Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

POdciągam temat :p

Jeszcze jedna uwaga, ale to na temat opłacalności budowy domu pasywnego. W tej chwili niestety nadal jest to nieopłacalne (tak samo moim zdaniem jak pompa ciepła). Trzeba wziąć po uwagę, że zdecydowana większość społeczeństwa buduje na kredyt. Nie widzę sensu ograniczenia kosztów ogrzewania o 3 tys zł/rok, jeżeli skutkuje to inwestycją rzędu 50 tyś zł, a co za tym idzie wzrostem raty kredytu o 250zł/mc czyli 3 tyś zł rocznie. ...

I tutaj pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią.

Projektowanie swojego domu ( drugiego ) zacząłem jakieś 2 lata temu, mając za sobą skończoną już budowę jednego. Ale to bez znaczenia, oprócz doświadczeń jakie nabyłem.

Projektowanie zacząłem od wykonania kosztorysu. Bezwzględnie to I etap u mnie. Założenie : budżet=constans ! Takie mam możliwości.

W tym kosztorysie założyłem kocioł kondensacyjny na GZ-50 z rurą w działce = 0 ( zero ) kosztów doprowadzenia gazu, ale projekt konieczny.

Podłogówka itp.

Koszty ogrzewania i cwu, o ile pamiętam na poziomie 2,5-3,3 kzł ze średnio ocieplonym domem. Docelowo zrezygnowałem z GZ-50.

Obecnie bez zmiany kosztów budowy*, ( tu gwiazdka - zmiana cen materiałów i robocizny w czasie, ale bez wpływu na system ogrzewania. Budżet = nadal constans, przecież przychody i zdolnośc też wzrosła ), inaczej mówiąc mogę udowodnić, że nie zmieniając kosztów budowy ... zaprojektowałem dom, w którym roczne koszty c.o+cwu są poniżej 900 zł. A treraz pracuję nad zejściem poniżej 500 zł. Właściwie osiągnąłem 450-480 zł i pracuję nad zejściem poniżej 400 zł. Rocznie :p

Ciągle bez zwiększania kosztów budowy.

Istotą jest to, że przerzuciłem koszty inwestycji z kotłowni, projektów, abonamentów itd. na rzecz ocieplenia, uproszczenia instalacji i stosownych urządzeń oraz rozwiązań.

Kosztów swojej pracy nie liczę. Takie dziwaczne hobby :wink:

Nie istotne jest czy płacę gotówką z zasobą, czy z kredytu. Pieniądze nadal z tego samego źródła.

Realna ilość jednostek płatniczych na budowę ciągle jest taka sama.

Zysk, to coroczne kupony za energię.

Ale jak udasz się do sklepu, a w dodatku w Niemczech, po seryjne, gotowe rozwiązania, to faktycznie tanio nie będzie.

Tam też muszą z czegoś żyć. :lol:

mpoplaw

Trochę się mylisz co do mnie. Ja zamierzam wybudować parterowca ok. 120-130m3 za 200 tyś razem z jakimiś podstawowymi meblami i sprzętem. Do bogatych więc nie należę :) Też chcę wybudować dom jak najlepiej ocieplony, żęby koszty ogrzewania były jak najniższe, ale nie kosztem wzięcia większego kredytu. Tylko o to mi chodziło. A dom 3 litrowy to zdaje się nadal nie jest dom pasywny (czy się mylę?) który nie potrzebuje ogrzewania. Ja po prostu się zastanawiałam nad budową domu pasywnego i wyszło mi że to jednak niestety nadal nie jest w Polsce zbyt opłacalne. Ale budowa domów superenergooszczędnych jak najbardziej.

Powiedz jeszcze skąd masz reku za 2,5 tys??? Sam robiłeś? Bo ceny o których słyszałam mnie przerażają. Z GWC zrezygnowałam, bo bardzo nie wielkie korzyści, z solarów też bo moim zdaniem długo się będą zwracać. Ale reku obowiązkowo tak jak docieplenie 20cm styro na ścianach.:)

Pozdrawiam

gosciu01

Powiedz jak Ci się udało zejść tak nisko z kosztami ogzrewania?? Naprawdę mnie zainteresowałeś. Nie sądziłam że można :) Ja chcę normalne grzejniki, a ogrzewane kominkiem z płaszczem wodnyma wspomagająco kotłem elektrycznym.

mpoplaw wszystko Ci napisał :wink:

Wszystko znajdziesz w tym forum, albo w kilku innych, a czytania conajmniej na całą zimę :lol:

Jeśli chcesz szybko i bez wkładu własnej pracy ( nauki i wiedzy ) to kosztuje drogo. Pilnując budowy mając o tym pojęcie można pasywny lub 3 litrowy zrobić "w tych samych pieniądzach".

Pewne elementy trzeba zrobić samemu, lub conajmniej zaprojektować dokładnie na miarę Twojego domu, nie za duże i nie za małe, a wykonane prawidłowo beda duuuużo lepsze od seryjnej produkcji.

Ale aby nie przelewać pustego w próżne, skoro padło pytanie, podam kilka wskazówek.

Zasada I.

Energię raz dostarczoną do domu nie wypuszczaj za żadne skarby, a właściwie maksymalnie ogranicz jej stratę.

Zasada II

Energię, którą coby nie mówić jednak musisz dostarczyć, dostarczaj najtaniej jak tylko zdołasz to zrobić. A warunki posadowienia każdego budynku są inne.

Zasada III

Nie ma kompromisów podczas budowy i wykonania. Pilnuj fachowców i dokładności wykonania.

Ad I.

Usytuowanie budynku na działce według stron świata.

Rozmieszczenie pomieszczeń w domu ( gospodarcze od północy ).

Wielkość zacienień i drzewa wokół domu.

Należy zaprojektować przegrody zgodnie z zasadami domów pasywnych. Nie będę tego zagadnienia opisywał, gdyż znajdziesz dane na każdej tematycznej stronie.

Zwrócić uwagę na punkty newralgiczne. Mostki termiczne.

Wentylacja wyłącznie mechaniczna z rekuperacją + GWC.

Podział zużytej wody na szarą i brudną. Z szarej odzysk ciepła ( u mnie ).

Ale takie szczegóły jak doprowadzenie cieplejszej wody ( rekuperowanej tą szarą ) do pralki i zmywarki. Temp. ok. 17C. To tylko 10K, ale policz ile „kaski leci” przez rok.

Odpowiednio usytuowane nawiewy wentylacji, ale i całej instalacji.

I pewnie wiele innych …

Ad II.

Maksymalnie zwiększyć zyski słoneczne, pamiętając o tym aby latem z domu nie zrobić sauny. Można !

Korzystać z taniej taryfy prądu. Zaprojektować akumulację ciepła.

Wykorzystać pompę ciepła. Inne pomysły to solary, kolektor dachowy ( nie mylić ze słonecznym ). Ogrzewanie ( bo być musi ) niskotemperaturowe, czyli podłogówka i to nie taka jak opisywana typowo już w materiałach producentów systemów.

Ad III

Styropian k=0,032 w najgorszym przypadku k=0,036, chyba że lubisz otwory strzelnicze

Okna U=0,8 ( szyby U=0,5 ), jak najmniej ram, najlepiej fixy, brak szprosów.

Forumowicz j-j aby uniknąć mostków fundament/ściana stosuje drogie szkło piankowe jako izolator. Niestety BEZ KOMPROMISÓW. Można to rozwiązać nieco inaczej, trochę gorzej, ale sporo taniej.

Wata w dachu też najlepsza, Anie taka jaką mają akurat na składzie.

Oj dużo by pisać…

Ale chyba lepiej poczytać, bo wszystko już tu opisano.

Nie jestem w stanie w jednej wypowiedzi opisać to co wymaga wielu, wielu stron.

P.S.

Wartości, które podałem powyżej są wartościami projektowymi według obecnych cen energii, ale z pewnym marginesem na "poślizg" np. złe wykonanie, bardziej srogą zimę itp.

Nie sądzę, abym wiele się pomylił w obliczeniach, które przerobiłwm ręcznie i w kilku programach ( OZC, Termika, Exel ).

A nawet jeśli pomyliłem się o 20%, 50%, a nawet 100%, chociaż dwie ostatnie wartości są mało prawdopodobne, to i tak sumarycznie w peelenach wychodzą nadzwyszaj dobrze :D

I jeszcze dwa aspekty.

Primo.

Co do odsetek od kredytów.

Czy odsetkami nie są comiesięczne opłaty za ogrzewanie typowo zaprojektowanego domu. np. 600 zł vs. 80 zł dla domu pasywnego ?

Secundo.

Koszty ocieplenia i urządzeń rekuperacyjnych to spory wydatek.

Ale w pewnym momencie przekraczasz tę cienką zieloną linię, kiedy nie inwestujesz w kotłownię, doprowadzenie np. gazu, projekty, pozwolenia etc.

Tym samym koszty budowy stają się podobne.

Trzeba mieć tylko tę odwagę przekroczyć cienką zieloną linię.

I bez własnego wysiłku się nie obędzie.

Powodzenia i do dzieła !

Dziękuję za odpowiedzi :)

Studiowałam tu już sporo wątków na forum, ale widać nie dotarłam do tych o których piszecie. Przeczytam o domach 3, 5-litrowych lub pasywnych i poszukam dalej :) Czasu mam sporo, choć już od 2 lat staram się dowiedzieć jak najwięcej, z tym że ciągle zmieniają się pomysły. Na początku nic nie wiedziałam o domach energooszczędnych. Dopiero od paru miesięcy staram się o nich dowiedzieć jak najwięcej. Wierzę że się uda.

Pozdrawiam

Dorota

Dziękuję za odpowiedzi :)

Studiowałam tu już sporo wątków na forum, ale widać nie dotarłam do tych o których piszecie. Przeczytam o domach 3, 5-litrowych lub pasywnych i poszukam dalej :) Czasu mam sporo, choć już od 2 lat staram się dowiedzieć jak najwięcej, z tym że ciągle zmieniają się pomysły. Na początku nic nie wiedziałam o domach energooszczędnych. Dopiero od paru miesięcy staram się o nich dowiedzieć jak najwięcej. Wierzę że się uda.

Pozdrawiam

Dorota

Jeśli będziesz mieć pytania, to pytaj śmiało, po to jest forum i każdy kto tylko będzie potrafił z pewnością pomoże. Dobrze jest jednak pytać o konkretne rozwiązania, bo inaczej to książkę można by napisać :wink:

• 1 month później...

Dla walczących z tematem

Firma BASF od paru lat zajmuje się tą tematyką - oszczędności energii, budownictwa pasywnego itp.

Kilka interesujących linków:

http://corporate.basf.com/basfcorp/html/e/energieeffizienz/index.htm

http://www.corporate.basf.com/en/stories/wipo/null-heizkosten-haus/?id=Cq-WEBcsSbcp-Kb

Informacje firmy konsultingowej Luwoge - w sprawach doradztwa energetycznego.

Luwoge - to zarazem spółdzielnia mieszkaniowa, gdzie prowadzi się eksperymenty inwestycyjne z zakresu oszczędności energii.

Świetne połączenie teorii z praktyką

http://www.luwoge.de/innovationen.html

Materiały do budownictwa pasywnego

http://corporate.basf.com/basfcorp/html/e/energieeffizienz/products.htm

w szczególności wart uwagoi jest styropian wykonany z Neoporu - klasa przewodności 032 lub 035 według niemieckich wymogów. Świetny materiał do budownictwa pasywnego. Nim docieplają budynki wg projektów Luwoge.

http://www.neopor.de

Wiesz - ja próbowałem przedrzeć się przez ten marketing BASF-owy i od prawie dwóch miesięcy oczekuję na konkretne oferty cenowe na ich produkty. Przysyłają (po kilku przypomnieniach) bądź to karty katalogowe produktów lub też ceny tynków i farb elewacyjnych. Ceny na Neopor jeszcze się nie doczekałem. Ale wciąż próbuję!

pzdr.

-romwis

do romwis

izolacje na bazie neoporu produkje polska termoorganika i swisspor

Ja tez będę budował dom energooszczędny, mam juz projekt, u mnie w Gdańsku jest Polski Instytut Budownictwa Pasywnego i mozna u nich się skonsultować w sprawie rozwiazań pasywnych, prowadzą oni szkolenia (ok. 200-400zł) nt. projektowania domów pasynych, wydaja też ksziążki z informacjami jak poprawnie ocieplic dom, jest też dom pasywny pokazowy w którym można naocznie sprawdzić jak taki dom wygląda w realu,

w moim przypadku dom nie bedzie pasywny a energooszczędny,

jest też dom pasywny pokazowy w którym można naocznie sprawdzić jak taki dom wygląda w realu

jakieś WWW by się przydało

ja znam dwa domy, u Lipińskich byłem i widziałem. I bedę budował ale nie pasywny tylko w wersji energoszczędnej (4 litry)

http://www.domy-pasywne.pl

drugi jest w legionowie ale raczej nieszczęście :) brzydki, mało funkcjonalny:

http://www.katalogprojektow.pl/artykuly_plyta_fundamentowa.php#pasywny

Domy pokazowe są fajne ale trzeba brać pewną poprawkę na technologię z której są wykonane, z reguły sa te materiały które inwestor dostał od swoich partnerów za darmo. Niekoniecznie najlepsze i niekoniecznie najtańsze rozwiązania.

• 1 year później...
Jestem początkującym Bobem Budowniczym. Mam prośbę do starszych kolegów grzejących pradem, na który jestem w 100% zdecydowany. Jak powinna być zbudowana płyta fundamentowa z elektrycznym ogrzewaniem tak aby zminimalizować straty? Jaki powinien być jej przekrój? Jak obliczyć zapotrzebowanie budynku na energię (130qm)? Może ktoś jest w stanie polecić rzetelnego projektanta i wykonawcę ogrzewania elektrycznego z województwa lubelskiego lub mazowieckiego?

• 2 months później...

zapraszam do zakładki GALERIA na stronie

zaprezentowałem tam kilka ostatnich zdjęć z 30 cm elewacji domu

po ociepleniu robiłem badania przepuszczalności okien pasywnych.

na zewnątrz +17 stC

przy szybie od wewnątrz - od strony południowej (słońce świeci) 23stC

u sąsiada przy tradycyjnych szybach przy szybie było +32 stC

może uniknę rolet.

• 1 year później...

Zainteresowanych tematem paraizolacja przy budowie domów i innymi tematami takimi jak: ocieplenie, izolacja, materiały izolacyjne, izolacja termiczna, wyciszenie pomieszczeń ZAPRASZAMY do wątku eksperta URSY.

Na pytania -
jeszcze tylko przez kilka dni
- odpowiada URSA

Porady Eksperta:
http://forum.muratordom.pl/forumdisp...łna-mineralna

URSA Polska jest producentem szerokiej gamy materiałów izolacyjnych. Podstawowe produkty firmy to
wełna mineralna URSA GLASSWOOL
oraz
polistyren ekstrudowany URSA XPS
, a także nowość w ofercie -
biała wełna mineralna PURE ONE
. Dzięki nim producent zapewnia wiele rozwiązań w zakresie
izolacji termicznej
i
wyciszenia pomieszczeń
.

Materiały izolacyjne, ocieplenie dachu, ocieplenie poddasza, izolacje techniczne, izolacja ścian, sufitów i podłóg – URSA oferuje rozwiązania dla wszystkich.

Czekamy na Państwa pytania

Pozdrawiamy

• 9 months później...