Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie scian

muchgrab

Recommended Posts

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
wszystko z wyjątkiem ostatniego malowania

gruntowanie nie gruntem alrylowym ( tzw unigruntem) a najlepiej farba podkładowa lub farba gruntującą

Czemu nie unigruntem?

My ściany zagruntowaliśmy unigruntem Atlasa, a sufity z płyt g-k farbą podkładową gruntującą Śnieżki. I nie wiem czy to dobrze? :roll: Sprzedawca tak nam poradził.

• 2 years później...

Mam pytanko

W najbliższym czasie parkieciarz ma szlifować podłogi (gdyż są krzywe) Wcześniej miałem zamiar zagruntować ściany i pomalować pierwszy raz. Czy może należy się wstrzymać z gruntowaniem i malowaniem do szlifowania i dopiero potem to zrobić - przed położeniem parkietów. Czy nie ma to wiekszego znaczenia??

czy najlepiej zagruntować ściany do jak maluje farbami z Pary??

Z góry dzięki

Mam pytanko

W najbliższym czasie parkieciarz ma szlifować podłogi (gdyż są krzywe) Wcześniej miałem zamiar zagruntować ściany i pomalować pierwszy raz. Czy może należy się wstrzymać z gruntowaniem i malowaniem do szlifowania i dopiero potem to zrobić - przed położeniem parkietów. Czy nie ma to wiekszego znaczenia??

czy najlepiej zagruntować ściany do jak maluje farbami z Pary??

Z góry dzięki

my też będziemy malowali Parą. Grunt Pary (z domieszką farby) juz jest położony. Teraz będzie się robić podłoga. Potem listwy z mdf-u i dopiero dwa kolejne malowania. Żeby pył z cięcia listew zdjąć ze scian.

Tylko, że my mamy na podłodze wylewkę Basf dekoracyjną i przed jej laniem musiał byc dokładnie cały pył ściągnięty, kurz - żeby nie wylądował w wylewce. Stąd było to pierwsze malowanie.

• 4 months później...
hej,mam pytanie...czy maluje sie sciany do samego sufitu,czy zostawia pasek?ile cm?2 cm?

Maluje sie tak, jak inwestor zadecyduje czyli na wysokosc jaka mu sie podoba:)

Jednak, gdy mieszkanie jest wysokie, a ktos chce je wizualnie obnizyc, wowczsa maluje nawet 10cm i wiecej od sufitu. Dawniej, w komunie, gdy mieszkania byly z kolei zbyt niskie malowano zachodzac kilka cm na sufit, by wizualnie podwyzszyc pomieszczenie.

Ja mam pomalowane np. 0,5 cm od syfitu:)

hej,mam pytanie...czy maluje sie sciany do samego sufitu,czy zostawia pasek?ile cm?2 cm?

Maluje sie tak, jak inwestor zadecyduje czyli na wysokosc jaka mu sie podoba:)

Jednak, gdy mieszkanie jest wysokie, a ktos chce je wizualnie obnizyc, wowczsa maluje nawet 10cm i wiecej od sufitu. Dawniej, w komunie, gdy mieszkania byly z kolei zbyt niskie malowano zachodzac kilka cm na sufit, by wizualnie podwyzszyc pomieszczenie.

Ja mam pomalowane np. 0,5 cm od syfitu:)

dzieki

Malujesz tak naprawdę jak ci się podoba ;-) wg uznania... albo jeżeli wykonujesz to dla kogoś to wg wytycznych. Najlepiej odznaczyć sznureczkiem odległości. i zabezpieczyć ścianę papierowym paskiem tak można uniknąć niepotrzebnych zabrudzeń. Czasami są z tym problemy, szczególnie w starym budownictwie, gdzie często ściany sa nie równe ;-) ale jakoś trzeba sobie dawać radę.