Maxtorka 03.08.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 A ja tak zatęskniłam za kociołkiem , że robię dziś na obiadek jego marną namiastkę . Zamiast kociołka mam naczynie żaroodporne , za ognisko posłuży mi piekarnik , reszta teoretycznie się zgadza , co z tego wyjdzie okaże się za mniej więcej 2 godziny . Pozdrowionka - Maxtorka Pablo , miłego grilowania w najbliższy łikendzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 03.08.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 To mi smaka narobiliście.A kurka od odołu to niezły pomysł. Trzeba przetestowac.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 03.08.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Kura z dołu wygląda tak : - rozpala się duże ognisko Ten przepis to z Karola Maya? Chyba Winnetou tak robił Aaa już niedługo ziemniaczki z ogniska... Mniammm mniammm Nie znam sie na grilu, jakiś mały grill mamy na wypadek braku prądu Przy awarii kupiliśmy, żeby coś na goraco zrobić na obiad. Ale i tak zawsze się kończy ogniskiem Węc kura z dołu ma u mnie przyszłośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 ziemniaczki moga byc z grilka poowijane w sreberko polozone na weglach ewentalnie zagotowane wczensiejdobrze tez nasypac do srodka przyprawy, jest taka w sklepach smakowicie podac je z dipem tzacyk czy jakos tak sie to pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.08.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Wpadł mi w ręce przepis na schab z boczkiem z grila . Schab bez kości kroi się na kotlety , lekko je rozbija i marynuje w czym kto lubi . Boczek , najlepiej chudziutki ( względy zdrowotne oczywiście ) , kroi się w plastry ok.0,5 cm . Kawałki schabu nacina się w kilku miejscach a następnie przez te nacięcia przekłada się plastry boczku . Jeszcze tego nie robiłam ale chyba w łikendzik spróbuję . Myślę , że między schab a boczek nie zaszkodzi włożyć jakieś warzywko , np cebulkę albo papryczkę , bądź też owoc jak plasterek ananasa . Smacznego Pozdrowionka - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 jezeli zrobisz poprosze o zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 04.08.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Grilowanie jest fajne.Żarcie pycha.Tylko cholernie dla płuc szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Pattaya dlaczego ?? pierwsze słysze? stoisz w dymie czy co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 04.08.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Kilka lat temu lekarze w Houston (Teksas) zwrócili uwagę na olbrzymi wzrost chorób dróg oddechowych ,w tym nowotwory.Okazało się ,że winowajcą jest grilowanie!Houston jest stolicą światowego grilowania.W skrócie chodzi o to,że podczas niskotemperaturowego spalania tłuszczu wydziela się olbrzymia ilość substancji rakotwórczych.Cześć tłuszczu zostaje niespalona i unosi się w powietrzu.O ile pamiętam przy grilowaniu paczki parówek wydziela się ilość substancji rakotwórczych jaka wydziela się przy spaleniu 10,000 papierosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA31 04.08.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Ales mnie nastraszył cholerka....A kiełbacha z ogniska to nie szkodzi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 04.08.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Jest pyszna.Ale grill niech stoi kawałek dalej.Zwłaszcza nie przy dzieciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 jeszcze nigdy nie grilowałem paróweczek ciekawe jak by je w celofan zawinac a do srodka dac cebulke i masełko Pataya na cos trzeba umrzec... zawsze grill jest troszke dalej ale przyznaje ze czesto celowo wacham dymek czy jest ładnie pachnacy po tym i jeszcze jednej rzeczy rozpoznaje sie ze gril jest udany kto wie jaka jest druga rzecz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 04.08.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Bardzo dobra jest świeżutka rybka z grilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 pataya podawaj przepis a nie smaka robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 04.08.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Jaki przepis?Ja biorę wędki,grill i nad wodę.Złowioną rybkę oskrobać,wypatroszyć,posolić i na grilla.Pycha!I browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 04.08.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Jaki przepis? Ja biorę wędki,grill i nad wodę. Złowioną rybkę oskrobać,wypatroszyć,posolić i na grilla. Pycha! I browar Zapomniales jeszcze dodac, ze te rybke trza wlasnorecznie... zamordowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.08.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Za Gazetą Wyborczą : Gurmańska pljeskavica : 1 kg siekanego mięsa wołowo-wieprzowego 2 posiekane strąki ostrej papryki 15 dag startego wędzonego żółtego sera 15 dag posiekanej wędzonej słoniny Mięso dobrze wyrób , wymieszaj z resztą składników i uformuj 4 płaskie kotlety . Upiecz na ruszcie z obu stron ( stopień wysmażenia wg uznania ) . Najbardziej podoba mi się geneza nazwy potrawy : gurmańska to znaczy taka , którą naje się porządny facet . Nie żaden tam pusty talerz z misterną dekoracją i kawałeczkiem mięsa posrodku Vesalica : 1kg schabu środkowego 4 plastry ostrego żółtego sera 4 plastry suszonej dojrzewającej szynki oliwa , czosnek Schab podziel na 4 porcje i rozbij na kształt kotletów . Do każdej porcji włóż plaster żółtego ostrego sera i suszonej szynki . Zwiń w rulony i upiecz na ruszcie , co jakiś czas smarując oliwą z czosnkiem . To są przepisy z Bałkanów i chyba dla brydżystów , bo są tylko 4 porcje Pozdrowionka - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 qrcze jak mam z posiekanego miesa z serem i slonina zrobic kotlet odpiszcie bo mam w sobote 3 robotników (rodzina) wiec chętnie zrobie chyba ze wola kiebaske Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.08.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 qrcze jak mam z posiekanego miesa z serem i slonina zrobic kotlet odpiszcie bo mam w sobote 3 robotników (rodzina) wiec chętnie zrobie chyba ze wola kiebaske Myślę , że zamiast siekanego może być mielone , powinno się dobrze połączyć z pozostałymi składnikami . Poza tym ten starty żółty ser dobrze sklei wszystko razem . Możesz też zamiast czterech ogromniastych zrobić więcej mniejszych , będzie je łatwiej przewracać na ruszcie . Skuś się na ten przepis , pliiiiiz , a potem napisz jak było Pozdrowionka - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Zapomniales jeszcze dodac, ze te rybke trza wlasnorecznie... zamordowac Dla tych, co by nawet muchy nie skrzywdzili polecam łososia, już spreparowanego, w płatach. ze skórą. Trzeba tylko lekko posypać przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny i oliwą, wsadzić w druciaka i na ruszt! Najpierw gołym do dołu, przyrumienić, potem odwrócić i dopiec. Jak już jest gotowy, po podaniu można polać stopionym masełkiem z ziołami i sosem czosneczkowym. Pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.