bendzamin 28.07.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Chciałem zapytac czy ktos wie jakie sa koszta odrolnienia wszystkie razem bo z tego co wyczytałem jedni mówia tak drudzy inaczej. A dokładnie chodzi mi oto czy trzeba jakies koszta ponosic z tytułu odrolnienia przez okres 10 lat bo samo odrolnienie jest bezpłatne do 500 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 28.07.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Opłata zależy od klasy ziemi. Szczegółów możesz się dowiedzieć dzwoniąc do wydziału Ochrony Środowiska w Starostwie powiatowym czy UM w zależności kto wydaje dec. o pozwoleniu na budowę. Za moją działkę klasy IIIa o areale 1235 m2 musiałabym zapłacić ok. 10.000 (opłata mogła być rozłożona na 10 lat) W związku z tym odrolniłam tylko 500 metrów rzeczywisnie nieodpłatnie, ponioslam tylko koszty geodezyje ok. 500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 28.07.2005 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 czekam na wzizt zobaczymy co napisza bo na polowie działki 10 ar. mam kl.IVa a na drugiej połowce IIIb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kip 10.09.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Opłata zależy od klasy ziemi. Szczegółów możesz się dowiedzieć dzwoniąc do wydziału Ochrony Środowiska w Starostwie powiatowym czy UM w zależności kto wydaje dec. o pozwoleniu na budowę. Za moją działkę klasy IIIa o areale 1235 m2 musiałabym zapłacić ok. 10.000 (opłata mogła być rozłożona na 10 lat) W związku z tym odrolniłam tylko 500 metrów rzeczywisnie nieodpłatnie, ponioslam tylko koszty geodezyje ok. 500zl. A ile arów pozostało Cie tego nieodrolnionego? Zgodnie z prawem część nieodrolniona musi być rolnie użytkowana, tzn. warzywka, drzewa owocowe, itp. Nie można do tego zaliczyć trawnika, iglaków i innych drzew ozdobnych. Mam ten sam problem, tzn. 15 arów, z czego po bezpłatnym odrolnieniu zostanie mi 10 rolnych. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie przed domem 10 arowego ogródka z pietruszką w towarzystwie jedynie drzew owocowych... Czy możesz mi zdradzić jak rozwiązaliście ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 11.09.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 A może zasadzić las, od lasu się nie płaci podatku, można i trawkę i iglaczki, pięknie i sympatycznie.ale nie wiem czy na ziemi rolnej może być las?wydaję mi się ze tak, ale tylko mi się wydaje, pewny nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 11.09.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 [ A ile arów pozostało Cie tego nieodrolnionego? Zgodnie z prawem część nieodrolniona musi być rolnie użytkowana, tzn. warzywka, drzewa owocowe, itp. Nie można do tego zaliczyć trawnika, iglaków i innych drzew ozdobnych. ... Czy możesz mi zdradzić jak rozwiązaliście ten problem? Można założyć plantację borówek kanadyjskich... podobno zbiory to kilka kilogramów z jednego krzaczka, co daje ok. 10 ton z hektara... zakładając cenę borówki w hurcie - powiedzmy - 10zł za kilogram otrzymujemy ok 100 tys. złotych ! Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś skoryguje... więcej info o borówce choćby tutaj: http://www.in-vitro.pl/borowka.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szejn 13.10.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 A słuchajcie jak to jest, bo tak jeżeli palan zagospodarowania przewiduje w miejscu w którym zamierzam kupić grunt działki o wielkości minimum 3000 m2 to czy w takim przypadku też można odrolnić tylko 500 m2 czy trzeba odralniac całe 3000 m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 13.10.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 A słuchajcie jak to jest, bo tak jeżeli palan zagospodarowania przewiduje w miejscu w którym zamierzam kupić grunt działki o wielkości minimum 3000 m2 to czy w takim przypadku też można odrolnić tylko 500 m2 czy trzeba odralniac całe 3000 m2 ?? Jesli nie ujma w planie, ze trzeba odrolnic caolosc, to mozesz odrolnic nawet mniej niz 500m2, po prostu tyle, ile potrzebujesz pod zabudowe, na parkingi, sciezki, podjazdy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.10.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 [A ile arów pozostało Cie tego nieodrolnionego? Zgodnie z prawem część nieodrolniona musi być rolnie użytkowana, tzn. warzywka, drzewa owocowe, itp. Nie można do tego zaliczyć trawnika, iglaków i innych drzew ozdobnych. Mam ten sam problem, tzn. 15 arów, z czego po bezpłatnym odrolnieniu zostanie mi 10 rolnych. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie przed domem 10 arowego ogródka z pietruszką w towarzystwie jedynie drzew owocowych... Czy możesz mi zdradzić jak rozwiązaliście ten problem? Może coś podpowiem. Uprawa trawy nasiennej (To taki trochę przekręt ) jest normalną uprawą rolniczą. Iglaki i inne ozdobne to dział specjalny uprawy rolniczej. Przy działach specjalnych do których zalicza się ozdobne w gruncie, szklarnie itp. płaci się trochę inny podatek i tyle. Twoje iglaki to tzw. matecznik i też zalicza się do upraw jak najbardziej rolniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts