Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill i wszystko........


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Melduję posłusznie - zrobiłam gurmańską pljeskavicę .

Zapomniałam co prawda dodać słoniny ale za to dołożyłam pokrojoną cebulkę . Było pyszne , mniam mniam :)

Na drugi raz dodam jeszcze trochę przypraw , typu bazylia , zioła prowansalskie no i odrobinę czosneczku , bo chociaż w oryginalnym przepisie poza solą i pieprzem nic nie zalecali , mnie ich trochę brakowało . Łatwe w przygotowaniu i przyjemne w spożywaniu .

Polecam :) To naprawdę solidna porcja mięsiwa dla prawdziwego faceta 8)

Zdjęć niestety nie mam czym zrobić bo cyfrzaka młodzieniec wziął na wakacje .

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

 

I jeszcze jedna uwaga bynajmnie nie kulinarna ( wybaczcie zboczenie zawodowe ) . To potrawa idealna dla osób u których wystąpiło " trzecie ząbkowanie " , tzn . protezy zębowe częściowe bądź całkowite . Mielone lub siekane mięsko zjada się bezproblemowo , mozna je spokojnie pogryźć , nie ciągnie się :wink: :) Na pewno polęcę ją moim pacjentom :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-765553
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj jadłem super sprawę.

Otóż wkładamy główke czosnku w żar i czekamy jakieś 20 min aż zacznie śmierdzieć spalonym czosnkiem :o

Nastepnie wyjmujemy i rozdzielamy ząbki miedzy wspóbiesiadników. Taki ząbek jest mięciutki i świetnie nadaje się na zrobioną grzankę z grila, wystarczy dodac troszkę masła i soli. Pychota.

 

Jest jeden warunek który musi byc spełniony.

 

Muszą jeść wszyscy. :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-768275
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
lubię grilować, moje ulubione potrawy to :karkówka i żeberka,

ostatnio jednak powróciłem do korzeni i bawię się w ognisko, muszę przyznać że grill w porównaniu z ogniskiem przegrywa zdecydowanie... :D

 

Taaaa , ognisko ma swój urok . Właśnie w najbliższą sobotę mamy takie sąsiedzkie spotkanie przy ognisku , z pieczeniem ziamniaków ( wszak to pożegnanie lata ) i innymi atrakcjami . Ostatnie ognisko skończyło się prawie o świcie , ale chyba trochę przesadziłam z " pieczonymi kiełbaskami " , bo nie wiedzieć czemu następnego dnia strasznie mnie głowa bolała :wink:

 

Podrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-829557
Udostępnij na innych stronach

od kielbasek głowa nie boli :)

 

 

Oj boli , boli i to bardzo . Po ostatnim ognisku chorowałam cały dzień , dopiero wieczorem zwlekłam się z wyrka , to było okropne . Ale trochę namieszałam , to fakt . Jutro postaram się spożywać jeden rodzaj " kiełbasek " . Jak mówił Nowicki w " Sztosie " - pić to trzeba umić :)

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-831876
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

... dla mnie sezon na grila i wędzenie trwa cały rok (nawet zimą), ...

... na zakończenie sezonu grzybowego proponuję:

Ziemniaki z grzybami z grilla

Składniki:

8 średnich ziemniaków

4 duże liście kapusty

2 szklanki grzybów suszonych

2 łyżki masła

1 1/2 cebuli

2 łyżki oliwy

8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek)

1/4 łyżeczki chili

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą.

Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu.

Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak.

Grillować na średnim węglu około 20 minut.

 

http://www.chefpaul.5gigs.com/Gif00/grill1.gif

 

Smacznego

 

więcej grillowych przepisów znajdziecie tutaj: http://www.chefpaul.5gigs.com/grill.html

 

pozdrawiam serdecznie całorocznych "grillmanów"

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-878792
Udostępnij na innych stronach

... namawiam do "nie chowania" ... pieczenie na grillu w okresie zimowym to wielka frajda ... piwko schładzamy w śniegu :D , ... rączki grzejemy nad węglem (lub pod sweterkiem pięknej dziewczyny :) ) ... a "boczek w marynacie chrzanowej" jest wtedy najlepszy,

 

pozdrawiam serdecznie i smacznie http://chefpaul.w.interia.pl/emotka/worry-rose.gif

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-878895
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

... no to dla tych co grilla na zimę nie chowają :)

... zgodnie z moim dorocznym obyczjem bożonarodzeniowe grillowanie (choć śniegu u mnie "0" więc sceneria nie taka jak powinna) w tym roku:

boczek i żeberka dzika z grilla

SKŁADNIKI:

Mięso:

3 kg boczku z dzika z żeberkami

...inne składniki:

marynata do dzika... tutaj: http://www.chefpaul.net/wild/marynata_D.html

papryka, sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oczyścić mięso z błon i powięzi.

Oddzielić żeberka od boczku. Pokrajać boczek w plastry o grubości około 1,5 cm, a żeberka w kawałki (po dwie kości).

Pokrajane mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Po wyjęciu z marynaty mięso umyć i oczyścić z przypraw.

Piec na grillu na średnim węglu przez około 30 minut przekładając i smarując pozostałą marynatą.

 

http://www.chefpaul.5gigs.com/wild/bzDg04.jpg

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-946209
Udostępnij na innych stronach

Mniam, mniam!

 

Uwielbiam grilla. Wszelkie ziemniaczki pieczone z dipami, kumbaski, mięsiwo. Ostatnio też łosoś w koperku i soku cytryn. Pieczywko z masełkiem czosnkowym.

 

No to dla podrażnienia żołądka ... :) (głodnym współczuję)

 

 

http://www.kurierbrzeski.com.pl/kb319/gril.gif

 

 

http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/barbecue/civ/mixgrill300.jpg

 

 

http://www.theworldwidegourmet.com/countries/asia/singapore/satay2.jpg

 

 

http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/barbecue/hongrie.jpg

 

 

http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/barbecue/civ/veal-ppcorn.jpg

 

http://www.theworldwidegourmet.com/vegetables/tomato/savoura-grill.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-953666
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

... zapewne już WSZYSCY amatorzy grillowania rozpalają swoje "maszyny", ... jutro w całej Polsce piękna słoneczna pogoda, więc ... może temat znowu ruszy :lol: :D :lol:

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/37876-grill-i-wszystko/page/3/#findComment-1141925
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...