Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oj przydałaby się klimatyzacja dzisiaj

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak się przeprowadzisz do własnego domu, to z pewnością docenisz zalety nowoczesnej izolacji - pozamykasz wszystkie okna i drzwi, i w domku będziesz miał kilkanaście stopni mniej niż na dworze. Ostatnio testował to mój kolega z pracy - wyjechał na urlop i po powrocie w domu miał 18 stopni, pomimo temperatur na dworze w okolicy 30. :)

A na razie pozostaje kubełek zimnej wody na głowę i kubek gorącej herbaty (to na prawdę pomaga w upały!!!)

Przez klimatyzację tylko zapalenia płuc można się nabawić.

Podobno różnica temperatur niegroźna dla zdrowia może wynieść max 5 stopni.

Ale dziś mocno sie zastanawiam, czy może by jednak nie zaryzykować... :wink: :D

Klima jest niezdrowa, przy wyjściu na skwar duże wahania temperatur i wilgotności powietrza źle wpływają na organizm.

Ja mam wiatrak, skierowany na robienie ruchu powietrza w pokoju [nie na siebie bezpośrednio, bo to grozi katarem w środku lata :D] i stary sposób - co jakiś czas w łazience puszczam strumień zimnej wody, obmywając ręce od dłoni do łokci [zwłaszcza od spodu, tam gdzie "miętkie" :wink:]. Schłodzona w ten sposob krew wędruje do serca i przynosi na kilkanaście minut odrobinę ulgi.

Aha, i mieszkanie na dwie strony, ale w takim bezwietrznym dniu jak dziś to nie ma większego znaczenia.