Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czytam tak sobie te wasze pomysły i oczom nie wierzę!! może jestem nienormalny, ale ludzie, co to za pomysły - podgrzewanie ściekami wody, 30 cm wełny na poddaszu.... wiem, że ktoś może mieć dużo zbędnej kasy, ale czy jest sens wyrzucać ją w błoto?? przecież jest wysokie prawdopodobieństwo, że koszty realizacji tych waszych pomysłów nigdy się nie zwrócą, a jak już to po wielu latach!! jestem za racjonalnym budowaniem, ale nie wpadajmy w skrajności - proponuję więcej zdrowego rozsądku!!

Arek,

jeśli masz zdrowy rozsądek i jako taki pomyślunek po przeczytaniu całęgo wątku to już wiesz, że Twój głos nic nie zmieni. Ludzie, dla których warto dać 30cm i warto inwestować w technologie "domu pasywnego" na pewno nie zwrócą uwagi na Twoje argumenty BEZ żadnych konkretów.

Jeśli masz argument poparty wyliczeniami czy konkretnymi faktami to wal !

A jeśli masz masz mówić o rozumie, sensie i rozsądku to zmień forum albo przynajmniej wątek.

Do Grzegorz40: Tak juz jest ale buduje na Litwie :smile:

A okien jeszcze nie zamawialem, bede to robil na wiosne, jak dostane kredyt, wtedy dowiem sie rowniez o tym zapelnianiu profili pianka (ile to kosztuje). Po prostu juz wybralem firme, ktora za rozsadna cene proponuje najwiecej.

Tutaj http://www.aluplast.com.pl/p_00_idx.html mozna poczytac o oknach aluplastu Passiv Haus. Chociaz jak ja wybieralem, to okna z Rehau profilu byly tansze (moze to tylko u nas).

Pozdrawiam zapalencow na Passiv Hausy :smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: kaKa dnia 2002-11-27 09:55 ]

Z tą kalenicą to nie jest takie krytyczne ułożenie, to bierze się z tego że ściany szczytowe mają większą powierzchnię (wysokość) i ta ściana winna być zwrócona na południe bo na niej możliwość umieszczenia większej powierzchni okien,

Jest jeszcze jedno spostrzeżenie okna winny być odpowiednio oświetlone w zależności od pór roku kąt padania światła w lecie to 60 st a zimą jakieś 16st dlatego zrobienie okapu który latem zasłoni okno całowicie a zimą odsłoni calkowicie jest istotne.

co do okien nieotwieralnych nie będę pisał o wadach ale moja żona chwali sobie takowe jak przyjdzie je wymyć, druga sprawa to ich szczelność, ale nie można ich umieszczać wysoko tak aby był dostęp do mycia od zewnątrz.

i tu kłania się projektant który powinien to wszystko przewidzieć i te wszystkie uwagi zebrać w całość.

On 2002-11-27 08:02, Arek99 wrote:

czytam tak sobie te wasze pomysły i oczom nie wierzę!! może jestem nienormalny, ale ludzie, co to za pomysły - podgrzewanie ściekami wody, 30 cm wełny na poddaszu.... wiem, że ktoś może mieć dużo zbędnej kasy, ale czy jest sens wyrzucać ją w błoto?? przecież jest wysokie prawdopodobieństwo, że koszty realizacji tych waszych pomysłów nigdy się nie zwrócą, a jak już to po wielu latach!! jestem za racjonalnym budowaniem, ale nie wpadajmy w skrajności - proponuję więcej zdrowego rozsądku!!

Podgrzewanie wody ściekami prawdopodobnie nie ma sensu ekonomicznego. Po prostu nie ma na rynku tanich popularnych rozwiązań. Jednak 30 cm wełny na dach jest bardzo trafną inwestycją. Wełna jest tania, potrafi kosztować poniżej 100 zł za m3. Robiłem oblicznia dla droższej wełny w granulacie za 140 zł/m3 i okazało się, że takie rozwiązanie już w 7 roku przynosi zyski. Oczywiście mój dom będzie grzany tylko i wyłącznie prądem i dla prądu robię obliczenia.

Wrócę jeszcze do okien.

Czy ktoś ma doświadczenia z oknami gdzie zamiast szyby jest zastosowana specjalna folia. (Opisywany w jednym z muratorów - chyba artykół sponsorowany). Współczynnik przewodzenia 0,7 lub 0,4. Jak to się sprawdza.

Mam też prywatny pomysł na połączenie rekuperatora z wymiennikiem ciepła gruntowego i kominka (na razie w fazie projktu - skończyłem dopiero dach)

1. Wymiennik gruntowy 15mb z dwóch równoległych rur fi 150.

2. Rekuperator

3. Powietrze z rekuperatora skierowane do baby kominka i stąd rozprowadzone do wszystkich pomieszczeń.

4. Na lato skrót omijający kominek.

Sądzę, że to będzie działać.

I jeszcze jedno oprócz dużej izolacji należy zwrócić uwagę na jakość wykonania. Szczeliny pomiędzy styropianem po 1,5 cm (panie jak bym inaczej kład to bym na chleb nie zarobił) niweczą najlepsze pomysły.

Na pewno takie nieotwierane okna są tanie. Ale wiosną, kiedy na dworze jest 15 stopni przyjemnie jest otworzyć okna. W mieście tego może nie słychać, ale na wsi nie tylko świerze powietrze wpada do domu przez okna. Jest jeszcze śpiew ptaków i inne odgłosy przyrody. A spanie przy otwartych oknach jakie jest przyjemne. Poza tym z takiego domu o nieotwieranych oknach ciężko jest uciec.

Wracam do tematu

Mamy ciepłe ścany, (ocieplenie 24cm)

mamy ciepłe okna, (U=0.3 dla szyby)

mamy wentylację z odzyskiem (rekuperator, GWC)

a teraz ciepła woda użytkowa

załóżmy że rodzina 4 osoby, wszyscy się kąpią raz dziennie a wanna ma 100 litrów czyli wylewamy 400 litrów wody o temp. np 25st a wejściowa była 15st (strata 400litrów o temp 10st)

do ogrzania tej wody potrzebujemy ok 6.7kWh i tak przez cały rok zużyjemy 2445 kWh za co zapłacimy 850zł nie licząc innych potrzeb mycie rąk garów itp

i co

i nic nie ma urządzeń które próbują odzyskać tę energię

ocieplając dom iwestujemy w materiał ociepleniowy ale zyski sa już niewielkie bo zmiana U=0.25 na U=0.2 przynośi zyski ok 200zł rocznie (zależnie czym grzejemy i jaki dom) i teraz mam pytanie jaki sens widzicie w tym aby zaoszczędzić 200 zł rocznie a beztrosko wylewać w kanał 5 razy więcej

Zaraz podniosą się głosy że głupi itp. ale jak kilka lat temu kupowałem wełnę 30cm to tez take głosy słyszałem

myślę że dalsze inwestowanie w osieplenie jest już nieracjonalne

trzeba teraz zająć się innymi stratami typu woda i wentylacja

No, no !

Ciekawe.

Czyli szukamy rozwiązania do oddania tego ciepła zimnej wodzie, która potem będzie znowu podgrzana jako c.w.u , tak ?

Był kiedyś pomysł, żeby rurę wejściową zimenj wody przepuścić przez szambo, zakładjąc że szambo ma wyższą temperaturę niż zimna woda.

Ale w szambie mięsza się i ciepła i zimna i szambo grzeje kotoczenie więc chyba niewiele by się uzyskało.

Czytałem też o czynnych wymiennikach ciepła, zbudowanych na takiej zasadzie, że ciepło z jednego zbiornika było pobierane przez wężownicę, w której była ciecz o odpowiedniej temperaturze parowania. Potem skraplanie następowało w innej wężownicy, która umieszczona była w odbiorniku ciepła.

Taki wymiennik powinien być bezobsługowy.

Ja to widzę tak. Nie słyszałem o urządzeniach, które odzyskują ciepło ze ścieków. Rozwiązaniem jest stosowanie kolektorów. Ciepła woda latem jest za naprawdę niewielkie pieniądze. Poza tym trzeba oszczędzać ciepłą wodę. Baterie termostatyczne, prysznic. Zimą woda oddaje ciepło otaczającemu powietrzu w związku z tym jest ono odzyskiwane przez rekuperator. A więc trzeba tanio grzać wodę i oszczędnie jej używać.