rafal9 28.07.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Czy faktycznie tak jest, że okna PCV z łukiem u góry są tak drastycznie drogie w porównaniu do tych samych ale bez łuku? Na razie mam 2 wyceny i w obu te okna są bardzo drogie.Czy tak jest, czy też może sprzedawcy próbują na wstępie "zarobić na łuku" a rzeczywiste ceny są niższe i jest duże pole do negocjacji? Pytanie o tyle ważne, że może jeszcze zdążę zmienić te okna na zwykłe.Będę rozmawiał o tym z kierownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 28.07.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 pociesz się, ze drewniane sa też bajońsko drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.07.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 pociesz się, ze drewniane sa też bajońsko drogie Z ust mi to wyjąłeś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.07.2005 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 A jakie jest Wasze zdanie?Czy warto w to inwestować, czy lepiej zamienić na zwykłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 28.07.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 łukowe wygladaja ładnie ale poza wadą cenową jest jeszcze trudność w ustawieniu zawiasów by równo sie skrzydła schodziły,pewnym kompromisem jest podział i woddzielenie łuku od otwieranej części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.07.2005 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 łukowe wygladaja ładnie ale poza wadą cenową jest jeszcze trudność w ustawieniu zawiasów by równo sie skrzydła schodziły, pewnym kompromisem jest podział i woddzielenie łuku od otwieranej części No właśnie, też o tym myślałem. Czy cena będzie wtedy znacząco niższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.07.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 U mnie część łukowata (nie mylić z łykowatą) jest oddzielona i otwiera się poprzez uchylenie (góra-dół). Jeśli chodzi o zmianę, wiele zalezy od projektu. Okna są super ważne dla wyglądu elewacji, ale czasami może być tak, że dom nie straci tak bardzo na wyprostowaniu okien. Weż kopię projektu i narysuj to sobie, albo poproś architekta (tylko żeby nie kosztowało to drożej niż okna z łukami ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 28.07.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 powinna być niższa ale musisz negocjowaći chyba taniej będzie wysłać zapytanie ofertowe w Polskę bo w Wawie i okolicy srednio 30% wsio droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 28.07.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 a juz totalny kosmos finansowy jak do łukowatych okien weźmiesz rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.07.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 mam 3 okna łukowe, architekt odradzał mi je i proponował zwykł o34, ze względu na cenę, okna standardowe często mają zaniżona cenę (np. 034) stąd najmądrzej jest je zamawiać a jak to jest z łukami plusy: ----efekt wizualnyminusy---- 3 razy większa cena---- słabsza konstrukcja (brak stali w łuku)---- gorsza funkcjonalność (często ograniczone otwieranie, itd...) http://www.republika.pl/mdzalewscy/ok1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 28.07.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 No tak ale efekt wizualny jest baaardzo ważny w tym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 28.07.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 hm...kurcze,troche mnie przestraszyliście z tymi łukami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 28.07.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Ja wybrnąłem z tego tak :http://republika.pl/maszewo/images/P1030012D.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 28.07.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Łuki od zawsze są pierońsko drogie, choćby dlatego, że płaci sę wysoko wyspecjalizowanym firmom za wygięcie profilu. O ile dobrze wiem, to na przykład na Dolnym Śląsku są tylko dwie takie firmy. Najbardziej korzystny jest kompromis z fixem ( stała witryna ) w części łukowej, a otwierana tylko część prostkątna, dzięki temu schodzi się z kosztów ( gięta jest tylko ościeżnica, nie trzeba giąć profilu skrzydła i okuć ). Okno jest łukowe, a odpadają wszelkie kłopoty opisane wcześniej i kosztuje mniej. pozdrawiam pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.07.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Łuki od zawsze są pierońsko drogie, choćby dlatego, że płaci sę wysoko wyspecjalizowanym firmom za wygięcie profilu. O ile dobrze wiem, to na przykład na Dolnym Śląsku są tylko dwie takie firmy. Najbardziej korzystny jest kompromis z fixem ( stała witryna ) w części łukowej, a otwierana tylko część prostkątna, dzięki temu schodzi się z kosztów ( gięta jest tylko ościeżnica, nie trzeba giąć profilu skrzydła i okuć ). Okno jest łukowe, a odpadają wszelkie kłopoty opisane wcześniej i kosztuje mniej. pozdrawiam pokar Chyba więcej niż dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 28.07.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Na pewno DKV z Kamieńca Wrocławskiego i Radius z Nowej Rudy - Słupca.Napsałem : "o ile wiem " być może jest więcej, ale tego typu usługi są niszowe. Nie każdy producent podejmuje się wykonana łuków, bo to zawsze sterta problemów. Wiem z autopsji.pokarPS. Zapytaj Jareko, on zjadł zęby na tym.p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.07.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Na pewno DKV z Kamieńca Wrocławskiego i Radius z Nowej Rudy - Słupca. Napsałem : "o ile wiem " być może jest więcej, ale tego typu usługi są niszowe. Nie każdy producent podejmuje się wykonana łuków, bo to zawsze sterta problemów. Wiem z autopsji. pokar PS. Zapytaj Jareko, on zjadł zęby na tym. p. Firmę z Nowej Rudy znam - wydawało mi się ,że Matplast - może wydzielili część....i teraz nazywa się radius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatko 29.07.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Prawdą jest że okna "łukowe" są zdecydowanie droższe od klasycznych prostokątnych x 2 do 2,5 w zalęzności od producenta. Z pewnością nie jest to związane z chęcią większego zysku a faktem iż gięciem łuków zajmują się wyspecjalizowane firmy. W większości regułą jest iż to co wybiega poza standard jest zdecydowanie droższe. Zgadzam się ze stwierdzeniem iż brak wzmocinien stalowych w łukach może być przyczyną późniejszych kłopotów. Obniżyć można koszty takiego okna pod warunkiem że wykona się dwa oddzielne okna, prostokątne połączone z fixem. Chciałbym obalić mit iż okna w Warszawie są droższe niż w pozostałej części Polski. Tak jak ja inni dealerzy kupują okna wyprodukowane gdzieś w Polsce, mają takie same rabaty. Różnica może być tylko i wyłącznie w kosztach montażu. Wynika ona ze stawek jakie otrzymują montażyści okien. Montażyści spoza Warszawy mają stawki jakie obowiązują gdzieś w Polsce. Różnica nie jest aż tak duża.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.07.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Z pewnością nie jest to związane z chęcią większego zysku a faktem iż gięciem łuków zajmują się wyspecjalizowane firmy. Jest to tylko chęć osiągnięcia wiekszego zysku co jest chyba całkiem normalne, koszt gięcia łuku to około 100-150zł za mb + droższa szyba łuk i inne elementy, to daje nam max. 2 razy droższą cenę, a tu mamy ceny 3x droższe. Dodatkowo firmy liczą np. za odpowiednik o34 z górnym łukiem podwójne za łuk (2 skrzydła), często łuki są symetryczne, więc fima zamawia jeden łuk i go tnie, a dla klienta i tak liczą podwójnie Na łuki w firmie której kupowałem okna uzyskałem bardzo duże rabaty po rozmowie z przedstawicielem firmy i przedstawieniu powyższych argumentów. Chciałbym obalić mit iż okna w Warszawie są droższe niż w pozostałej części Polski. Tak jak ja inni dealerzy kupują okna wyprodukowane gdzieś w Polsce, mają takie same rabaty. Różnica może być tylko i wyłącznie w kosztach montażu. fakt okna są w cenach zbliżonych, montaż to różnica od 50 do 100% w cenie za tą usługę, co też jest uzasadnione, chęcią godnego życia Czasami ceny są zaskakujące w firmie Oknoplast Kraków z okno trójkąt ze szkleniem w ramie w kolorze chcieli coś około 300zł, a w teoretycznie "tańszej" firmie Domel za to samo coś około 850zł, mimo iż mieli tańsze ogólnie pozostałe okna. Więc zamówiłem okna w Domelu bez tego trójkąta, gdzie indziej go zamówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatko 29.07.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Nie będę się wypowiadał na temat innych firm. Moi dostawcy okna łukowe przeliczają x 2, okna trójkątne, trapezowe x 0,6. Rabaty udzielane są w takiej samej wysokości zarówno do kien łukowych jak i standardowych. Zresztą nie ważne są wysokości rabatów a ostatczena wartość oferty.W przypadku montażu spotkałem się z cenami na poziomie 10 - 15 zł/mb bez obróbek murarskich oraz 25 - 33 zł/ mb przy "pełnym" montażu. Ceny te nie dotyczą dużych robót związanych z przetargami. Tutaj oferowane są ceny poniżej 20 zł/mb przy "pełnym" montażu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts