Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupki ogrodzeniowe co 2,5 czy co 3m?

BK

Recommended Posts

Jak w temacie - jak gęsto stawiać słupki ogrodzeniowe? Ogrodzenie ma być jak najtańsze - ale też ma być w miarę trwałe. czy jak dam co 3 metry będzie równiedobrze jak co 2,5 m? Na słupkach wychodzi mi ok 200 - 250 PLN różnicy.

Będzie bez podmurówki, jeśli to ma tutaj znaczenie.

Bardzo prosze o dobre rady :)

Aby zaoszczędzić daj słupki narożne 6/4 cala a pozostałe cieńsze np 5/4 cala, nie wiem jak się sprawuje rozstaw co trzy metry ale przy porządnym naciągu pewnie też będzie dobrze.

Mając podmórówkę mniej rdzewieje siatka od dołu i zwierzęta mają utrudniony dostęp np lis nie podkopie się i nie podbierze Tobie kur :p :p .

Ja robiłem podmurówkę bardzo cienką 5cm, przy słupkach 10cm i cała jest zbrojona.

Zerknij jeszcze TUTAJ

Kury jak kury, ale mam na działce bażanty i całe stado świerszczy :p

Dzięki wielkie.

a co powiesz na słupki 4 cm a nie cale ? :-?

narożne pewnie muszą być grubsze

rura 6/4 cala to około 5cm średnicy

rura 5/4 cala to około 4cm.

Do podtrzymywania drutu ja nie mam spawanych naktrętek ale takie uchwyty przykręcane wkrętami (wkrętarką akumulatorową) robi się o wiele szybciej i i nie przeszkadza przy naciąganiu siatki.

Ukośne podpory daj wysoko aby drut naciągowy nie skrzywił górnej części słupka.

Ja miałem co 3 metry i było OK, lepiej to wygląda nawet niż 2,5m. Podmurówke miałem z krawęzników szerokości 8cm, wszystko na suchy beton, teraz sąsiad stawia na swój koszt nowe ogrodzenie i zgodziłem się na rozbiórke mojego od jego strony.

Jak się sprawują te krawężniki i jak to wyszło cenowo?

Mam obecnie dylemat czy wylewać podmurówkę czy robić ją z krawężników - mam możliwość kupienia z demobilu w dobrym stanie.

Bardzo dobrze wyglądało i przede wszytstkim były równe a podmurówki to różnie wygladają. Moje krawęzniki długości 1m, wys.30cm i szer. 8cmm kosztowały 10 zł/1szt i był to kolejny argument aby były słupki w rozstawie co 3m a nie 2,5 aby poprostu ich nie przycinać.

Mogę wyśłac foto na priwa>

Bardzo dobrze wyglądało i przede wszytstkim były równe a podmurówki to różnie wygladają. Moje krawęzniki długości 1m, wys.30cm i szer. 8cmm kosztowały 10 zł/1szt i był to kolejny argument aby były słupki w rozstawie co 3m a nie 2,5 aby poprostu ich nie przycinać.

Mogę wyśłac foto na priwa>

Krawężniki wyglądają lepiej? wklej zdjęcie.

To drogo, w mojej okolicy jeden z producentów ogrodzeń betonowych produkuje również podmurówkę do ogrodzeń z siatki. Jedna sztuka o wymiarach 250x25x5 cm (ze zbrojeniem) kosztuje 17zł.

U mnie co 2,5 m i facet od ogrodzenia ZDECYDOWANIE odradzał powiększać odstęp słupków. Teraz, po naciągnięciu siatki i sprawdzeniu jak to wygląda gdy np. pies próbuje się przeczołgać pod ogrodzeniem rozumiem, że tak jest lepiej.

Wiem, że w pierwszej chwili może wydać się, że słupki mogą być bardziej odległe, ale gdy obserwowałem jak śnieg na wiosnę powoduje obciąganie siatki do dołu, to widzę, że nie ma co za bardzo oszczędzać.

Ogrodzenie z krawężnikami (chyba obrzeżami) wygląda rzeczywiście bardzo dobrze. Chyba jednak odległość słupków rośnie do przynajmniej 3,10?

Co bym Wam mógł jeszcze doradzić, to poszukajcie korzystnej ceny siatki mój skład budowlany zaproponował mi po 19 zł za metr a ja kupiłem od producenta (rzemieśnlika) za 12zł. Musiałem tylko trochę dalej pojechać.

Siatka 1.5 metra wys. grubość drutu 3mm.

A tak zagęszczałem podmurówkę,

nie mam późniejszych zdjęć ale deski szalunkowe owinięte były folią budowlaną dla łatwiejszego czyszczenia.

http://foto.onet.pl/upload/43/64/_511555_n.jpg

"obciaganie" siatki przez śnieg zależy chyba bardziej od naciągnięcia drutu na którym podczepiona jest siatka i od jej rodzaju.

Bardziej niż od czego? Oczywiście, że zależy od naciągnięcia, ale im bardziej odległe słupki tym mocniej muszą być naciągnięte te druty. A zatem większe siły działąją w węzłach (narożnikach lub wzmocnieniach pośrednich) itd.

Proponuje przy każdym rozstawie słupków zainwestować w grubszą siatke nie tą najcięższą, i oczywiście ocynk nie tzw.czarny drut.

Ja miałem siatke grubszą słupki co 3m, nie dolewałem betonu przy słupkach bo to właśnie źle wygląda a poruszając słupek i tak by to pękło, tak więc polecam krawężniki takie jak u mnie powyżej na zdjęciu, bo już rozebrane.

Temat jak dla mnie jak najbardziej na czasie. Mam pytanko w zwiazku z tym.

Mam dość grube słupki 75mm, zastanawiam sie czy mógłbym je ustawić w nieco większym rozstawie 3,5-3,8m, moze wtedy troche straciłyby na swojej wielkości :wink: .

Słupków nie kupuje, poprostu takie mam.

Zastanawiam się nad zastosowaniem jako podmurówki płyt z płotów betonowych. Co Wy na to?

Dzięki za wszelkie opinie doświadczonych.

ps.Apropo siatek i akcesori do płotów dobre ceny mają na ul.Ostatniej w Poznaniu.Wiem z własnego doświadczenia.