marcelin 31.07.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Przejrzałem dotychczasowe wątki w tym temacie i nie znalazłem odpowiedzi.Mam dość dużą ilość zbędnego przewodu do głośników 0,75kw.Chciałbym uzyskać parametr przewodu 1.5kw .Czy uzyskam taki parametr prowadząc równolegle wspomniane przewody 0,75 i łącząc je po dwa do zestawu kina i głośników.Po dwa przewody w jedno wejście.Pytanie może banalne, na logikę matematyczną powinno być OK, ale nie wiem czy nie ma jakiś przeciwwskazań.Chciałbym wykorzystać przewód który mam tym bardziej, że nawet prowadząć po dwa kable do jednego głośnika starczy mi przewodu na okablowanie całego kina domowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 31.07.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Wydaje mi się nieco za cienki. Zależy jaki power.Instalację zrób w rurkach PVC, kabelek zawsze będziesz mógł zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 31.07.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Witam Daj pojedyńczy. Tu nie ma aż takich dyżych prądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 31.07.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Wszystko zależy od tego jakie jest to twoje kino. Jeśli mówisz o okablowaniu małych satelitek współpracujących w zestawie z prostym subwoferem to 0,75 wystarczy.Jak masz na myśli HighEndowe zestawy dużej mocy to i 1,5 będzie za mało bo szczytowo płynie tam prąd kilkudziesięciu amperów zwłaszcza w zakresie niskich częstotliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 31.07.2005 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Problem w tym, że kina jeszcze nie mam.Chodzi tylko o rozłozenie okablowania.Stawianie na przewód 0,75 to raczej błąd przy takim stanie rzeczy.Ale 1,5 do moich potrzeb myślę, że wystarczy.Z góry zakładam, że nie będzie to sprzęt super-hiper, ale też nie najprostszy bo to mija się z celem.Chodzi mi raczej o to jak z technicznego punktu widzenia wygląda możliwość przesyłania dźwięku przez dwa równoległe przewody 0,75. Czy to to samo co jeden 1,5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 31.07.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Problem w tym, że kina jeszcze nie mam.Chodzi tylko o rozłozenie okablowania.Stawianie na przewód 0,75 to raczej błąd przy takim stanie rzeczy.Ale 1,5 do moich potrzeb myślę, że wystarczy.Z góry zakładam, że nie będzie to sprzęt super-hiper, ale też nie najprostszy bo to mija się z celem.Chodzi mi raczej o to jak z technicznego punktu widzenia wygląda możliwość przesyłania dźwięku przez dwa równoległe przewody 0,75. Czy to to samo co jeden 1,5 ? Jeżeli chodzi o przesyłanie "dźwięku" czyli sygnału do głośników (lub innych przebiegów niskiej czestotliwości) to 2x 0,75 mmkw to dokładnie tak samo jak 1x1,5 mmkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 01.08.2005 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Dzięki thalex odpowiedź krótka i rzeczowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 01.08.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Witam Wszystko zależy od tego jakie jest to twoje kino. Jeśli mówisz o okablowaniu małych satelitek współpracujących w zestawie z prostym subwoferem to 0,75 wystarczy. Jak masz na myśli HighEndowe zestawy dużej mocy to i 1,5 będzie za mało bo szczytowo płynie tam prąd kilkudziesięciu amperów zwłaszcza w zakresie niskich częstotliwości. Gdzie? A kto, lub ile ludzi ma piece po 5kW? Ja mam 60W na kanale, zasilam basiaki przewodem 0,34mm2 i jakoś izolacja mi się nie topi. Dodam, że głośniki 4ohm, a więc większy prąd jak na 8. A może i już na tym forum audiofilstwo zaczyna się wciskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts