Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oj przydałaby się klimatyzacja dzisiaj

Recommended Posts

...

Inwestor..... po co te elaboraty ? Jak nie założyłeś klimy to twoja sprawa nie musisz udowadniać wszystkim że cię stać ale nie chcesz ! Widzisz ja mam odłożoną kasę na Maybacha ale nie kupuję bo nie ma w kolorze żółtym jak mój Polonez ale nie robię z tego afery. :lol:

Rafał nie denerwuj się tak uszczknij nieco z kupki przeznaczonej na tą gablotę i również napij się piwka i wyluzuj szkoda nerwów :wink: naprawdę nie sadzę aby z powodu moich eleboratów siadła ci sprzedaż :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zapoznałem się po krótce z waszymi wypowiedziami i postanowiłem również dorzucić swoje zdanie.

Jak na razie uważam klimatyzację (podobnie jak Inwestor) jako zbędny mebel.

Jeśli chodzi o nagrzewanie pomieszczeń to jak zauważyłem wszyscy popełniają podstawowy błąd. Ściany odpowiadają za nagrzewanie pomieszczeń w niewielkim zakresie. Podstawowy problem nagrzewania pomieszczeń leży w szybach i ochronie przeciwsłonecznej (żaluzje)

pzdr

Podstawowy problem nagrzewania pomieszczeń leży w szybach i ochronie przeciwsłonecznej (żaluzje)

pzdr

Żaluzje, a jeszcze lepiej rolety zewnętrzne lub duże okapy.

Natomiast w przypadku poddasza nie tyle ściany co dach ma znaczenie. Grubość dachówki jest dużo mniejsza niż ścian parteru, poza tym dachówka jest na zewnątrz a pod nią ocieplenie a w ścianach na odwrót.

Efekt - dachówka "rozpala się do czerwoności" na słońcu i nawet przez grubą wełnę to ciepło w końcu przeniknie.

W ścianach ocieplenie jest na zewnątrz, a w środku mamy masywny murowany "zasobnik chłodu".

Wracając do szyb - okna połaciowe duuużo bardziej nagrzewają pomieszczenia niż okna zwykłe.

Dla przyszłych czytelnikow naszego wątku, napisze, że po krotkich upałach, temperatura gwałtownie spadła i dalej stopniowo spadała. W ostatnich dniach, moj termometr wskazywał rano najnizsze temperatury na poziomie 12, 11, a dzis 9C.

Rano trzeba sie było ciepło ubrac wychodząc do pracy.

Należy uważac, aby nie wychłodzic domu.

Podsumowując. Klimatyzacja i GWC w roku 2005 i nie były wykorzystywane dłuzej niz kilka (4-5) dni.

Czy to już koniec lata?