Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku - czy konieczny wpis do izby wykonawców?

Martin

Recommended Posts

Witam,

pytanie jak w temacie. Zbieram w tej chwili dokumentację niezbędną do dokania odbioru domu jednorodzinnego. Nie wszyscy fachowcy, którzy wykonywali instalację są wpisani do izb branżowych, chociaż mają uprawnienia. Jak to więc jest? Muszą być członkami izb czy nie?

Pozdrawiam

Martin

Zbieram w tej chwili dokumentację niezbędną do dokania odbioru domu jednorodzinnego. Nie wszyscy fachowcy, którzy wykonywali instalację są wpisani do izb branżowych, chociaż mają uprawnienia.

Muszą być członkami izb czy nie?

do odbioru budynku dostarczasz:

oświadczenie kierownika budowy

protokoły badań i sprawdzeń podpisane przez osoby o odpowiednich uprawnieniach w danych specjalnościach

i tak np. do protokołu szczelności wewnętrznej instalacji gazowej gościu musi mieć uprawnienia gazowe i nikt nie sprawdza czy jest w jakieś izbie.

tylko do zgłoszenia rozpoczęcia budowy wymagane są uprawnienia kierownika i przynależnoość do właściwej izby samorządu zawodowego

Właśnie dzwoniłem do powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego (tam gdzie robi się odbiór) i powiedzieli mi, że jednak konieczna jest potwierdzenie przynależności do izb branżowych (chodzi tu prawdopodobnie o pokrycie odpowiedzialności cywlinej wykonawców, gdy coś by później było nie tak) . Jest tak od 2003 r. kiedy zmieniły się przepisy.

Martin

Właśnie dzwoniłem do powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego (tam gdzie robi się odbiór) i powiedzieli mi, że jednak konieczna jest potwierdzenie przynależności do izb branżowych (chodzi tu prawdopodobnie o pokrycie odpowiedzialności cywlinej wykonawców, gdy coś by później było nie tak) . Jest tak od 2003 r. kiedy zmieniły się przepisy.

Moim zdaniem to lekkie naginanie prawa.

zgodnie z art. 57 ust. 1 pkt 4 Prawa budowlanego masz dostarczyć protokoły badań i sprawdzeń

przynależność do właściwej izby samorządu zawodowego jest wymagane od osób pełniących samodzielne funkcje techniczne, które wymienione są w art. 12 ust 1 Pb -a od tych osób zgodnie z art. 12 ust.7 taki dokument jest wymagany - nie jest w tym artykule wymieniona osoba wykonująca np. pomiarów elektrycznych, że jest to samodzielna funkcja techniczna

Proponuję ci, żeby TE WSTRĘTNE URZĘDASY podali podstawę prawną tego co żądają.

A taki przypadek czy kominiarz robiący Ci protokół z przeglądu przewodów kominowych jak nie należy do Korporacji kominiarzy to będzie nieważny itd.

w druku który mi dali jest napisane:

"Protokoły badań i sprawdzeń lub protokoły odbioru-szczelności instalacji gazowej-WYSTAWIONY WYŁĄCZNIE przez osobę posiadającą ŚWIADECTWO KWALIFIKACJI grupy 3 DOZÓR (...) instalacji elektrycznej i odgromowej -WYSTAWIONY WYŁĄCZNIE przez osobę posiadającą ŚWIADECTWO KWALIFIKACJI grupi I DOZÓR/DOZÓR z POMIARAMI-instalacje odgromowe(...)", nie napisali, że muszę przedstawić im kopie świadectw tych ludzików tylko, że muszą jbyć zrobione przez tych co posiadają takie świadectwa