Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Większość osób zainteresowanych pompami ciepła dochodzi do wniosku, że dużo lepszym pomysłem jest budowa domu pasywnego. Nie wiem na ile to jest slogan a na ile prawda, ale chcę się dowiedzieć o rozwiązania techniczne jakie planujecie zastosować w swoich domach.

Podstawowe cechy techniczne budynków pasywnych:

Bierne zyski słoneczne

- Optymalne oszklenie południowe (ą30°)

- Zyski słoneczne stanowią ok. 40% zapotrzebowania

Superizolujące oszklenie

- Nisko-emisyjne oszklenie 3-szybowe, U =< 0.75 W/(m2K)

- Przepuszczalność promieniowania słonecznego powyżej 50%

Superizolujące ramy

- Miejscowy współczynnik przenikania ram poniżej 0.8 W/(m2K)

Powłoka budynku

- Superizolacja przegród nieprzeźroczystych, U =< 0.1 W/(m2K)

Mostki termiczne

- Konstrukcja wolna praktycznie od mostków termicznych Y mniejsze od 0.01 W/(mK)

Szczelność infiltracyjna

- Szczelna powłoka zewnętrzna budynku.

- Wymiana powietrza przy badaniu różnicą ciśnień 50Pa: mniej niż 0.6 1/h

Wentylacja

- Wentylacja wymuszona, usuwanie powietrza z pomieszczeń wilgotnych.

- Wymiana powietrza na poziomie 30m3 na osobę

Odzysk ciepła z powietrza wentylacyjnego

- Przeciwprądowy wymiennik ciepła

- Sprawność wymiany ciepła h >= 80%

Gruntowy wymiennik ciepła

- Wstępne podgrzewanie powietrza zewnętrznego poprzez zasysanie przez wężownicę w gruncie, temperatura świeżego powietrza powyżej +8°C.

Ogrzewanie konwencjonalne

- System zredukowany do minimum, np. nadmuch ciepłego powietrza połączony z wentylacją mechaniczną Zapotrzebowanie na konwencjonalną energię ogrzewania =< 15 kWh/(m2a)

Energooszczędne wyposażenie domu

- Całkowite zużycie energii na ogrzewanie, ciepłą wodę i gospodarstwo domowe poniżej 42 kWh/(m3a)

No właśnie takie są założenia domu pasywnego. Mnie chyba nie stać aby je wszystkie spełnić. Np. okna z szybami i ramami lepszymi niż 1,1 są strasznie drogie. Jak technicznie wykonać ścianę o współczynniku mniejszym niż 0,1 to samo z podłogą na gruncie. Wstępnie uzyskałem zapotrzebowanie na ciepło ponad dwa razy większe niż wymagane dla domu pasywnego i nie bardzo wiem gdzie zyskiwać dalej. Chyba musiałbym zmienić projekt.

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!!!

Super temat, mam ten sam problem. Skad wziąć pomysły na rzowiazania techniczne aby osiągnąć wspomniane współczynniki: sciany, dachu,podłogi na gruncie. Wiadomo,że trzeba maksymalnie ocieplać ale ile i jaki się osiągnie współczynnik ..... nie wiem gdzie to znależć. Tym bardziej ze jak w hurtowni, albo w Ytongu mówię o 24 cm ocoepleniu to sie patrzą na mnie jak na wariata.

czy jest kto mógłby nam pomóc!!!!!!!

Witam!

Dom pasywny. Ciekawe ile te wszystkie rozwiązania kosztują?

MOże się okazać że życia nie ztarczy żeby to wszytsko się zwróciło . Jedno co myślę że trzeba zrobić napewno dobrze to wentylację pomieszczeń, nie musi być mechaniczna , wystarczy grawitacyjna i okna np. z nawiewnikami. Widzialem domy termosy i panuje w nich swoisty mikroklimat. Czułem się w nich jak w palmiarni, a grzyby rosły na scianach.

Ja mam zaprojektowane ściany dwuwarstowe z ociepleniem wełną lamelową o grubości 24 cm U>0,15. Lepsze efekty daje tylko ocieplanie dodatkowo od wewnątrz. Poddasze mam całkowicie nieużytkowe i mogę nasypać wełny ile chcę. Podłogę mam posadzka, wełna 10 cm, płyta betonowa i keramzyt luzem 20-25cm (U>0,15).

Z moich obliczeń wychodzi, że uzyskanie lepszych współczynników dla mojego domu jest nieekonomiczne, ale w obliczeniach nie uwzględniam ewentualnych podwyżek prądu.

Kłopot jest niestety z oknami. Są na rynku tanie z szybami o współczynniku 1,1 a te o lepszych współczynnikach koszmarnie drogie. O ile szyby teoretycznie są do kupienia to o superizolacyjnych ramach nie słyszałem. A może okna skrzynkowe tylko co ze światłem? Będę miał ciemno w pokoju? Na razie zająłem się izolacją przegród, o automatycę oszczędzającej będę myślał później.

Witam! Muszę sie zarejestrować zeby nie wygladać "anonimowo".

Juz powyzej zabirałem głos w dyskusji, podobnie jak na forum o pompach ciepła.

Jezier! Rozwiązania które przedstawiłeś powyżej to jakby miód na moje rany... mam dokładnie takie same przemyslenia. 24 cm ocieplenia, keramzyt na podłoge na gruncie, wełna 30 cm na dach.

Mark35. Chyba jestes w błędzie. Wentylacja oczywiście tak, ale nie grawitacyjna ... nie da rady przy szczelnych budynkach. Nowoczesne budownictwo to przedewszytkim wentylacja wymuszona z odzyskiem ciepła. Czy to sie zwróci czy nie to moim zdaniem nie ma sensu dyskutować. Po prostu wentylacja wymuszona być musi jesli chcemy mieszkać w nowoczesnym domu. Ile to kosztuje... no cóż, troche więcej tak, ale nie sa to astronomiczne kwoty a wydajesz je raz na życie. A rachunki płacisz przez całe zycie.

Tak wogóle to nie ma sensu mówic o domu pasywnym jesli nie przeanalizujemy zapotrzebowania energetycznego. W 2 numerze muratora z 2002 jet takie oblicznie i koszty zwiazane z apotrzebowaniem energetycznym. Po jego przeanalizowaniu wudać wyraznie , które elemnenty najbardziej wpływają na "ekonomicznośc eksploatacyjna budynku" a z którymi mozna sobie dac spokój. Nie jestem fachowcem wieć nie wiem czy tamto zestawienie jest prawidłowe ale napewno jest dla mnie zrozumiałe.

Obecnie przygotowuje na własne potrzeby arkusz kalkulacyjny "Excela", który zgodnie z danymi Muratora będzie przeliczał poczególne straty i zyski ciepła (przez podłogi, stropy, śaciany, okna, drzwi, wentylacje). Wyniki te będą automatycznie uzaleznione od wsółłczynnika przenikania ciepła poszczególnych elementów budynku. To wszystko bedzie przeliczane na pieniądze i porównywane względem budynku wzorcowego (pasywnego). Dopiero wtedy będzie widać co sie bardziej opłaca docieplać, strop, czy sciany, a ile zaoszczedzimy na cieplejszych oknach. Ten arkusz traktuje jako zajęcie na jutrzejszą sobotę (jesli zona mi pozwoli). Nie widzę problemu zeby przesłać wam wszystkim zainteresowanym tą tematyką. Odsyłam was do tego numeru Muratora. wnioski moga być zaskakujące.

Jezier prosze Cie o kontakt. Ja naprawdę mysle o takich samych rozwiązaniach tevchnicznych w moim domu. Ale archtekt, konstruktor i hurtownicy materiałów budowlanych patrzą na mnie podejzliwie. Czy myślałeś o kłopotach z wkręceniem czegoś w elewacje (lampa, okiennice itp?) przy 24 cm ocieplenia. ja tez chcę tyle dodać, tylko próbuje przeanalizować wszystkie mozliwe klopoty w przyszłości. Co do kosztów: obecnie jest we Wrocławiu promocja na płyty z wełny 24cm. Kosztuja około 65 zł za m.kw. Wiec jakby nie liczyc koszt sciany będzie taki sam a nawet niższy niz jednowarstwowej a wsólczynnik o połowę lepszy. I zastanówcie się za 10 lat gdy norma obnizy się do np. 0,2 wszyscy będę ponownie docieplali sciany jednowarstwowe a ja będę siedział w swoim ciepłym domku. Zacznę ocieplac dopiero w 2020 gdy norma zejdzie do 0,1.

Wszystkich oportunistów i pesymistów proszę o rozwagę. Na prawdę w obecnych czasach wymyslanie ze ściana 0,3 jest wystarczająco ciepła, i mozna kupić coraz lepsze kotły c.o. o wiekszej sprawności to slepa uliczka... na młyn producentom sprzetu. Za kilka lat wszyscy zaczną głośno mówic o tym ze trzeba budowac tak aby maksymalnie zmniejszyć zapotrzebowanie domu na ciepło. mam dom 300 m.kw. Wszędzie z załozenia m owia piec c.o. 30 kw. Nieprawda wystarczy ocieplic sciany , dach, posadzkę, odzyskac ciepło z wentylacji i moze wystarczy 15KW a moze 12 KW ........

Normy są aktulane na dziś a dom budujemy na lata

Grzesiek

[email protected]

Witam

Juz sie zalogowałem. Powyzszej odpowiedzi nie rozumiem. Właśnie o to chodzi, ze ta norma dotyczy nowo budowanych budynków. 10 lat temu był inna norma i tez mówiono ze jest super. A za 10 lat....

Jezier odnosnie tych okien... znalazłem takie z szybą 0,7. Są około 20% droższe wieć nie jest zle. Oczywiscie ramy pogorszą ten współczynnik ale i tak bedzie lepiej. Poza tym trzeba policzyć jakie to oszczednosci.Mój arkusz bedzie wkrótce gotowy. Bo moze to sie nieopłaca i 1,1 tez bedzie O.K. zalezy jeszcze jak okna są połozone wzgledem stron swiata. jestem pewien , że nie uda mie sie osiagnąć parametrów "domu pasywnego" ale chciałbym jak najbardziej sie do niego zblizyć. To jest moim zdaniem przyszłośc i nowoczesnośc budownictwa.

Jazier masz juz zaprjektowane warstwy na podłogę na gruncie z uzyciem keramzytu. A jak chcesz rozwiazać problem wełny 30 cm na dachu. Krokwie są przystosowane do 18 cm.

Pozdrawiam

Po przejrzeniu nie wierzę własnym oczom.

Oczywiście dla mnie jeśli ktoś kładzie 30 cm wełny na poddaszu to OK ,może też położyć 50 cm lub 100 cm. Dobrze przy tym nie siać zamętu ,że to jest mądre,bo takie nie jest.

Dom pasywny to iluzja(nie mylić z niemożliwością wykonania).

HEJ!

Nie wiem czemu nazywasz dom pasywny iluzją? Iluzja to coś czego nie ma tylko wydaje się że jest. Czyli co? - nie jest energooszczędny, tylko się nam to wydaje??? Tak samo nie uważam za głupie kładzenie większej izolacji. Bo niby czemu? Trzeba tu wszystko sobie policzyć. Jeśli mam wydać nawet na izolację ścian 40% więcej pieniędzy, a płacić rachunki zdecydowanie mniejsze to dlaczego tego nie uczynić? Może już po 10 latach będzie mnie wszystko mniej kosztowało niż Ciebie? Ja uważam że warto. Tymbardziej że faktycznie są promocje na "grubsze" materiały ociepleniowe i można mieć 2 razy większą izolacje ścian za 1/3 pieniędzy więcej.

cHCEMY MIEC CIEPŁO I TANIO.

Chcemy mieć świeże wilgotne i zjonizowane powietrze.

Jak?

Zwyczajnie:

Wszysko prawie napisałeś.

Wyeksponowałeś dobrą izolację wszystkiego. Słusznie.

Wyeksponowałeś świeże powietrze - rekuperator - też słusznie.

Trudno do tego, co napisałes, coś dodać.

"- Wymiana powietrza na poziomie 30m3 na osobę "

i na godzinę?

Rozjaśnię tylko szczegóły.

Mit wysokosprawnego pieca.

Wg mnie sprawnosć pieca ma znaczenie drugorzędne.

Ważne jest tylko, żeby spalił cały CO, który powstaje "po drodze" podczas spalania węgla zawartego w paliwie, i żeby nie emitował sadzy.

Jeśli spaliny, rozcieńczone zużytym (wyciagniętym z mieszkania) powietrzem skierujemy do rekuperatora, to z dokładnoscia do JEDNEGO (albo lepiej) stopnia odzyskamy ciepło pałętające się po mieszkaniu.

Uwaga!!!

Wyłapiemy wszystko : parę z łazienki, duchotę z kuchni, parę z oddychania, wodę ze spalin!!! -zamiast pieca kondensacyjnego.

Wystarczy gdzieś w piwnicy, albo innym pomieszczeniu które nam pozostało po zlikwidowanej kotłowni rozpalić ognisko, i dokładnie (z dobrym doprowadzeniem tlenu, i z dobrym, (szczelnym) odprowadzeniem spalin) spalić tam cokolwiek.

Całe ciepło odzyskamy. Nasze ognisko będzie miało sprawnosć 100%.

Można je uszlachetniać: uzupełnić katalizatorem, filtrem, zwiększając wygodę i trwałość stosowania. Gdzieś nad ogniskiem baniak na ciepłą wodę. Też w tym samym "obiegu".

Napęd wentylacji wspomagać wiatrem - to powinno niekiedy wystarczyć.

12 V i alternator samochodowy.

Cała inwestycja nie zmienia swej skutecznosci w zależności od wahań cen paliw, zawsze możemy stosować najtańsze.

Pozostaje maskowanie kanałów. Ale za zaoszczędzone pieniądze można wynająć plastyka, napewno cos pomoże... RAZ!

Wymiennik na 150m2 przy dobrze przygotowanej producji nie powinien kosztować więcej, niż 1500- 2000 pln.(raz na 10 lat).

Gdy chodzi o izolację.

Próżnia.

Po serii mniej lub bardziej udanych eksperymentów wypełni wszystkie mozliwe szczeliny i uzyskanie k= 0.1 nie będzie niczym nadzwyczajnym.

Dlatego wydaje mi się, że angażowanie się w inne koncepcje jest niepotrzebnym wspomaganiem zanikającej w sposób naturalny produkcji.

Wybiegając nieco dalej:

Jest taki silnik, nazywa się Stirlinga. Silnik ze spalaniem zewnętrznym. Ma sprawnosc realną ~90%. ( z REKUPERATOREM). Jest trochę duży, ale bezszelestny.Przy tym nie jest specjalnie ciężki. Nie nadaje się do samochodu, dlatego nie jest nagłośniony. Używali go Amerykanie w Wietnamie do zasilania radiostacji polowych.

Można zasilać go węglem, drewnem...

Mozemy takim silnikiem napędzać pompę ciepła i wtedy dopiero, ale NAPRAWDĘ, BĘDZIE TANIO.

No i możemy odciąć się od świata.

Dopiero wtedy mozemy poważnie myśleć o komputerze jako sprzęcie wspomagającym. Kiedy mamy własne zasilanie.

Oczywiście kluczem do całej koncepcji jest właśnie sprawny (pow 90%) rekuperator. Bez niego cały pogrzeb na nic.

Skutki ekonomiczne powyższej swiadomości wywołają predzej, lub później rewolucję w sferze enrgetyki.

GORĄCO POZDRAWIAM!

J23

sens iluzji czytaj ekonomia ,wykonanie podane w nawiasie.

sens docieplenia `nadmiernego` zawiera się właśnie w pieniążkach i właśnie jak polczysz to zobaczysz ,że nie ma to sensu(chyba ,że masz jakieś dane ,że np energia będzie rosła 5 razy szybciej jak inflacja. tylko przy tym wszystkim musisz brać pod uwagę jedną rzecz,że przy tak szybko postępującym rozwoju materiałów za 20 lat i Ty wyrzucisz docieplenie i ten ktoś kto go dał mniej i rozwiniesz sobie na poddaszu materialik o grubości 1 cm i pomalujesz sufit farbą kilka mikronów grubości i będzie jak w ulu)

HEJ!

ketiso ty to dopier wiesz co mnie dziwi że w szwecji już od dłuższego czasu istnieje izolacja poddasza 30 cm tak się zastanawim po co a dlaczego u nas w sprzedaży od conajmniej 3 lat jest oferowana wełna o grubości 250 mm to ci produceńci produkują to napewno dla siebie bo poco skoro starczy 20 cm a dalej to nieekonomicznie

ketiso,

a ty jesteś bez sensu.

Uczę się od Ciebie i piszę co myślę, nie podając dlaczego...

Z całym szacunkiem napisz choć 2 zdania, dlaczego nie uważasz jakiegoś roziwązania za dobre. To przecież jest Forum Muratora a nie jakaś gazeta polityczna (przepraszam, ale nie mogłem sobie odmówić...)

Witajcie!

Cieszę się na te wszystkie głosy, bo dyskusja jest coraz liczniejsza chociaz niestety niemerytoryczna.

Wczoraj kupiłem w Empiku kwartalnik "dachy i sciany". Są tam dokładne konstrukcje poszczególnych dachów i co...... W Polsce norma dla dachu to k=0,3, w Niemczech K=0,22, a dla domów energooszczednych k=0,15. Więc co my 0,3 a niemcy 0,22. Zrozumcie normy sa wymyslone przez ludzi, ministrów i rząd i dopasowane do warunków np. ekonomicznych danego kraju. Pomyslcie ile osób zrezygnowałoby z budowania gdyby kazano im wydac jeszcze wiecej pieniedzy na izolacje, a co powiedzieliby i sprzedawali producenci BT albo ceramiki ddyby trzeba było mieć K=0,2. Dlaczego niemcy kazą budować cieplej a my cieszymi sie ze spełninlismy normę.. która za 5-10 lat będzie przestarzałą technologią. Ale to juz pisałem.

MAcie racje to są rozwiazania droższe , ale w tym samym kwartalniku jest artykuł na temat broszury "polak mądry po szkodzie". Wydane przez ITB .Opisuja w sposoby i zasady budowy budynków energooszczednych. Piszą wyraznie, że przez dobór odpowiednich materiałów izoalcyjnych koszty budowy wrastaja 1-2% a koszty eksploatacji 20-30% ulegają zmniejszeniu. Np. obecnie promocja na wełnę 24 cm (twarde płyty elewacyjne) wynosi 65 zł za m.kw. Do tego 24 cm BT za 35-40 zł i .... za 100 zł masz materiał no sciany 0 wsółczynniku 0,16.

A teraz odpowiedzi na głosy w dyskusji.

1.Jest jasne, że samo ocieplenie ścian jest bez sensu. To zaoszczedzi np. 2000 KW rocznie czyli 260 zł rocznie, ale tu chodzi o rozwiazania kompleksowe. Sciany, dach, okna,wentylacja z rekuperatorem. Na przykadzie tego domu i wyliczenia z muratora nr 2 tego roku, przy zmniejszeniu wspólczynnika przenikania o 30-50 % uzyskujemy o 1500 zł tańsze koszty ekspoloatacji. Dal mnie duzo szczególnie jesli za 10-15 lat nie będę miał tyle kasy jak dzis ....albo zakończę swój zywot trochę szybciej i zostawie żonę i dzieci z domem , którego nie będą wstanie utrzymać.

2. na dach mozna dawać i 100 m ocieplenia tylko po co. Fachowcy w tym temacie twierdzą , że obecnie 25 cm to minimum (dla domów energooszczednych), mozna dawać 30. Więcej to bez sensu bo nie uzyskamy spodziewanego dalszego zmniejszania się wsółczynika. Po prostu zbliza on się do 0,12-0,15 a tyle wynoszą wszystkie niedoróbki i mostki termiczne. Wełnę obowiązkowo w dwóch warstwach pionowo i poziomo oaby ocieplic równiez krokwie.

3. Okna. Szyby okinne maja dwie wartości. Wsółczynnik K, oraz zdolność do przenikania promienii słonecznych. Obecny standard to K= 1,1 mozna tez zamówić 0,7 za dopłatą. (Pomyslcie czemu 3-5 lat temu standartem było 1,6 a 1,1 to był ekskluziw. trzeba tez dobrać szybę o wyskokiej przepuszczalnosci promieniawania słonecznego. To jest tak: z budynku nie ucieka bo ma np. K=0,7, a 50-70 % ciepła przepuszcza od zewnątrz. trzeba porozmawiac z producetami okien, ale nie zaczynac dyskusji .. "czemu tak drogo".

4.Wypowiedzi o silnikach nie do końca zrozumiałem, .....jestem tylko lekarzem.

5.Największe koszty to wentylacja z odzyskiem ciepła ale ja i tak robię wentylacje bez względu na to jaki dom buduję (chce mieś swierze pwietrze w zimie i chłodzenie z gruntowego wymiennika ciepła z lecie.

PROSZE WAS!!! NIE ZABIERAJCIE GŁOSU ... TO SIE NIE OPŁACA.......

TO WSZYSTKO ZALEZY KOMY I ILE MA KASY. JA JZEZDZE NOWYM VOLVO BO W PZYPADKU WYPADKU ..DLA MNIE OPŁACA SIE JEZDZIC NABEZPIECZNIEJSZYM SAMOCHODEM. DLA KOGOS INNEGO WYSTARCZY INNE AUTO.

CHCIAŁBYM ABY TO FORUM BYLO , KONKRETNYMI GLOSAMI W DYSUSJI NA TEMAT TECHNICZNYCH ROZWIAZAN NP:

- CZYM I JAK OCIEPLIC PODŁOGĘ NA GRUNCIE

-JAKIE ZNALEŻLIŚCIE OKNA I SZYBY,

-JAK ROZWIAZAC PROBLEM OCIEPLENIA SCIAN 20 -24 CM I POZNIEJSZEGO MOCOWANIA NP:. OSWIETLENIA, OKIENNIC

Oczywiscie ze ktos powie ze mam świra na punkcie wskazników przenikania ciepła. Byc moze ale na tym etapie budowy moge jeszcze wszystko przeliczyc i przekalkulowac. Znaleźć tansze a rónie ciepłe rozwiazania techniczne. I tu my z całej Polski mozemy sobie pomóc. (Promocje regionalne, napotkanie rozwiazania konstrukcyjne).

Przeciwników albo sceptyków takiego rozumowania proszę o przejscie na inne wątki np. "po co okna 1,1.. 3 lata temu wystarczyły 1,6 ": albo "nie ocieplajcie Ytonga producent twierdzi , że K=0,3 wystarczy"

Przepraszam za tę zgryzliwość, oczywiscie to forum i głos moze zabierać kazdy. Boje sie tylko ze znowu wątek formu rozmydli nam się wsrod głosów np. o flocie szwedzkiej.

Arkusz do obliczen przeslę w ciagu paru dni, kazdy bedzie mógł przeliczyc własne oszczednosci i koszty. Acha co do kosztów... cześć osób przeszła tutaj z forum o pompach ciepła więc zakładam ze ma dodatkowe 10000-15000 zł do zainwestowania w tanszą eksploatacje. Pomy ciepła tez są bardzo kosztowne.

Pozdrawiam Grzesiek

A moze ktoś ma tę publikacje "Polak mądry po budowie"!!