Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill i wszystko........


Gość

Recommended Posts

No kochani napiszcie czy lubicie grilowac??

Co najczesciej robicie na grilu??

Macie jakies swoje przepisy podzielcie sie..

Ja ososbiscie jestem zapalonym grilowcem, griluje dosłownie wszystko co mozna grilowac ostatnio kukurydze - pyszna

 

Jak duze macie grilki...

Czy zimą elektryczny gril zastepuje wam tradycyjny

 

http://www.albumtown.com/showpic.php?aid=35783&pid=544962&uuid=21876

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam zapalonych grillowiczów !

 

Polecam grilowany boczuszek , ale musi być chudziuteńki i dosyć cienko pokrojony na plastry ok.0,5 cm .

Świetna jest też ryba , np pstrąg , grilowana w specjalnych koszyczkach .

Do środka można dodać koperku lub tymianku . Pyszotka :)

Ostatnio opiekamy pieczywko , jest ciepłe i chrupiące , można też zrobić grzanki z masłem czosnkowym - ale wtedy zawijamy je w folię .

Polecam też grilowanie wędzonych kurczaków .

 

Smacznego - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maxtorka

kromki chlebka walnij na grila, jak sie upieką rozetrzyj na nich ząbeczek czosnku jak na tarce i posmaruj masełkiem pycha

 

a ziemniaczki w sreberku robicie,

a banany? przekrawasz wzdłuż i kładziesz na rozgrzanym ruszcie

mniam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skąd ja to znam, że zimą grill przenosi się do kominka? :D :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skąd ja to znam, że zimą grill przenosi się do kominka? :D :wink:

 

Z autopsji ? :wink: :wink: :wink:

 

Tak to już jest . Latem myślimy o długich zimowych wieczorach przy kominku , a gdy one nadejdą tęsknimy za letnimi biesiadami przy ognisku czy grilu . A jak ognisko to i ziemniaczki :wink: :)

 

Tomek a oprócz ziemniaczków co polecasz " z kominka " ? Ja jestem nowa w temacie , to była moja pierwsza zima z kominkiem .

 

Pozdrowionka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o przepisy na grilowane mięcha to ostatnio byłam leniwa i kupiłam gotowe z dobrego źródła (wiem że tam w zalewę nie wciskają lekko zaszłych kowałków mięsa) i polecam dla leniwych i na niespodziewane posiedziska karkóweczkę grill z Kuchni Polki nietety tylko dostępne w sieci Piotr i Paweł

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czasem te dorobine tez sa dobre

 

ja mialem kiedys kolege w markecie który wlasnie dorabial

wiedzialem kiedy rozbiera i pekluje

miód malina

 

a jakie macie grilki tradycyne czy murowane własnorecznie czy kupowane

 

ja na razie mam taki na kóleczkach ale stanowczo nie wystarcza

trzeba czekac za chlebkiem albo czyms co sie juz nie zmiesciło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My mamy grila mobilnego na kółkach , z dwiema półkami po bokach , jedną pod spodem , z uchwytami do butelek . Średnica rusztu 50 cm to dosyć dużo i nam w zasadzie wystarcza . Na takiej powierzchni grilujemy całkiem sporą porcję mięsiwa , bez obawy , że ktoś zostanie pominięty :wink:

Grila stacjonarnego nie przewidujemy , za to miejsce na ognisko i owszem .

 

Pozdrowienia - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do ogniska to swietna sprawa.

Polecam kociołek żeliwny do gotowania w ognisku. Super dania.

 

Dlatego właśnie planujemy miejsce na ognisko . Oprócz kociołka będą ziemniaki i kura z dołu . Mniam mniam :)

Że o sympatycznym siedzeniu przy ogieńku nie wspomnę .

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kura z dołu??? tzn z tego kociołka tak??

 

a ja szaszłyczki bede w weekend konsumował albo karczek

 

nalezy pamietac zeby podczas smazenia pedzelkiem kotlety malowac

 

pycha

 

Kura z dołu wygląda tak :

 

- rozpala się duże ognisko , bawi się przy nim doskonale

- kurę a właściwie kurczaka , może być chyba także inny drób , przyprawia się solą i pieprzem , bardzo umiarkowanie , można do środka wsadzić dowolny farsz i zawija się w folię aluminiową ( kiedyś w czasach komuny zawijało się po prostu w gazety )

- kiedy jest odpowiednio dużo żaru rozgarnia się go , pod ogniskiem kopie dół i wrzuca się na dno trochę żaru , zawinietego kurczaka i przysypuje pozostałym żarem

- co bardziej "zmęczeni" idą spać , wytrwali i zaprawieni w bojach imprezują dalej przy ognisku

- bladym świtem reszta też jest już lekko " zmęczona " i kładzie się spać , pamiętając o przygaszeniu ogniska

- po przebudzeniu gdzieś koło południa odkopujemy naszego kuraka i obiadek mamy jak znalazł :) , do tego zimne piwko i właściwie imprezkę zaczynamy od nowa :wink:

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...