol: :lol: - zamalować, po roku sama zejdzie z farbą :lol: :lol: :lol:

JE NIE POTRZEBUJE CZYJEJŚ OPINI ŻE ZROBIŁEM NIEROSSĄDNIE NIE ZRYWAJĄC FOLI TYLNO PORADY JAK JĄ USUNĄĆ BEZ ZDZIERANIA PO MILIMETRZE

Chyba nie ma na to sposobu. A z tego co zaobserwowałem na jednych drzwiach u siebie w firmie to po jakimś czasie folia zaczyna odpadać razem z farbą :o i widać gołą blachę. Chyba czeka Cię zeszlifowanie foli (gdzie niegdzie razem z farbą) i polalowanie od nowa.

Przyszła mi do głowy jeszcze myśl żeby dowiedzieć się u producenta takiej folii jaki rozpuszczalnik ją rzopuści. Może farby na bramie nie ruszy.

Pozwodzenia

że robią z ciebie bałwana ( sorry za słowo ) - przy budowaniu trzeba troche mysleć - w roku poprzednim zwróciłem sąsiadowi uwage ,że będzie miał problemy z oknami plastikowymi bo nie ściągnął folii - i co ? Popatrzył na mnie jak na debila i poszedł kretyn do siebie nie dziękując i oczywiście nie ściagając tej folii - teraz pięknie siedzi przy tych oknach i mechanicznie usuwa folie ale napisy na 100% juz odbiły sie w plastiku - oszczędny ? Ty jestes podobny przypadek i nie dziw sie ,że dostajesz reprymendę. A'propos - ten temat był juz wielokrotnie wałkowany i zajrzyj najpierw do "SZUKACZA"

Witam

Spróbuj zwykłym Panem Properem powinno pójśc

Ale sprawdz przed czy ma w składzie aceton to bardzo ważne aby ten srodek był w składzie.

Jak to nie da rady to opalarka z regulowaną temperaturą

próbujesz gdzies na boku od najniższej temperatury i idziesz w góre az do stopienia folii folia napewno sie stopi pierwsza niz farba proszkowa

i póżniej Pan Proper do usuniecia pozostałości kleju

A jak to nie da rady to

opalarka na full i zdzieraj farbe z folią i malu jeszcze raz

Niestety

Pozdrawiam