Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy i czym zagruntować tynki cem-wap.

Recommended Posts

TYlko wszystko zależy od tego co kto rozumie przez sypanie. U mnie odpadają pojedyńce ziarenka piasku które przy filcu zostały wypłukane. Jak czytam niektóre opinie nt. tynków to odnoszę wrażenie, że ludzie są zbyt przewrażliwieni i w podobnych sytuacjach panikują. Dobrze wykonany tynk nie powinien się kruszyć w palcach, przetarcie powinno "ściągnąć" te luźne ziarna. Jesli kruszy się dalej to ja bym się osobiście zastanowił nad jakością tych tynków.

Będę szczęśliwy, jak na gruntowanie starczy mi 40l rozrobionej farby. Tynki mi się nie sypią, nie piją jakoś przesadnie. Wiele osób używa farby do gruntowania przed właściwym malowaniem. Możesz mi wyjaśnić jekie są negatywne strony takiego postępowania? Ściana po takim przemalowaniu jest "twarda" i już nic się nie obsypuje. Dużo zależy od jakości wykonania tynków. Mam cementowo wapienne z filcem kwarcowym. Same w sobie są prawie białe.

Odpowiadam na pytanie , czy gruntować wogóle, bo takie pytanie było w poście. Nie chce rozsądzać co jest lepsze , czy grunt , czy rozcieńczona farba. Gruntowałem gruntem, bo ma lepsze właściwości scalające podłoże i na pewno bardziej zmniejsza nasiąkliwość niż farba, do tego został wyprodukowany. Być może farba jest wystarczająca, ja postawiłem jednak na grunt

Ja przecieram papierem a potem gruntuję gruntem Śnieżki.

Ten grunt ma tę zaletę, że ma jakby mikroziarenka w sobie, co przy gruntowaniu połączeń tynku c-w z płytami GK daje efekt jednorodnej "ziarenkowej" struktury. Po to są grunty żeby ich w tym celu używać. Wydajność 7-10 m2/litra (52 zł/10litrów)

Polecili mi go panowie z dwóch ekip, więc się do niego przekonałem.

A tu info ze strony:

"... Grunt-ŚNIEŻKA jest zawiesiną pigmentów i wypełniaczy w wodnej dyspersji żywicy lateksowej z dodatkiem środków pomocniczych i uszlachetniających. Dzięki specjalnym dodatkom nakłada się grubą warstwą i niweluje różnice w fakturze i barwie podłoża. Wnika w podłoże poprawiając przyczepność warstwy farby nawierzchniowej oraz zmniejsza jej zużycie. Stosowanie Grunt-Śnieżki znacznie obniża koszt malowania, gdyż do uzyskania oczekiwanego efektu zwykle wystarcza jedna warstwa farby podkładowej i jedna nawierzchniowej. Grunt-Śnieżka szczególnie polecana jest do pierwszego malowania płyt gipsowo-kartonowych i podłoży o niejednorodnej fakturze. Doskonale kryje zaprawy cementowe, cementowo-wapienne, drewno i materiały drewnopochodne w pomieszczeniach mieszkalnych, użyteczności publicznej i przemysłowych. Przeznaczona jest do wymalowań wewnątrz pomieszczeń..."

Pozdrawiam

• 5 years później...