Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill i wszystko........


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Melduję posłusznie - zrobiłam gurmańską pljeskavicę .

Zapomniałam co prawda dodać słoniny ale za to dołożyłam pokrojoną cebulkę . Było pyszne , mniam mniam :)

Na drugi raz dodam jeszcze trochę przypraw , typu bazylia , zioła prowansalskie no i odrobinę czosneczku , bo chociaż w oryginalnym przepisie poza solą i pieprzem nic nie zalecali , mnie ich trochę brakowało . Łatwe w przygotowaniu i przyjemne w spożywaniu .

Polecam :) To naprawdę solidna porcja mięsiwa dla prawdziwego faceta 8)

Zdjęć niestety nie mam czym zrobić bo cyfrzaka młodzieniec wziął na wakacje .

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

 

I jeszcze jedna uwaga bynajmnie nie kulinarna ( wybaczcie zboczenie zawodowe ) . To potrawa idealna dla osób u których wystąpiło " trzecie ząbkowanie " , tzn . protezy zębowe częściowe bądź całkowite . Mielone lub siekane mięsko zjada się bezproblemowo , mozna je spokojnie pogryźć , nie ciągnie się :wink: :) Na pewno polęcę ją moim pacjentom :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tzn ze jestes stomatologiem :)

 

a u mnie niestety nici z grila

 

wczoraj bylismy na slubie kolegi i zaprosił jeszczw na poprawiny dzis

 

wspaniale wiejskie jedzonko bedzie

 

trodno grilek poczeka, mam nadzieje ze nie długo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj jadłem super sprawę.

Otóż wkładamy główke czosnku w żar i czekamy jakieś 20 min aż zacznie śmierdzieć spalonym czosnkiem :o

Nastepnie wyjmujemy i rozdzielamy ząbki miedzy wspóbiesiadników. Taki ząbek jest mięciutki i świetnie nadaje się na zrobioną grzankę z grila, wystarczy dodac troszkę masła i soli. Pychota.

 

Jest jeden warunek który musi byc spełniony.

 

Muszą jeść wszyscy. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
lubię grilować, moje ulubione potrawy to :karkówka i żeberka,

ostatnio jednak powróciłem do korzeni i bawię się w ognisko, muszę przyznać że grill w porównaniu z ogniskiem przegrywa zdecydowanie... :D

 

Taaaa , ognisko ma swój urok . Właśnie w najbliższą sobotę mamy takie sąsiedzkie spotkanie przy ognisku , z pieczeniem ziamniaków ( wszak to pożegnanie lata ) i innymi atrakcjami . Ostatnie ognisko skończyło się prawie o świcie , ale chyba trochę przesadziłam z " pieczonymi kiełbaskami " , bo nie wiedzieć czemu następnego dnia strasznie mnie głowa bolała :wink:

 

Podrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

od kielbasek głowa nie boli :)

 

 

Oj boli , boli i to bardzo . Po ostatnim ognisku chorowałam cały dzień , dopiero wieczorem zwlekłam się z wyrka , to było okropne . Ale trochę namieszałam , to fakt . Jutro postaram się spożywać jeden rodzaj " kiełbasek " . Jak mówił Nowicki w " Sztosie " - pić to trzeba umić :)

 

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

... dla mnie sezon na grila i wędzenie trwa cały rok (nawet zimą), ...

... na zakończenie sezonu grzybowego proponuję:

Ziemniaki z grzybami z grilla

Składniki:

8 średnich ziemniaków

4 duże liście kapusty

2 szklanki grzybów suszonych

2 łyżki masła

1 1/2 cebuli

2 łyżki oliwy

8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek)

1/4 łyżeczki chili

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą.

Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu.

Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak.

Grillować na średnim węglu około 20 minut.

 

http://www.chefpaul.5gigs.com/Gif00/grill1.gif

 

Smacznego

 

więcej grillowych przepisów znajdziecie tutaj: http://www.chefpaul.5gigs.com/grill.html

 

pozdrawiam serdecznie całorocznych "grillmanów"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... namawiam do "nie chowania" ... pieczenie na grillu w okresie zimowym to wielka frajda ... piwko schładzamy w śniegu :D , ... rączki grzejemy nad węglem (lub pod sweterkiem pięknej dziewczyny :) ) ... a "boczek w marynacie chrzanowej" jest wtedy najlepszy,

 

pozdrawiam serdecznie i smacznie http://chefpaul.w.interia.pl/emotka/worry-rose.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

... no to dla tych co grilla na zimę nie chowają :)

... zgodnie z moim dorocznym obyczjem bożonarodzeniowe grillowanie (choć śniegu u mnie "0" więc sceneria nie taka jak powinna) w tym roku:

boczek i żeberka dzika z grilla

SKŁADNIKI:

Mięso:

3 kg boczku z dzika z żeberkami

...inne składniki:

marynata do dzika... tutaj: http://www.chefpaul.net/wild/marynata_D.html

papryka, sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oczyścić mięso z błon i powięzi.

Oddzielić żeberka od boczku. Pokrajać boczek w plastry o grubości około 1,5 cm, a żeberka w kawałki (po dwie kości).

Pokrajane mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Po wyjęciu z marynaty mięso umyć i oczyścić z przypraw.

Piec na grillu na średnim węglu przez około 30 minut przekładając i smarując pozostałą marynatą.

 

http://www.chefpaul.5gigs.com/wild/bzDg04.jpg

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniam, mniam!

 

Uwielbiam grilla. Wszelkie ziemniaczki pieczone z dipami, kumbaski, mięsiwo. Ostatnio też łosoś w koperku i soku cytryn. Pieczywko z masełkiem czosnkowym.

 

No to dla podrażnienia żołądka ... :) (głodnym współczuję)

 

 

http://www.kurierbrzeski.com.pl/kb319/gril.gif

 

 

http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/barbecue/civ/mixgrill300.jpg

 

 

http://www.theworldwidegourmet.com/countries/asia/singapore/satay2.jpg

 

 

http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/barbecue/hongrie.jpg

 

 

http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/barbecue/civ/veal-ppcorn.jpg

 

http://www.theworldwidegourmet.com/vegetables/tomato/savoura-grill.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...