Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill i wszystko........


Gość

Recommended Posts

A ja tak zatęskniłam za kociołkiem , że robię dziś na obiadek jego marną namiastkę . Zamiast kociołka mam naczynie żaroodporne , za ognisko posłuży mi piekarnik , reszta teoretycznie się zgadza , co z tego wyjdzie okaże się za mniej więcej 2 godziny .

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

 

Pablo , miłego grilowania w najbliższy łikendzik :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kura z dołu wygląda tak :

 

- rozpala się duże ognisko :)

Ten przepis to z Karola Maya? Chyba Winnetou tak robił :wink:

 

Aaa już niedługo ziemniaczki z ogniska... Mniammm mniammm :D

Nie znam sie na grilu, jakiś mały grill mamy na wypadek braku prądu :roll: Przy awarii kupiliśmy, żeby coś na goraco zrobić na obiad. Ale i tak zawsze się kończy ogniskiem :wink: Węc kura z dołu ma u mnie przyszłośc :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ziemniaczki moga byc z grilka

 

poowijane w sreberko polozone na weglach

ewentalnie zagotowane wczensiej

dobrze tez nasypac do srodka przyprawy, jest taka w sklepach

 

smakowicie podac je z dipem tzacyk czy jakos tak sie to pisze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpadł mi w ręce przepis na schab z boczkiem z grila .

Schab bez kości kroi się na kotlety , lekko je rozbija i marynuje w czym kto lubi . Boczek , najlepiej chudziutki ( względy zdrowotne oczywiście ) , kroi się w plastry ok.0,5 cm . Kawałki schabu nacina się w kilku miejscach a następnie przez te nacięcia przekłada się plastry boczku .

Jeszcze tego nie robiłam ale chyba w łikendzik spróbuję . Myślę , że między schab a boczek nie zaszkodzi włożyć jakieś warzywko , np cebulkę albo papryczkę , bądź też owoc jak plasterek ananasa .

Smacznego :)

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka lat temu lekarze w Houston (Teksas) zwrócili uwagę na olbrzymi wzrost chorób dróg oddechowych ,w tym nowotwory.

Okazało się ,że winowajcą jest grilowanie!

Houston jest stolicą światowego grilowania.

W skrócie chodzi o to,że podczas niskotemperaturowego spalania tłuszczu wydziela się olbrzymia ilość substancji rakotwórczych.

Cześć tłuszczu zostaje niespalona i unosi się w powietrzu.

O ile pamiętam przy grilowaniu paczki parówek wydziela się ilość substancji rakotwórczych jaka wydziela się przy spaleniu 10,000 papierosów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze nigdy nie grilowałem paróweczek :)

 

ciekawe jak by je w celofan zawinac a do srodka dac cebulke i masełko

 

Pataya na cos trzeba umrzec...

 

zawsze grill jest troszke dalej ale przyznaje ze czesto celowo wacham dymek czy jest ładnie pachnacy

po tym i jeszcze jednej rzeczy rozpoznaje sie ze gril jest udany

 

kto wie jaka jest druga rzecz??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za Gazetą Wyborczą :

 

Gurmańska pljeskavica :

 

1 kg siekanego mięsa wołowo-wieprzowego

2 posiekane strąki ostrej papryki

15 dag startego wędzonego żółtego sera

15 dag posiekanej wędzonej słoniny

 

Mięso dobrze wyrób , wymieszaj z resztą składników i uformuj 4 płaskie kotlety . Upiecz na ruszcie z obu stron ( stopień wysmażenia wg uznania ) .

 

Najbardziej podoba mi się geneza nazwy potrawy :

gurmańska to znaczy taka , którą naje się porządny facet . Nie żaden tam pusty talerz z misterną dekoracją i kawałeczkiem mięsa posrodku :wink:

 

Vesalica :

 

1kg schabu środkowego

4 plastry ostrego żółtego sera

4 plastry suszonej dojrzewającej szynki

oliwa , czosnek

 

Schab podziel na 4 porcje i rozbij na kształt kotletów . Do każdej porcji włóż plaster żółtego ostrego sera i suszonej szynki . Zwiń w rulony i upiecz na ruszcie , co jakiś czas smarując oliwą z czosnkiem .

 

To są przepisy z Bałkanów i chyba dla brydżystów :wink: , bo są tylko 4 porcje :wink: :)

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

qrcze jak mam z posiekanego miesa z serem i slonina zrobic kotlet

 

odpiszcie bo mam w sobote 3 robotników (rodzina) wiec chętnie zrobie

 

chyba ze wola kiebaske

 

Myślę , że zamiast siekanego może być mielone , powinno się dobrze połączyć z pozostałymi składnikami . Poza tym ten starty żółty ser dobrze sklei wszystko razem . Możesz też zamiast czterech ogromniastych zrobić więcej mniejszych , będzie je łatwiej przewracać na ruszcie .

Skuś się na ten przepis , pliiiiiz , a potem napisz jak było :wink:

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniales jeszcze dodac, ze te rybke trza wlasnorecznie... zamordowac :o

Dla tych, co by nawet muchy nie skrzywdzili :wink: polecam łososia, już spreparowanego, w płatach. ze skórą.

Trzeba tylko lekko posypać przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny i oliwą, wsadzić w druciaka i na ruszt! Najpierw gołym do dołu, przyrumienić, potem odwrócić i dopiec.

Jak już jest gotowy, po podaniu można polać stopionym masełkiem z ziołami i sosem czosneczkowym.

Pycha! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...