Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dorken czy Tyvek

Recommended Posts

Jaką folię dachową wybrać?

Co sprzedawca to inna teoria, a do tego teoria ta jest naciągana do produktu, na jakim mają największy zarobek, albo największe zapasy.

Jedni twierdzą, że jednowarstwowy Tyvek jest lepszy od trójwarstwowego Dorken, inni zaś twierdzą, że najlepszy Dorken, a jak Tyvek to tylko dwuwarstwowy.

Bądź tu człowieku mądry i wybierz coś.

Co możecie poradzić?

A ja mam Dachową z Marmy- i moj wykonawca ktory jest bardzo czuly na punkcie folii a robił z niej u mnie pierwszy raz- zachwycil sie nią i teraz bedzie wszystkim polecał wychodząc z załozenia ze dzięki takiej jakości nie bedzie miał klopotów z reklamacjami na zaciekajacy dach z winy kiepskiej folii.

Ja mam mieć Dorkena Delta Vent N od sierpnia - ciekawe jak się będzie sprawować. W pewnym momencie pobiegłem do hurtowni czy mi za dopłatą zamienią jeszcze na Tyvek Solid - ale nie prowadzą. Naczytałem się tu kogoś niezadowolonego z Dorkena. No ale to jeden taki. Ciesze się że są tutaj również zadowoleni.

Pozdrawiam

KaiM

A ja zdecydowałem się na Tyveka Solid i również bynajmniej się nie zawiodłem. Dekarze sporo po łatach biegali i ani jednej dziury nie ma. Co ważne, przez blisko 2 tygodnie folia była wystawiona na działanie słońca i zachowała swoje pięknie naprężenie, podczas gdy u sąsiada membrana z PSB obwisła niemiłosiernie :wink:

Na takie pytanie mój kierownik stwierdził:

'Ciężko coś doradzić, zbyt nowe technologie, aby coś można powiedzieć jak sprawują się po latach. Może Dorken, bo to Niemcy i klimat mają zbliżony do naszego, ale to tylko gdybanie i on nic nie sugeruje'.

A jak jest jeżeli chodzi o ceny?

Chyba dorken jest o wiele droższy?

Na allegro firma z Kobyłki pod Warszawą oferuje Tyvek Solid za 365.00 brutto za rolke 75 m2 i - uwaga - z dowozem (puszczają na swój koszt przesyłkę Spedpolem). Wam oceniać czy to tanio czy drogo, ja w hurtowniach we Wrocławiu takich cen nie wynegocjowałem nawet puszczając do pań-handlowczyń oczko :D :D :wink:

wziąłem tyveka solid.

wytrzymuje temp. do 100 st.C, dorken 80 st.C. Różnica tylko 20 ale może to być właśnie te 20, które zadecydują o kondycji folii.

układają mi właśnie dachówkę, ciekawe czy nie poniszczyli folii...

chętnie zmierzyłbym temperaturę pod dachówką w taki upał jak teraz.

czytalem ze takie temp. to jedynie przy blachodachówce osiągniesz

przy zwykłych dachówkach max 60stopni, poza tym tam powinna przecież działać wentylacja

Ja wcale nie jestem co do tego taki pewien. Jeżeli na słońcu temperatura dochodzi do 60 stopni, to co się dzieje pod np. czarną dachówką (która bardzo mocno przyciąga ciepło)? Kiedyś testowałem to na samochodach: czarny i srebrny stały obok siebie w salonie. Czarny był gorący, że dotknąć nie szło. Srebrny - ledwo nagrzany.