Maco 29.11.2002 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 endriu,podoba mi się Twój pomysł !Można go trochę rozwinąć w "japońską" stronę.A to po to, żeby nie było zbyt dużego czekania między kąpielą jednego domownika i drugiego. W Japonii (podobno) jest tak, że cała rodzina myje się razem najpierw pod prysznicem a do wanny wchodzą po kolei (po starszeństwie). Jak są goście to najwyższym zaszczytem jest "dopuszczenie" do ceremenii. W ten sposób jest tylko jedna wanna wody (wanna japońska jest znacznie krótsz ale za to głębsza przez to w niej się siedzi po szyję w wodzie. Woda zw takiej wannie o wiele wolniej traci ciepło), którą można zostawić. A teraz wątpliwości. Nawet jak zostawimy na parę godzin to woda się ostudzi minimum do 20 stopni. Dalej mamy 10 stopni różnicy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 29.11.2002 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Mam tu takie "cóś": http://www.isomax.stollar.com.pl/cotojest.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 29.11.2002 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 nie całkiem mi o to chodziło ale czy dla dziesięciu stopni warto budować wymiennik to koszty chyba że tak jak w innym przypadku rura w rurze ale co się stanie gdy to się zapcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.11.2002 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Taka woda z kąpieli to z drugiej strony woda "szara", którą się w niektórych rozwiązaniach magazynuje (tak jak deszczówkę). Jeśli taki magazyn (zbiornik) byłby dobrze ocieplony i przez niego przechodziłaby rura zasilająca zbiornik c.w.u to można by energię z wody kąpielowej odzyskać.Woda szara to także woda z umywalek i pryszniców. Jakbym miał piwnicę w projekcie to bym chyba tak rozprowadził kanalizację i instalację wodną żeby w przyszłości takie coś zmontować. Teraz tak patrzę na teoretyczne obliczenia januszka i trochę chyba one są za duże. Przynajmniej w mojej rodzinie nie wszyscy kąpią się codziennie w PEŁNEJ wannie. Do obliczeń zakłada się średnie zużycie ciepłej wody 60l na osobę. Przy 4 osobowej rodzinie i 1,736W energii potrzebnej do ogrzania litra wody mamy 3650kWh rocznie. Część c.w.u zużywa się w kuchni i pomieszczeniu gospodarczym więc jest nie do odzyskania. Załóżmy, że 80% można wykorzystać co daje 2920kWh rocznie (nie tylko kąpiele ale także prysznice, mycie twarzy, rąk, zębów,...). Stosując 22,8 gr za kWh mamy 665zł.Teraz, jeśli nasz wymiennik ciepła będzie miał sprawność 80% (założenie) to mówimy o 535zł potencjalnych oszczędności rocznie. No i jak ktoś leje zimną wodę (niektórzy lubią mycie zębów zimną wodą) to sprawność całego systemu maleje. No sam nie wiem czy warto dalej główkować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 02.12.2002 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 te obliczenia tylko dla dni zimnycha z tym zbornikiem to chyba to jest rozwiązanie najrozsądniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.12.2002 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Zbiornik nie jest dobry. Będzie w nim raczej zimna woda. Nawet jeśli uzyska się dużą sprawność to całe zimno będzie siedziało w zbiorniku. Dobry byłby wymiennik ciepła podobny do rekuperatora, ale on działałby tylko przy ruchu ciągłym w dwie strony, niestety nalewanie wody do wanny już nie spełnia tego warunku. Moim zdaniem szkoda zajmować się odzyskiwaniem ciepła z CWU. Lepiej pomyśleć jak ograniczyć ilość energi do przygotowania CWU. Ja jestem zdecydowany na kolektory słoneczne. Liczę na zysk w okolicach 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.12.2002 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Jeśli zamierzacie przygotowywać c.w.u. na drugiej taryfie to jakie zakładacie spadki temepratury przez dzień. Na innym wątku o zasobnikach wieści są dość przykre - 20 stopni przez noc.Czy myślicie o jakimś baaardzo grubym ociepleniu zbiornika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.12.2002 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Czytałem tamten wątek. Nie wiem z czego to wynika. Chciałem kupić zbiornik z podanymi parametrami. Nie wiem co zrobię, jeśli zamiast spadku temp. o 1-2 stopnie przez dzień temperatura spadnie mi o 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 02.12.2002 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Straty spowodowane są głównie przez cyrkulację. Trzeba super ocieplić wszystkie rury ciepłej wody, oraz wszelkie połączenia do zbiornika. Jakikolwiek goły przewód do mini radiator. Innym rozwiązaniem jest instalacja obiegu tylko tam gdzie jest to niezbędne, a w innych pomieszczeniach pojemnościowe ogrzewacze, które będą ładowały się w nocy. Dodatkowo kuchnia i główna łazienka powinny być obok siebie i obok zbiornika c.w.u. (podłączonego do kolektora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.12.2002 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Oglądałem reklamy w necie bojlerów, gdzier podają spadek temperatury wody 0,2 stopnie na godzinę, i czas nagrzewania zbiornika 2 godziny. W tym momencie nie ma problemu z II taryfą. A cyrkulacja to oczywiste straty, woda stygnie w rurach. żadnej rury nie da się tak ocieplić, jak zbiornika. Jak ma być oszczędnie, żadnych cyrkulacji. Bojler blisko odbiorników i rurki o małym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.12.2002 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 W moim domu rurki miedziane będą umieszczone w warstwie izolacji w ścianie (szkielet). Czy to wystarczy, czy należy jeszcze bardziej izolować ? Czyli można zainstalować jeden większy zbiornik przy łazience i drugi mniejszy przy kuchni... ciekawy pomysł... innymi słowy proporcjonalnie do zużycia...A czy ktoś przeprowadzał analizę kosztów utrzymania bojlera i przepływowego podgrzewacza wody w funkci zużycia. Na ile małe zużycie powoduje, że montaż bojlera staje się nieopłacalny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.12.2002 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 pik33,A możesz podać namiary na te zasobniki ?Czy myślisz, że dodatkowa izolacja jeszczeby poprawiła (zmniejszyła) prędkość ochładzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.12.2002 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Chalo chalo te ciepło które tracimy w zasobniku lub w obwodzie cyrkulacyjnym zostaje oodane wewnątrz domu więc nie ma strat ciepła w ogólnym rozrachunku (no chyba że ktoś porwadzi instalację na zewnątrz budynku) mnie chodzi o to co wylewamy bezpowrotnie te szacunki są zaniżone i wcale nie są takie małe z doświadczenia wiem ile się płaci za energię elektryczną jeśli ktoś posiada bojler elektryczny niech się wypowie.jeden z moich przedmówców powiedział że się nieopłaca inwestować w jakiś odzysk ciepła z wody wylewanej to ja się pytam gdzie logika skoro nie opłaca się inwestować w straty 1000zł a opłaca się inwestować w ocieplanie żeby zyskać tylko 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 03.12.2002 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 A choćby tu: http://www.elektra.pl/pol/02d/main.htm Mają mieć 0.2 stopnia na godzinę. Co do tego ciepła co to idziue z bojlera na podgrzanie domu, to #1: nie chcę podgrzewać go latem, #2: chcę podgrzewać w domu to, co chcę, a nie to, co mi podgrzeją efekty uboczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 04.12.2002 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Dołączam się do dyskusji, Dom ma być jak najmniej energochłonny, zamierzam osiągnąć współczynnik zapotrzebowania energetycznego E<= 10kWh/m3*rok Stan surowy - już jest: - ściany z betonu komórkowego M400 36cm, izolacja - wełna ROCKWOOL 10cm, tynk mineralny - poddasze częściowo nieużytkowe, dachówka, tzw. pełne deskowanie i papa, izolacja - wełna ROCKWOOL 30cm bez paroizolacji - okna dachowe z szybami U=0.4W/m2*K - okna - szukam szkła U=< 0.7W/m2*K - podłoga na gruncie - izolacja przede mną - stropy - system "sukiennik" - tragarze styropianowe, 19cm na gotowo i już z izolacją 15 cm styropianu Ogrzewanie i wentylacja - do wykonania w 2003r.: - ogrzewanie powietrzne, kondensacyjny piec gazowy z płynną regulacją obrotów wentylatora - rekuperator na wylocie - za rekuperatorem pompa ciepła powietrze /woda dogrzewająca CWU - czerpnia powietrza poprzez żwirowy wymiennik gruntowy - wodna próżniowa bateria słoneczna + kominek z płaszczem wodnym stanowią podstawowe żródło energii dla CWU - bateria fotowoltaiczna dla pokrycia zapotrzebowania pieca i wentylacji oraz automatyki sterującej - czerpnia powietrza, rekuperator i pompa ciepła oraz odp. zawory siłownikowe w kanałach wentylacyjnych zestawiane są automatycznie tak by optymalizować bilans energetyczny powietrza zależnie aktualnych warunków atmosferycznych - piec i wentylacja sterowana jest przez automatykę własnego pomysłu i wykonania na podstawie wskazań czujników temperatury, cawartośći CO2, wilgoci i "odorów" umieszczonych w każdym pomieszczeniu Uwaga: bardzo pomocny w analizach i bilnsach jest program określania współczynnika U i E udostępniony przez firmę ROCKWOOL, program uwzględnia właściwie wszystko na co może mieć wpływ inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 04.12.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Czy moglibyscie podac wzor na obliczenie zapotrzebowania na cieplo na rok? Chcialbym obliczyc ile wyjdzie dla mego domku. Wiem, ze jest w Muratorze 2/2002, ale nie mam mozliwosci takiego dostac. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andz 04.12.2002 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Na stronie http://www.elkrak.com.pl (wszystko na prąd) są dane dotyczące podgrzewaczy pojemnościowych. Dla dwóch różnych producentów zużycie energii dla podtrzymania temperatury wody 65 stopni wynosi ok. 1,5 kWh na dobę. Ale myślę, że to są wyniki bez pompy cyrkulacyjnej. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.12.2002 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 KaKa, Nie dostałeś obiecanych przez Redakcję roczników ? A to nieładnie.... Zajrzyj na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.12.2002 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Jestem pod wrażeniem JerzyB. Sam zaprojektujesz i wykonasz automatykę dla swojego domu? I mam pytanie o ten program. Firma Rockwool udostępnia go na www, czy trzeba specjalnie o niego poprosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.12.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 JerzyB,A czy możesz się pochwalić algorytmem (albo algorytmami) sterowania wentylacją i ogrzewaniem ? Z tego co rozumiem, to Twoja wentylacja będzie się włączała wtedy kiedy w pomieszczeniach przkroczone zostaną pewne parametry powietrza (np CO2) ?Czyli inna instalacja niż założenie stałej wymiany 30m3/h na osobę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts