Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a może remont? :o

Gość 1950

Recommended Posts

no dobra :lol:

tak na początek, niestety nie cały czas spędzam w necie,

czasami trzeba poczekać, :roll:

ale wracając do meritum,

w przypadku gdy planujemy grzanie ciepłej wody latem za pomocą kolektorów słonecznych, to o wiele lepszym rozwiązaniem jest zamiast tego jest zastosowanie pompy ciepła powietrze-woda przeznaczonej właśnie do tego celu,

koszt porównywalny a w nierzadko dość sporo mniejszy,

warunki pracy o wiele korzystniejsze, pracuje w sposób opłacalny dla kieszeni do temperatur +7 C, niezależnie od pogody w dzień i w nocy gdy pada deszcz i jest całkowite zachmurzenie,

większość producentów posiada zasobniki o wielkościach oscylujących około 300 l. z dodatkową wężownicą pozwalającą na wpięcie dodatkowego źródła ciepła,

producenci i dystrybutorzy, to między innymi Stiebel Eltron, Buderus, Clima Komfort, Viessmann i jeszcze pewnie kilku innych by się znalazło,

wystarczy poszukać w necie,

skoro sie Pan zna, to ja poprosze o wyjasnienie mi, czy to ostatnie urzadzenie z podanego linka pracuje samo, czy to tylko element jakiegos ukladu???

http://www.robmex.com.pl/?s=pomp_cennik

bo szczerze powiedziawszy, nie rozumiem, jak pompa ciepla ma byc tansza niz kolektory (w liczbie wystarczajacej tylko do grzania wody), instalacja pompy ciepla to przeciez koszt rzedu kiluset tysiecy, czy sie myle...?

sorry, BWP 30HLW ma dodatkową wężownicę,

cena ciekawa, ale chyba mógłbym zaproponować lepszą,

to ja poprosze.... strasznie Pan tajemniczy :evil:

jak w Erze, mówisz masz,

6765 zł netto + 22% VAT za BWP 30HLW + koszt przesyłki

adres mailowy w stopce

• 4 months później...
sorry, BWP 30HLW ma dodatkową wężownicę,

cena ciekawa, ale chyba mógłbym zaproponować lepszą,

to ja poprosze.... strasznie Pan tajemniczy :evil:

jak w Erze, mówisz masz,

6765 zł netto + 22% VAT za BWP 30HLW + koszt przesyłki

adres mailowy w stopce

Witam

Też szukam sposobu na ogrzewanie ciepłej wody, czyli pompa ciepła ma tutaj przewagę nad solarem??

Jak wyglada instalacja takiej pompy, wstawiam podłanczam do instalacji i już ??

Pobór prądu jest podobny jak solara ??

• 1 month później...

Witam! Myślę, że kolega się "trochę" myli porównując zużycie energii przez układ kolektora i pompy ciepła. Wydaje mi się, że układ kolektora pobiera jakieś max. 0,2kWh natomiast spreżarka(i) pompy ciepła conajmniej 10 razy więcej. Jeżeli się mylę poproszę o sprostowanie. Pozdrawiam.

Fan niezależności energetycznej - Paweł