Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taka definicja domu pasywnego zakłada obok niskich strat pokaźne zyski wewnętrzne. Czy obok słońca rozważa się np. minimalną gęstość zasiedlenia domu. Wiadomo powszechnie, że im więcej ludzi na pewnej przestrzeni tym więcej ciepła z metabolizmu ale też AGD, oświetelnia etc. Czy są jakieś symulacje?

• 10 months później...
Witam,

ponieważ pierwsze posty z tego wątku, jak i z tego

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?topic=5746&forum=44

- wątków bardziej o domach wysokoenergooszczędnych niż pasywnych -

mają juz ponad półtora roku :) , to chciałbym poprosić o relację w jakim stopniu udało Wam się zrealizować tamte plany, na jakie rozwiązania energooszczędne zdecydowaliscie się ostatecznie, co Waszym zdaniem jest najważniejsze na etapie projektowania takiego domu.

CZy taki dom musi być tak "brzydki" jak ten z muratora 12/2003?

http://www.muratordom.wp.pl/6643_6014.htm

Inne uwagi też mile widziane.

Może jakieś nowe przemyślenia, pierwsze doświadczenia z kosztami użytkowania domów omc pasywnych.

Interesuje mnie ten temat więc zachęcam...

Tak jak tom17 rok temu chciałbym prosić o Wasze relacje...

mi chodzi nie o to że kominek czerpie powietrze z zewnątrz ale z GRUNTOWEGO wymiennika ciepła (jak w przypadku rekuperatora)

potem do niego dociera już wstępnie ogrzane powietrze a nie minus 20 c

mniej energi potrzeba

tylko potem nie wiem czy go podpiąć z płąszczem wodnym do CO czy do wentylacji (i nie chodzi mi o spaliny tylko ciepło)

pozdrawiam

Mylisz funkcje doprowadzenia powietrza z zewnątrz - to powietrze nie jest do ogrzania go i cyrkulacji później po domu ale do umożliwienia procesu spalania więc podgrzewanie przez GWC o kilkanaście stopni powietrza , które zaraz i tak ulegnie spaleniu i podgrzaniu grubo ponad 100 stopni nie ma sensu.

pozdrawiam

rafgam

• 1 year później...
  • 1 month później...

Witaj HenoK!

Tak jak najbardziej! Może coś przeoczyłem na forum, ale jest to bardzo aktualny temat i dziwię się tak małym zainteresowaniem.

Jestem na etapie adaptacji projektu i rozmyślam nad odpowiednim ogrzewaniem. To znaczy zdecydowałem się na pompe cieplną, ale to bardziej ze względów ekologicznych, niż czysto ekonomicznych.

W tej sprawie konsultowałem też parę organizacji i producentów zajmującymi się ekologicznymi systemami energetycznymi (przede wszystkim w Niemczech, gdzie ekologia i zapotrzebownie energetyczne stały się podstawowymi czynnikami w obliczeniach projektów domów). Każde rozważanie na temat n.p. pompy ciepła zaczyna się pyteniem: jakie sią parametry izolacyjne domu? Innymi słowy, zanim zaczniemy dyskutować o tym, jakie ogrzewanie jest dla nas najlepsze (=najtańsze, czyste, wydajne,...) powinniśmy zastanowić się nad jak najlepszym ociepleniem domu. A tu informacje są bardzo ograniczone.

W moim projekcie ściany zewnątrzne zaprojektowane są jednowarstwowo (z betonu komórkowego 36,5 cm), a dach ma być ocieplony wełną mineralną o gr. 18 cm. Nie mam dokładnych przeliczeń na współczynniki, ale już wiem, że dom ten nie będzie spełniał tych parametrów, których wymagają n.p. niemieccy czy szewdzcy instalatorzy pomp ciepła na dzień dzisiejszy.

Tak więc pozostaje mi tylko apel do wszystkich zainteresowanych i - jeszcze lepiej - zaangażowanych w temat: pomóżcie!

Pozdrawiam

Darek

W moim projekcie ściany zewnątrzne zaprojektowane są jednowarstwowo (z betonu komórkowego 36,5 cm), a dach ma być ocieplony wełną mineralną o gr. 18 cm. Nie mam dokładnych przeliczeń na współczynniki, ale już wiem, że dom ten nie będzie spełniał tych parametrów, których wymagają n.p. niemieccy czy szewdzcy instalatorzy pomp ciepła na dzień dzisiejszy.

Dom spełnia pewnie wymogi określone w "Warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki", ale do domu energooszczędnego czy tym bardziej pasywnego jest mu daleko.

Co w tej sytuacji zrobić?

Najprościej byłoby zwrócić się do autora projektu o opracowanie wersji energooszczędnej lub pasywnej tego samego projektu. Może być to dla niego dodatkowa promocja.

Jeżeli projektant się tym nie zainteresuje, dokonać adaptacji projektu tak, aby uwzględniał cechy domu pasywnego w największym stopniu. Tylko trzeba się liczyć z tym, że taka adaptacja może sporo kosztować - prawie cały projekt jest do poprawki :(.

Czy nie lepiej jest kupić gotowy projekt domu pasywnego lub energooszczędnego. Nie wydaje mi się, aby każdy projekt można było tak przerobić. Dom energooszczędny musi przecież spełniać wiele kryteriów, o których także w tym wątku jest wiele napisane. Można skorzystać z tej strony:

http://www.domy-pasywne.pl/

Jest tam wiele ciekawych projektów.

mój dom ma mięć ściany trzywarstwowe:

1. styropian FS-15 12cm lub wełna mineralna 12cm

2. pustak porotherm 30cm

3.Tynk wewnętrzny cem-wap lub gipsowy 1,5cm

Mam pytanie: czy takie ściany zewnętrzne budynku to dobre rozwiązanie i czy dom będzie ciepły? Czy może lepiej zastanowić sie nad zmianą np. dodać czegoś jeszcze? Kupiłam projekt gotowy i mam jeszcze trochę czasu aby nad tym popracować. Proszę o rady. Dziękuję :)

Witaj HenoK!

To znaczy zdecydowałem się na pompe cieplną, ale to bardziej ze względów ekologicznych, niż czysto ekonomicznych.

...

Pozdrawiam

Darek

No co do ekologiczności pompy ciepła to nie jest to takie proste w Polsce. Energia elektryczna jest wytwarzana z węgla, a sprawność elektrowni jest na poziomie około 35%. To, że u siebie nie mamy komina, nie znaczy, że nie smrodzimy.

Ja poszedłbym w kierunku pelletu.

No co do ekologiczności pompy ciepła to nie jest to takie proste w Polsce. Energia elektryczna jest wytwarzana z węgla, a sprawność elektrowni jest na poziomie około 35%. To, że u siebie nie mamy komina, nie znaczy, że nie smrodzimy.

Ja poszedłbym w kierunku pelletu.

Co to Waszym zdaniem znaczy ekologiczna lub raczej proekologiczna?

W moim odczuciu w obecnej sytuacji za bardziej proekologiczne należy przyjać rozwiązanie, które w tych samych warunkach powoduje mniejszą emisję CO2.

Wątpię czy dla takiego samego budynku wyemitujemy mniej CO2 ogrzewając go pelletami a nie pompą ciepła, uwzględniając oczywiście emisję przez elektrownię. Drugorzędne (jesli wogóle) znzczenie ma fakt czy węgiel emitowany w procesie spalania został "związany przez przyrodę" 20 lat temu(drewno na pellety) czy kilkaset tysięcy lat temu (węgiel).

Za najbardziej proekologiczne uznałbym budowanie domów wysokoenergooszczędnych lub po prostu pasywnych. W takich domach może się okazać, że instalowanie c.o. z piecem na pellety czy nawet pompy ciepła jest ekonomicznie nieuzasadnione (zaoszczędzone $ przekazujemy na bardziej uzasadnione rozwiązania proekologiczne) bo wystarcza kilka mat grzewczych w podłodze i grzałka w rekuperatorze.

:)

Problem jest jeszcze poważniejszy bo na razie to około 20% populacji zużywa większość energii. Co będzie gdy większość planety będzie chciała choć trochę przybliżyć się do standardów zachodnich. Kiedyś słyszałem, że gdyby tylko Chiny chciały mieć poziom USA to będzie tragedia bo na świecie nie ma tylu surowców.

Problem bierze się z ilości ludzi na świecie, podobno gdyby ich było góra kilkadziesiąt milionów to planeta nawet by tego nie zauważyła. Ludzkość mogła by się cofnąć do ery myśliwych i każdy mieszkał by sobie w odpowiednim klimacie nad morzem a jedzenie biegało by sobie po lesie. Ale to chyba jeszcze długa droga przed nami. Dlatego coraz bardziej myślę o małym i nie zużywającym dużo energii domu bo zmiana klimatu i sposobu życia w obecnych warunkach odpada.

Mam pytanie: czy takie ściany zewnętrzne budynku to dobre rozwiązanie i czy dom będzie ciepły?

za mało danych podałaś, musisz wykonać audyt energetyczny np programem audytor OZC i sprawdzić jak to się będzie wszystko razem komponowało i co trzeba zmienić żeby coś z tego wyszło

Jaki audyt??? Jestem zupełnie zielona - spisałam te dane podane w projekcie... :oops:

niezapominajka - nie obawiaj się tego słowa - tu chodzi raczej o upewnienie się inwestora czy jego projekt spełnia wymogi energooszczędności bądź pasywności.

To jest podejście teoretyczne. Są narzędzia do wyliczenia tego - tzw. kalkulatory OZC. Straszą, że niedługo po naszym wejściu do UE każdy budynek będzie musiał posiadać takie świadectwo powstałe po badaniu przez wyszkolonego i certyfikowanego audytora.

Ta Unia zareguluje nas na śmierć!

pzdr.

-romwis

• 3 months później...

POdciągam temat :p

Jeszcze jedna uwaga, ale to na temat opłacalności budowy domu pasywnego. W tej chwili niestety nadal jest to nieopłacalne (tak samo moim zdaniem jak pompa ciepła). Trzeba wziąć po uwagę, że zdecydowana większość społeczeństwa buduje na kredyt. Nie widzę sensu ograniczenia kosztów ogrzewania o 3 tys zł/rok, jeżeli skutkuje to inwestycją rzędu 50 tyś zł, a co za tym idzie wzrostem raty kredytu o 250zł/mc czyli 3 tyś zł rocznie. Albo inaczej - w takim wypadku może jest to uzasadnione ze względów np. ekologicznych przy porównywalnych kosztach, ale ja osobiście nie zamierzam się w to bawić (np. dlatego że nie podobają mi się projekty domów pasywnych, a z tego co się orientuję to niektóre materiały potrzebne do jego budowy trzeba ściągać choćby z Niemiec). Co do domu pasywnego to raczej inwestycja o jakieś 100 tyś większa niż budowa domu np. energooszcędnego, więc tym bardziej sensu nie widzę. Inaczej sprawa by się miała, gdyby wprowadzono częśćiowy zwrot nakładów na budownictwo pasywne czy ekologiczne ogrzewanie, dofinansowania itp. Ale chyba nam do tego jeszcze daleko...