Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UWAGA NOTARIUSZ ANNA OSIECKA

I.W.

Recommended Posts

Oto co napisano na http://WWW.gazeta.pl

Marcin Pietraszewski 29-07-2005 , ostatnia aktualizacja 29-07-2005 20:43

Podpisywałeś ostatnio umowę u notariusz Anny O. z Lędzin? To możesz mieć problem. Kobieta co najmniej przez kilkanaście miesięcy nie odprowadzała opłat sądowych i skarbowych od zawieranych transakcji. Uczestniczyła też w sprzedaży działki wartej 13 mln zł, którą kupiono za 100 tys. Teraz szukają jej policja, prokuratura i... gangsterzy. Prawdopodobnie uciekła z kraju, zabierając milion złotych swoich klientów

ciąg dalszy ...

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2847590.html

Ta sprawa trochę mnie dotyczy gdyż człowiek od którego kupuję działkę dostał ją w spadku po ojcu i drugą część jako darowizna po mamie. To było w lutym 2002 roku realizowane w tej kancelarii. Teraz czytam że nie wiadomo czy transakcje od której ta notariuszka nie odprowadziła podatków i opłat nie będą unieważnione. Ja dokonuje transakcji gdzie indziej (jest w trakcie) i mam pytanie czy może nastąpić unieważnienie nabycia spadku i czy może mieć to wpływ na moją działkę w przyszłości -teoretycznie nic mnie to nie obchodzi księga wieczysta od 2002 r jest na niego ale ... Niech mi ktoś wytłumaczy o co chodzi bo jeżeli nie odprowadziła opłat to myślę że ona jest dłużnikiem a nie strony transakcji. Jak sprawdzić czy wszystko jest OK -w końcu to było 3 lata temu?

Unieważnienie transakcji raczej nie grozi, a przynajmniej nie z powodu niezapłacenia podatków. Natomiast, niestety, z tego co wiem (choć nie jestem za mocny w podatkach, więc nie musisz mi wierzyć) podatnik (czyli Ty i druga strona umowy) odpowiada za zapłatę podatku niezależnie od płatnika (notariusza) :evil: :evil: . Czyli US będzie prawdopodobnie ścigać wcześniej czy póżniej. Myślę, że w takiej sytuacji jak Twoja, kiedy zawaliła "osoba zaufania publicznego" warto próbować walczyć (a właściwie błagać :evil: ) o umorzenie.

Gość M@riusz_Radom

Tomaszu - nie wiem czy tak do końca masz rację, wybacz, ale dziś wyjątkowo nie mam czasu aby grzebać w przepisach ;) niemniej akt noratialny jest dokumentem urzędowym - skoro notariusz wyszczególnił w nim, że pobrał określoną sumę pieniążków na poczet podatku dla US - to wydaje mi się, podkreślam, wydaje mi się, że nie ma podstaw prawnych, aby dochodzić od Ciebie powtórego zapłacenia podatku.

W końcu jakby nie było notariusz to funkcjonariusz publiczny - osoba, którą powinno darzyć się szczególnego rodzaju zaufaniem.

To prawie tak, jakbyś poszedł do kasy US i wpłacił podatek a następnie kasjerka wsadziłą kasę do kieszeni i uciekła z kraju.

US nie ma mocy prawnej aby powtórnie dochodzić od Ciebie wpłaty zobowiązań ponieważ masz dowód wpłaty. U notariusza co prawda paragonu nie dostaniesz, natomiast otrzymasz coś co się nazywa Akt Notarialny - dokument o olbrzymiej sile prawnej w którym jasno jest napisane, że pobrano od Ciebie określone pieniążki na poczet podatku ;)

Jeśłi ktoś ma czas, to polecam lekturę :

http://www.krn.org.pl/ftp_opinie_salagierski.html

Miłęgo dnia

Unieważnienie transakcji raczej nie grozi, a przynajmniej nie z powodu niezapłacenia podatków. Natomiast, niestety, z tego co wiem (choć nie jestem za mocny w podatkach, więc nie musisz mi wierzyć) podatnik (czyli Ty i druga strona umowy) odpowiada za zapłatę podatku niezależnie od płatnika (notariusza) :evil: :evil: . Czyli US będzie prawdopodobnie ścigać wcześniej czy póżniej. Myślę, że w takiej sytuacji jak Twoja, kiedy zawaliła "osoba zaufania publicznego" warto próbować walczyć (a właściwie błagać :evil: ) o umorzenie.

Ja nie jestem stroną bo realizuje transakcję zakupu działki gdzie indziej. Księgi wieczyste są OK wszystko jest OK tylko jak czytam ze pani notariusz dała nogę i ze prokurator nie chce ujawniac czy transakcje od ktorych nie odprowadzono podatku zostana uniewaznione czy nie (na jakiej podstawie prawnej????) to zastanawim się czy mnie to moze dotyczyc bowiem 3 lata temu u tej notariusz byla przeprowadzana sprawa spadku pola ktore wlasciciel podzielil na dzialki i posprzedawal ale od innego notariusza dowiedzialem sie ze ma tutaj zastosowanie rekojmia publicznej wiary ksiag wieczystych. Zreszta i tak wychodzi na to ze kilka lat temu odprowadzala wszystkie oplaty gdyz nie zalozono by ksiegi. We wsi mowi sie ze to chodzilo o jakis grubszy walek

Tomaszu - nie wiem czy tak do końca masz rację, wybacz, ale dziś wyjątkowo nie mam czasu aby grzebać w przepisach ;) niemniej akt noratialny jest dokumentem urzędowym - skoro notariusz wyszczególnił w nim, że pobrał określoną sumę pieniążków na poczet podatku dla US - to wydaje mi się, podkreślam, wydaje mi się, że nie ma podstaw prawnych, aby dochodzić od Ciebie powtórego zapłacenia podatku.

W końcu jakby nie było notariusz to funkcjonariusz publiczny - osoba, którą powinno darzyć się szczególnego rodzaju zaufaniem.

To prawie tak, jakbyś poszedł do kasy US i wpłacił podatek a następnie kasjerka wsadziłą kasę do kieszeni i uciekła z kraju.

US nie ma mocy prawnej aby powtórnie dochodzić od Ciebie wpłaty zobowiązań ponieważ masz dowód wpłaty. U notariusza co prawda paragonu nie dostaniesz, natomiast otrzymasz coś co się nazywa Akt Notarialny - dokument o olbrzymiej sile prawnej w którym jasno jest napisane, że pobrano od Ciebie określone pieniążki na poczet podatku ;)

Mariuszu, wygląda że to Ty masz 100% rację :oops: . Tym razem sprawdziłem sam, zmiast wierzyć kolegom :cry:

Ordynacja podatkowa mówi:

"Art. 59. § 1. Zobowiązanie podatkowe wygasa w całości lub w części wskutek:

2) pobrania podatku przez płatnika lub inkasenta;"

Z tego wynika, że jeśli notariusz jako płatnik pobierze podatek (a mamy na to dowód - odpis aktu notarialnego) to US nic już do nas mieć nie może (pomijając zwyczajowe czepianie się o rzekomo zaniżoną cenę sprzedaży), niezależnie od tego czy pieniądze trafią potem do US

.

Przepraszam wszystkich czytających za błąd, a Mariuszowi dziękuję.

Co do rękojmi wiary publicznej KW, to ten drugi notariusz ma zapewne rację - jeśli KW była "czysta" w momencie transakcji. Sam fakt wpisania sprzedaży do KW świadczy o tym, że najprawdopodobniej notariusz wpłaciła wpis sądowy, ale niekoniecznie podatek do US.

I.W. - czytałyśmy ten sam artykuł.... pamiętam, jak wówczas skomentowałam to w rodzinie uwagą, że nieodpowiedzialny dziennikarz, względnie prokurator pisze bzdury o unieważnianiu umów spisanych przez panią notariusz... i że taką głupią uwagą wywoła panikę u osób, które miały szczęście lubv nieszczęście skorzystać z usług pani notariusz.... Twój post potwierdza, niestety moją tezę..... a gdzie odpowiedzialność za słowo (to uwaga do GW!!!).?! :evil:

Oczywiście to, że pani notariusz nie odprowadziła podatku nie ma wpływu na ważność umów notarialnych (prawo nie przewiduje takiej podstawy).

Co do odpowiedzialności za podatki - VAT - płatnikiem i podatnikiem jest notiarusz, więc jego klientów to nie obchodzi; PCC: tu niestety podatnikiem są strony aktu notarialnego, ale jeśli dokonały wpłaty podatku na rzecz płatnika (tu: notariusza), to z tą chwilą dokonały zapłaty podatku (art. 60 ordynacji podatkowej).

jeśli zarzuty przeciwko p.notariusz się potwierdzą, zapewne ta pani pożegna się ze swoim zawodem.....

Pozdrawiam,

gaga2

A jak to się ma do opłaty sądowej , mam na mysli wpis do KW? Bo o ile w podatkowych kwestiach czasami jest sprawiedliwie, to w innych gałęziach prawa nie bardzo (to moje prywatne obserwacje). Rozumiem, że transakcja nie zostanie unieważniona bo nie ma do tego podstaw prawnych, ale czy sąd może odmówić wpisu z uwagi na nie opłacenie opłaty sądowej? To są olbrzymie kwoty (często dużo wyższe od podatków) i tym martwiłabym się bardziej...