Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murek w ogrodzie

Bartwu

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zbudować sobie niewielki murek z otoczaków. Murek ma mieć ok. 30cm wysokości i ok. 10m długości. po jednej jego stronie jest mala skarpa, a z drugiej będzie nasypana ziemia do wysokości murku. Mam dylemat, na jaką głębokość powinienem się wkopać by posadowić murek i czy jest potrzeba zbroić. Będzie to w sumie mini murek oporowy, choć u mnie ziemia jest taka, ze i bez murku nie objeżdża. Kąt nachylania skarpy to ok. 35st. Zastanawiam się, czy wystarczy głóbokość ok. 30cm czy pakować się głębiej? Całosć będzie mogła "pływac", więc sadowienie poniżej strefy przemarzania chyba nie ma sensu?

I może ktoś już coś takiego stawiał i podpowie na co zwracać uwagę.

Pozdrawiam

PS. Jeżeli temat był na forum, to dajcie znać - ja nie znalazłem

PS2. Zastanawiam się jak liczone są posty na forum, bo chyba przez to, że dawno nie pisałem zostałem zdegradowany ;) Ale to inny temat...

moim zdaniem jak to ma być tylko murek ozdobny to wystarczyło by wykopać na szpadel w ziemi bez żadnych szalunków, wlej trochę betonu na spód wrzyć trochę gruzu a jak masz jakieś stare druty to też napewno coś wzmocni i znowu beton. Zrobisz w ten sposób fundamencik. Jak będziesz dożucał gruzu to tak aby wypychał o zaprawe do góry. To chyba tyle tak, żeby się z tym za długo nie pier.........lić. Ale zobacz jeszcze co inni na to.