pitbull 28.01.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Jezeli juz to pojedyncza szyba + zestwa, ale czegos takiego nie widzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek r 28.01.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 w oknie skrzynkowym są dwa pakiety szyb zespolonych 4/16/4. pozwala to na osiagniecie lepszej izolacyjności. jeśli chodzi o przepuszczalność promieni słonecznych to naturalnie jest mniejsze, ale nie ma nic za darmo. możliwe jest zamontowanie jednej szyby pojedynczej, ale wdedy cały efekt termoizolacyjności nie daje takiego samego rezultatu. w związku z tym konieczne jest dokonanie wyboru albo - albo.tak na marginesie dodam aby koniecznie zwrócić uwagę na wielkości okien, gdyż one zawsze stanowią "dziurę w murze". z tego względu należy dobrać je tak, aby wpadała wystarczająca ilość światła i w jak najmniejszym stopniu wpływała na parametry które pogarsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.01.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 No właśnie.Czy jest jakiś złoty środek ? Albo jakaś zgrubna reguła mówiąca o stosunku powierzchni okien do powierzchni ściany (pewnie osobna reguła dla każdej strony świata ?).Albo jeszce uzależnienie od ilości dni słonecznych... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.01.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 1:8 (pow. okien do pow. podłogi). Nalezy zwrocic uwage na wysokosc slonca w roznych porach roku oraz na zacienianie obiektow sasiednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek r 28.01.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Pittbulna to jest norma PN-91/B-02020 "ochrona ciepla budynków"powierzchnia okiem stanowi sumę z 15% pasa o szerokości 5 m wzdłuż ścian z oknami i 3% pozostałej powierzchni. to jest oczywiście maksimum. jakie są wymogi dotyczące ilości wpadającego światła - nie wiem. [ Ta wiadomość była edytowana przez: JoteR dnia 2003-01-28 14:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Po stworzeniu wątku i kilku pierwszych wiadomościach zaniechałem go kolektory słoneczne, pompy ciepła, jakieś koszmarnie wyśrubowane współczynnikibyły nie dla mnie. Teraz zajrzałem tu ponownie i nareszcie zrozumiałem skąd tak duże zainteresowanie. Temat wątku jest po prostu mylący. Mowa jest o domu nie tyle pasywnym co energooszczędnym i to b. mnie interesuje Zacznę od podłogi na grucnie. Jakie są wsp. lambda dla kermazytu, styropianu 20 i ubitego piachu? Będę miał podłogówkę i ocieplenie podłogi jest dla mnie istotne. Tyle że cena 1m3 kermazytu podana jako 125 zł może być dla mnie zabójcza - muszę to dokładnie przeliczyć. Od montowania wszystkich okien nie otwieranych jako lekarz będę was odwodził. Pewien komfort psychiczny biorący się z otwarcia okna na wiosnę jest nie zastąpiony dla psychiki. Odpowiednia zawartość wilgoci i gazów w powietrzu z obiegu wymuszonego to nie wszystko. Ważny jest też szum wiatru, głos ptaków, czy wiosenny wietrzyk wyczuwalny na policzku, nie mówiąc już o promieniach słońca (szyba je przefiltrowywuje). Koncepcja przypomina mi próby zastąpienia wspaniałego dania papką z proszku. Przekonywanie się, że obie formy zawierają te same, dokładnie odmierzone porcje białka, węglowodanów i soli mieralnych jest bezprzedmiotowe Wełna 20 cm na ścianę jak najbardziej tak. Na pewno wezmę 15cm, bo wysepuje w standardzie, jeśli 20cm nie będzie nieproporcjonalne droższa (tak jak okna o ciut iinym wymiarze niż standard) to dlaczego nie. Dach podobnie 20 cm, może 25cm Problemem jest dla mnie wentylacja - jeszcze nie dokońca ją przemyślałem. Potencjalnie to najleprzy sposób na ograniczenie strat ciepła, ale za mało jeszcze w tym temacie się orientuję by mądrze zabrać głos na forum. Zastanowiło mnie tylko, czy wyloty powietrza poprowadzone z rekuperatora nie brudzą ścian (tak jak przy kominku) Po drugie w inst. klimatyzacyjnej rozwijają się dość paskudne mikroby z grupy bakterii atypowych -Legionelle - zastanawiam się jak rzecz przedstawia się w filtrach rekuperatora. Jak widzę są i inne łapiduchy na forum, może już któryś z was doczytał? W broszurce "Mądry Polak po szkodzie" zwrócili jeszcze uwagę na 2 ważne sprawy, ocieplenie obustronne balkonu i zakład z izolacji cieplnej na futryny okien. Bryłę przyszłego domu, dach i ustawienie względem stron świata mam wzorcowe (raczej intuicyjnie, nie wynikło to z oczytania) Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 na stronie http://www.kermazyt.pl obecnie mają promocję kermazytu sypkiego ze 120 na 65 zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.01.2003 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Współczynnik lambda dla keramzytu 10-20 firmy Optiroc wynosi 0,075. Jaki ma mszczonów nie wiem. Wełna mineralna rockwool jest standardowo produkowana do 24 cm grubosci. Rozwój bakterii w systemach klimatyzacyjnych jest przez recylkulację. W wentylacji mechanicznej z rekuperatorem recylkulacji się nie stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Jezier Dzięki za lambdę. Z recyrkulacją to nie do końca. Chodzi o filtry, prze które przechodzi powietrze. Jeśli tam się coś jednak zalęgnie (odp, temperatura, wilgoć i trochę zanieczyszczeń organicznych) to potem może niestety siać na cały dom. Masz jednak rację nie jest to chyba ta skala problemu co przy klimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.01.2003 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Ja montuję GWC. To powinno całkowicie wyeliminować problem z zanieczyszczeniami zewnętrznymi. Chciałem ale się rozmyśliłem i nie montuję GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Na stronie http://www.atlas.com.pl prezentują programik do wyliczeń U dowolnej ściany z dużą biblioteką materiałową. Odpowiedź dają bezpłatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr witt 04.02.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Hej, zainteresowanym polecam niemieckie strony http://www.passivhaus.de, lub http://www.passivhaus-institut.de. Mozna np. zobaczyć gotowe domy pasywne wraz zopisem i producentami np. okien. Niestety wszystko po niemiecku A jeśli chodzi o izolacje - czy znacie austriacką firmę europerl izolacje z lawy skalnej). Interesujace ale trochę drogie. (strona to chyba http://www.europerl.at) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 15.07.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Dzięki za rezonans, 1. Wentylacja od strony normatywnej zakłada pewne min. ilości powietrza wymienianego na jednostkę czasu. Normy "zakładają", że istoty żywe przebywają we wszystkich pomieszczeniach i w dodatku równocześnie. Czujniki o których mowa odpowiedzialne są diagnozę ilościową i jakościową przebywania istot żywych. Bo po cóż pełna wymiana powietrza "gdy nikogo nie ma w domu", albo gdy nawiedzi teściowa - trzeba z kolei gwałtownie zaktywizować wymianę powietrza. 2. Co do algorytmu, to będzie gotów gdy chata "zadziała", na razie formułuję warunki brzegowe określające zasady działania systemu ogrzewania i wentylacji. Najważniejsze z nich to czyste i "zdrowe" powietrze oraz maksymalna oszczędność energii (pieniędzy na emeryturze). 3. Co do projektu i wykonania - w połowie najbliższego roku, o ile spodoba mi się to co powstanie - spróbuję zaoferować gotowe urządzenia "potrzebującym". Dodam teraz tyle, że system łączy w sobie nie tylko nadzór nad wentylacją i ogrzewaniem ale energetykę budynku jako całość włączając w to zwykłe pztryczki i żarówki oraz system bezpieczeństwa budynku (włamania, pożary). Jest to swego rodzaju konkurencja dla EIB. Jerzy, mógłbyś napisać jak ci to wyszło. Też się przymierzam do zrobienia takiego sterowania na PLC, chyba Siemensa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G0ŚĆ 15.07.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 bnardzo szczytna idea. ja , z racji branży jaką się zajmuję , moge polecić okna. jeśli niski współczynnik to: --okna skrzynkowe --szyba niskoemisyjna , nawet 0,7 --szyby w oknach na ramkach tworzywowych (aluminium słabym punktem. -- specjalna konstrukcja okien (jeśli wzmocnienie stalowe nie ma wpływu na trwałość i użytkowanie to go nie stosować --na oknach rolety, co pozwoli w porach nocnych i nieobecności w domu na dodatkowe zminimalizowanie strat. przy takiej konstrukcji mozna uzyskać termoizolacyjność okna w granicach 0,6, a w nocy nawet do 0,5. teraz może coś jeszcze ale na tym się nie znam. gdyby tak przy domu wykonać zasobnik do wytwarzania biogazu z nieczystości powstałych w gospodarstwie domowym. wydaje mi się to racjonalnym pomysłem, gdyż można uzyskać pełnowartościową energię ze śmieci. Okna do domów pasywnych -- nie musza być skrzynkowe, są specjalne systemy okien z komorami wypełnionymi pianką U=0,7-0,8 -- szyby niskoemisyjne produkowane są nawet do 0,4 -- wzmocnienie stalowe zawsze ma wpływ na trwałość i użytkowanie, zawsze powinno być stosowane i to odpowiedniej sztywności, (ewentualnie wzmocnie np z włókien szklanych) -- rolety zdecydowanie polepszają izolacje termiczna szczególnie nocą gdy są najwyższe spadki temperatur. Wszystko wspaniałe, ale ile to razem wszystko kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renev 16.07.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 unibud ponoć buduje domy pasywneale niby z pompami ciepła troche trudno w to uwierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 23.07.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Witam, ponieważ pierwsze posty z tego wątku, jak i z tego http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?topic=5746&forum=44 - wątków bardziej o domach wysokoenergooszczędnych niż pasywnych - mają juz ponad półtora roku , to chciałbym poprosić o relację w jakim stopniu udało Wam się zrealizować tamte plany, na jakie rozwiązania energooszczędne zdecydowaliscie się ostatecznie, co Waszym zdaniem jest najważniejsze na etapie projektowania takiego domu. CZy taki dom musi być tak "brzydki" jak ten z muratora 12/2003? http://www.muratordom.wp.pl/6643_6014.htm Inne uwagi też mile widziane. Może jakieś nowe przemyślenia, pierwsze doświadczenia z kosztami użytkowania domów omc pasywnych. Interesuje mnie ten temat więc zachęcam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.07.2004 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Prawie dwa lata temu zakładałem ten wątek. Od początku nie miałem zamiaru budować domu pasywnego no i go nie zbudowałem. Zrezygnowałem też z wielu rozwiącań, które miałem zamiar zastosować prawie dwa lata temu. Kierowałem się praktycznie tylko i wyłącznie rachunkiem ekonomicznym. Jakiekolwiek utrudnienia byłem wstanie zaakceptować tylko wtedy kiedy nie ponosiły za sobą wydawania niepotrzebnych pieniędzy.No i tak moje ściany mają U=0,13, strop tak samo, podłoga ok 0,2.Ściany to 24 cm bK i 20 cm styropianu, Jednak styropian a nie wełna bo jest tańszy i lepiej izoluje.Strop nad parterem jest wypełniony 30 cm wełny mineralnej. Układałem wełnę w płytach a nie w granulacie bo znów taka wełna tańsza a i współczynnik przenikania ciepła też korzystniejszy od granulatu.Na podłodze ułożyłem 14 cm styropianu.Okna kupiłem całkiem zwykłe - drewniane ramy i szyby 1,1. Teoretycznie mogłem kupić cieplejsze ramy plastikowe 5-7 komorowe albo szukać nawet takich z wypełnieniem pianką poliuretanową ale drewniane są ładniejsze.Nie mam gwc bo uznałem, że zyski energetyczne są mizerne. Nie mam kolektorów słonecznych bo zdecydowanie za drogie są w stosunku do korzyści.Zakładam w tym roku rekuperator chociaż nie spodziewam się zysków na takim poziomie jak ponad rok temu.Podejrzewam, że cieplejsze przegrody oraz wentylacja z odzyskiem spowodowały kilkudziesięcioprocentowy spadek zapotrzebowania na energię grzewczą w porównaniu do projektu np.Z obliczeń teoretycznych i obserwacji praktycznych wynika, że moje roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania domu to ok 8mWh bez ciepłej wody.Dom ma 138m2 powierzchni i 400m3 kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszz 23.07.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Pozwól, że sprostuję - powinno być 8 MWh, a nie mWh (m - mili - 1000 razy mniej, M - mega - 1 000 000 razy więcej) A w ogóle - gratuluję zdrowego rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.07.2004 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Ok zapamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renev 26.07.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 trudno juz sobie chyba wyobrazic lepiej ocieplone ściany dlugosc kołków ?chyba, ze inny materiał pianka polifenolowa ponoc jeszcze bardziej izolujacaa wentylacja to i owszem w tak dobrze ocieplonym domu to chyba będzie kilkadziesiąt procent strat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts