BK 31.07.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Jak w temacie - jak gęsto stawiać słupki ogrodzeniowe? Ogrodzenie ma być jak najtańsze - ale też ma być w miarę trwałe. czy jak dam co 3 metry będzie równiedobrze jak co 2,5 m? Na słupkach wychodzi mi ok 200 - 250 PLN różnicy. Będzie bez podmurówki, jeśli to ma tutaj znaczenie. Bardzo prosze o dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 31.07.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Aby zaoszczędzić daj słupki narożne 6/4 cala a pozostałe cieńsze np 5/4 cala, nie wiem jak się sprawuje rozstaw co trzy metry ale przy porządnym naciągu pewnie też będzie dobrze. Mając podmórówkę mniej rdzewieje siatka od dołu i zwierzęta mają utrudniony dostęp np lis nie podkopie się i nie podbierze Tobie kur . Ja robiłem podmurówkę bardzo cienką 5cm, przy słupkach 10cm i cała jest zbrojona. Zerknij jeszcze TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.07.2005 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Kury jak kury, ale mam na działce bażanty i całe stado świerszczy Dzięki wielkie. a co powiesz na słupki 4 cm a nie cale ? narożne pewnie muszą być grubsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 31.07.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Ja miałem co 3 metry i było OK, lepiej to wygląda nawet niż 2,5m. Podmurówke miałem z krawęzników szerokości 8cm, wszystko na suchy beton, teraz sąsiad stawia na swój koszt nowe ogrodzenie i zgodziłem się na rozbiórke mojego od jego strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 31.07.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Kury jak kury, ale mam na działce bażanty i całe stado świerszczy Dzięki wielkie. a co powiesz na słupki 4 cm a nie cale ? narożne pewnie muszą być grubsze rura 6/4 cala to około 5cm średnicy rura 5/4 cala to około 4cm. Do podtrzymywania drutu ja nie mam spawanych naktrętek ale takie uchwyty przykręcane wkrętami (wkrętarką akumulatorową) robi się o wiele szybciej i i nie przeszkadza przy naciąganiu siatki. Ukośne podpory daj wysoko aby drut naciągowy nie skrzywił górnej części słupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 31.07.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Ja miałem co 3 metry i było OK, lepiej to wygląda nawet niż 2,5m. Podmurówke miałem z krawęzników szerokości 8cm, wszystko na suchy beton, teraz sąsiad stawia na swój koszt nowe ogrodzenie i zgodziłem się na rozbiórke mojego od jego strony. Jak się sprawują te krawężniki i jak to wyszło cenowo? Mam obecnie dylemat czy wylewać podmurówkę czy robić ją z krawężników - mam możliwość kupienia z demobilu w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 31.07.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Bardzo dobrze wyglądało i przede wszytstkim były równe a podmurówki to różnie wygladają. Moje krawęzniki długości 1m, wys.30cm i szer. 8cmm kosztowały 10 zł/1szt i był to kolejny argument aby były słupki w rozstawie co 3m a nie 2,5 aby poprostu ich nie przycinać.Mogę wyśłac foto na priwa> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 31.07.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Bardzo dobrze wyglądało i przede wszytstkim były równe a podmurówki to różnie wygladają. Moje krawęzniki długości 1m, wys.30cm i szer. 8cmm kosztowały 10 zł/1szt i był to kolejny argument aby były słupki w rozstawie co 3m a nie 2,5 aby poprostu ich nie przycinać. Mogę wyśłac foto na priwa> Krawężniki wyglądają lepiej? wklej zdjęcie. To drogo, w mojej okolicy jeden z producentów ogrodzeń betonowych produkuje również podmurówkę do ogrodzeń z siatki. Jedna sztuka o wymiarach 250x25x5 cm (ze zbrojeniem) kosztuje 17zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 31.07.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Thalex wysłałem na priva nie umiem wklejac zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 31.07.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 No super! Aż mi trochę... bo podmurówka jest rzeczywiście bardzo starannie i równo zrobiona; http://foto.onet.pl/upload/10/57/_511481_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 31.07.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Wyglądają syper, Ja bym osobiście dolał przy słupkach i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 31.07.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 U mnie co 2,5 m i facet od ogrodzenia ZDECYDOWANIE odradzał powiększać odstęp słupków. Teraz, po naciągnięciu siatki i sprawdzeniu jak to wygląda gdy np. pies próbuje się przeczołgać pod ogrodzeniem rozumiem, że tak jest lepiej. Wiem, że w pierwszej chwili może wydać się, że słupki mogą być bardziej odległe, ale gdy obserwowałem jak śnieg na wiosnę powoduje obciąganie siatki do dołu, to widzę, że nie ma co za bardzo oszczędzać.Ogrodzenie z krawężnikami (chyba obrzeżami) wygląda rzeczywiście bardzo dobrze. Chyba jednak odległość słupków rośnie do przynajmniej 3,10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 31.07.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 "obciaganie" siatki przez śnieg zależy chyba bardziej od naciągnięcia drutu na którym podczepiona jest siatka i od jej rodzaju. Widzałem siatki miękkie jak z gumy i takie całkiem twarde. Ale to tylko takie przemyślenia, bo płotu jeszcze nie robiłęm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 31.07.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Co bym Wam mógł jeszcze doradzić, to poszukajcie korzystnej ceny siatki mój skład budowlany zaproponował mi po 19 zł za metr a ja kupiłem od producenta (rzemieśnlika) za 12zł. Musiałem tylko trochę dalej pojechać.Siatka 1.5 metra wys. grubość drutu 3mm. A tak zagęszczałem podmurówkę, nie mam późniejszych zdjęć ale deski szalunkowe owinięte były folią budowlaną dla łatwiejszego czyszczenia. http://foto.onet.pl/upload/43/64/_511555_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 31.07.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 "obciaganie" siatki przez śnieg zależy chyba bardziej od naciągnięcia drutu na którym podczepiona jest siatka i od jej rodzaju. Bardziej niż od czego? Oczywiście, że zależy od naciągnięcia, ale im bardziej odległe słupki tym mocniej muszą być naciągnięte te druty. A zatem większe siły działąją w węzłach (narożnikach lub wzmocnieniach pośrednich) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 31.07.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Proponuje przy każdym rozstawie słupków zainwestować w grubszą siatke nie tą najcięższą, i oczywiście ocynk nie tzw.czarny drut. Ja miałem siatke grubszą słupki co 3m, nie dolewałem betonu przy słupkach bo to właśnie źle wygląda a poruszając słupek i tak by to pękło, tak więc polecam krawężniki takie jak u mnie powyżej na zdjęciu, bo już rozebrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 01.08.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Temat jak dla mnie jak najbardziej na czasie. Mam pytanko w zwiazku z tym. Mam dość grube słupki 75mm, zastanawiam sie czy mógłbym je ustawić w nieco większym rozstawie 3,5-3,8m, moze wtedy troche straciłyby na swojej wielkości . Słupków nie kupuje, poprostu takie mam. Zastanawiam się nad zastosowaniem jako podmurówki płyt z płotów betonowych. Co Wy na to? Dzięki za wszelkie opinie doświadczonych. ps.Apropo siatek i akcesori do płotów dobre ceny mają na ul.Ostatniej w Poznaniu.Wiem z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 01.08.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Co do podmurówki od płotów to jeden blok płotu ma długość 2m tak więc jak będizesz je przycinał na 3,8 to nie za bardzo to wyjdzie, albo 2 najlepiej ale to dość gęsto albo 4m a to juz trochę dużo optymalnie 2,5 lub 3m, tak wg mnie oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts