zaba_gonia 29.07.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Powiedzcie mi proszę, czy komin Schiedla powinien być bezpośrednio przymurowany do ściany, czy powinien stać w pewnym odstępie, a między nim, a ścianą powinien być stypopian lub wełna? Wiem na pewno, że musi mieć dylatację w stropie, ale gdzieś czytałam, że przy ścianie też, bo może póżniej pękać. Mój szef twierdzi, że nie musi. Aha, komin juz stoi (przymurowany jedną stroną bezpośrednio do ściany). Kazać mu poprawić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 29.07.2005 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Nikt nie ma komina Schiedla???? Proszę, poradżcie mi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 29.07.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Hej, zaba_goniaW opisie do swojego projektu znalazłam taki opis:"kominy z elementów prefabrykowanych należy odizolować dylatacjami od ścian nośnych, aby umozliwić niezależne rozszerzanie się tych elementów pod wpływem zmian temperatury" Bo to ma być do kominka jak mniemam, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 29.07.2005 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Hej, zaba_gonia W opisie do swojego projektu znalazłam taki opis: "kominy z elementów prefabrykowanych należy odizolować dylatacjami od ścian nośnych, aby umozliwić niezależne rozszerzanie się tych elementów pod wpływem zmian temperatury" Bo to ma być do kominka jak mniemam, tak? Tak, tak, do kominka! Mój komin stoi właśnie przy ścianie nośnej. Zaraz sprawdzę w swoim projekcie....o, kurczę! Muszę jechac na budowę! Swój projekt pożyczyłam do wyceny dachu... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.07.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 U mnie jest może 0,5-1,0 cm. Niczym nie dylatowaliśmy, po prostu się nie stykają. Dylatacja z wełny za to jest zrobiona przy przejściu przez strop. Całość łaczy tynk Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 29.07.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Kominy Schiedla są skonstruowane tak, że przerwa pomiędzy rurą z ceramiki a kanałami wynosi około 2 cm i jest dodatkowo odizolowana bądź sznurem, bądż wełną mineralną. Tak bynajmniej jest u mnie. Nawet jeśli ceramika się rozszerzy, to i tak jest jeszcze tyle rezerwy, więc nie wyobrażam sobie, by pustaki mogłyby się rozszerzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 29.07.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 U mnie będzie stał przy zewnętrznej ścianie, wg producenta może stać solo ale wykonawca stwierdził że zakotwiczymy przy wieńcu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts